Ξενοδόχοι: Λογάριασαν χωρίς τον κορωνοϊό


Χωρίς την επιδημία του κορωνοϊού λογάριαζαν οι ξενοδόχοι όταν έκαναν τα μεγαλόπνοα πλάνα τους είτε για την ανέγερση νέων μονάδων είτε για την επέκταση υφιστάμενων μονάδων. Την ίδια ώρα οι τράπεζες έδιναν δάνεια βλέποντας ότι κάθε χρόνο ο τουρισμός είχε ανοδική πορεία και δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι ένας ιός από την Κίνα θα έφερνε τα πάνω - κάτω. Κάθε πόλη στην Κύπρο λογάριαζε να αποκτήσει νέα ξενοδοχεία με κατακόρυφη αύξηση των κλινών.

Η εικόνα που καταγράφεται σήμερα είναι απογοητευτική. Σύμφωνα με τον "Φιλελεύθερο" μέχρι 30 Απριλίου και έως νεωτέρας πάνω από 87.000 κλίνες παγκύπρια είναι άδειες και περίπου 45.000 εργαζόμενοι έμειναν χωρίς εργασία έχοντας ως μόνη στήριξη το σχέδιο στήριξης που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι ο τομέας παύει να έχει συνεισφορά στο ΑΕΠ, μέχρι το πρώτο τρίμηνο, και αντί για έσοδα περιμένει στήριξη από την Κυβέρνηση. Το 2020 στα φιλόδοξα σχέδια των επιχειρηματιών του κλάδου  περιλαμβάνονταν η ανέγερση νέων ξενοδοχειακών μονάδων προσδοκώντας να πάρουν μερίδιο από το τουριστικό προϊόν.

Τώρα όμως τα πλάνα μπαίνουν σε καραντίνα. Τα προβληματικά δάνεια των ξενοδόχων τα τελευταία χρόνια άρχισαν να μειώνονται λόγω και της καλής πορείας του τουρισμού. Τέλος του 2014 το σύνολο του δανεισμού του ξενοδοχειακού τομέα ήταν €2,15 δισ. και τα προβληματικά δάνεια €1,33 δισ.

Το 2015, όπως τονίζει στο ρεπορτάζ της η Θεανώ Θειοπούλου του "Φιλελεύθερου" το υπόλοιπο των πιστώσεων στον ξενοδοχειακό τομέα ήταν €2,12 δισ. και τα κόκκινα δάνεια €1,30 δισ. Το 2016 οι πιστώσεις στα ξενοδοχεία ήταν €2,01 δισ. και τα προβληματικά δάνεια €1,02 δισ. Το 2017 γίνεται η μεγάλη βελτίωση λόγω και της καλής πορείας του τουρισμού. Τα υπόλοιπα των δανείων είναι €2,12 δισ. και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υποχωρούν στα €691,5 εκατ. Η συνέχεια της καλής πορείας του τουρισμού είχε ως αποτέλεσμα τα προβληματικά δάνεια να υποχωρήσουν στα €640 εκατ. το 2018 και στο εννιάμηνο του 2019 να είναι μόλις €227 εκατ.

Χιλιάδες κλίνες


Στην επαρχία Αμμοχώστου αναμενόταν ότι εντός του 2020 θα λειτουργούσε το ξενοδοχείο της εταιρείας Tsokkos στην Αγία Νάπα, το Chrysomare Beach Hotel & Resort 640 κλινών αλλά και το πρώτο ξενοδοχείο πέντε αστέρων, κινεζικών συμφερόντων, που αποκτά ο Δήμος Σωτήρας, το Sun City Resort & Residences, 460 κλινών, δίπλα από τη μαρίνα Αγίας Νάπας.


Στη Λευκωσία η Πανγαία έκανε την είσοδό της στην Κύπρο με την απόκτηση του Holiday Inn και στη συνέχεια με την αγορά του πρώην Hilton που μετονομάστηκε σε Landmark. Μάλιστα στα σχέδια είναι η ανακαίνιση του πρώτου αλλά και η επέκταση του δεύτερου. Τα άλλα δύο που βρίσκονται στην πρωτεύουσα, είναι το ένα επί της οδού Στασίνου, στο χώρο του πρώην νυχτερινού κέντρου Zoo. Το δεύτερο βρίσκεται στην οδό Ομήρου, στο κτήριο του πρώην οπτικού οίκου Θεοφανίδη, για την ανέγερση ξενοδοχείου δέκα ορόφων και χωρητικότητας σαράντα δωματίων.

Στην Πάφο αναμενόταν ότι εντός του 2020 θα λειτουργήσει το Solarium Hotel της Atlantica ενώ θα ξεκινήσουν και τα κατασκευαστικά έργα πεντάστερου ξενοδοχείου της εταιρείας Korantina Homes στην Πέγεια κοντά στις Θαλασσινές Σπηλιές.

Στη Λάρνακα εντός του 2020 ήταν στα σχέδια ότι θα ανοίξει και το δεύτερο ξενοδοχείο της γνωστής αλυσίδας Radisson Blu Hotel, το Radisson Blu Beach Hotel, στην περιοχή Δεκέλειας.

Η εταιρεία IHG (InterContinental Hotels Group), ανακοίνωσε την άφιξη του Hotel Indigo Cyprus - Larnaca η ανέγερση του οποίου είναι κοντά στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων.