Ξενοδοχεία Αμμόχωστος: Μόλις το 8% μένουν ανοιχτά τον χειμώνα!

Τέσσερα στα δέκα ξενοδοχεία σε παγκύπρια βάση θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους κατά τη χειμερινή περίοδο. Φέτος επέλεξαν να μείνουν ανοιχτές για τους μήνες Νοέμβριο – Μάρτιο 173 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κατηγορίας ξενοδοχείων, οργανωμένων διαμερισμάτων και τουριστικών χωριών στο σύνολο των 410 ξενοδοχείων.

Δηλαδή το 42% των ξενοδοχείων επέλεξαν να μείνουν ανοιχτά σε ολόχρονη βάση. Το περσινό ποσοστό ήταν 38,6% καθώς στο σύνολο 406 καταλυμάτων, 157 συνέχισαν τη λειτουργία τους κατά τη χειμερινή περίοδο.

Να σημειωθεί ότι πέρσι γίνονταν πολλές ανακαινίσεις, γι’ αυτό και πολλά καταλύματα παρέμειναν κλειστά προκειμένου να ολοκληρωθούν οι σχετικές εργασίες, ενώ φέτος, σύμφωνα με τον ΚΟΤ, είναι πολύ μικρότερος ο αριθμός των καταλυμάτων που ανακαινίζονται. Το μπουμ των ανακαινίσεων έγινε τα δύο τελευταία χρόνια, ενώ πλέον αναμένονται να ολοκληρωθούν νέες ξενοδοχειακές μονάδες.

Όπως είναι αναμενόμενο, η ελεύθερη Αμμόχωστος διατηρεί τα χαμηλότερα ποσοστά σε υπό λειτουργία ξενοδοχεία το χειμώνα. Η ελεύθερη Αμμόχωστος –αν και μεγάλος αιμοδότης του τουρισμού– μαστίζεται από την εποχικότητα.

Μόλις το 8% των καταλυμάτων μένει ανοιχτά τη χειμερινή περίοδο, ενώ στην Πάφο, το ποσοστό αυτό φτάνει το 64%. Στη Λάρνακα το 67% των καταλυμάτων λειτουργεί ολόχρονα, ενώ στη Λεμεσό το 57,6% των καταλυμάτων θα εργαστεί και κατά τη φετινή χειμερινή περίοδο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε ο ΚΟΤ από τα Επαρχιακά Γραφεία Επιθεωρητών, στην Πάφο 66 από τα 103 καταλύματα θα συνεχίσουν να λειτουργούν κατά τη χειμερινή περίοδο Νοέμβριος 2018 – Μάρτιος 2019. Πέρσι (2017-2018) ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 55, ενώ σε σχέση με το 2016-2017 τα ξενοδοχεία που συνεχίζουν τη λειτουργία τους τον χειμώνα είναι αυξημένα κατά 40,4%. Το 2015-2016 παρέμειναν ανοιχτά μόλις 37 από τα 100 ξενοδοχεία.

Στην επαρχία Αμμοχώστου οι αριθμοί είναι πολύ χαμηλότεροι. Δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν κατά τους χειμερινούς μήνες μόλις 14 ξενοδοχεία από τα 175, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός πέρσι ήταν 17 και μόλις 13 το 2016. Το ποσοστό δηλαδή των καταλυμάτων που μένουν ανοιχτά τον χειμώνα στην ελεύθερη Αμμόχωστο περιορίζεται στο 8%.

Από την άλλη, τόσο στη Λάρνακα όσο και στη Λεμεσό αυξάνονται οι αριθμοί των ξενοδοχείων που λειτουργούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Στη Λάρνακα θα λειτουργήσουν 29 από τα 43 ξενοδοχειακά καταλύματα και στη Λεμεσό περισσότερα από τα μισά. Από τα 59 καταλύματα θα παραμείνουν ανοιχτά 34, ενώ πέρσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 29. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι κατά την περίοδο 2016-2017 ήταν ανοιχτά 43 ξενοδοχεία στη Λεμεσό (στο σύνολο των 60). Επομένως, συγκριτικά με δύο χρόνια πριν ο αριθμός των ξενοδοχείων φέτος ακόμη χαμηλός για τη Λεμεσό.

Σε ό,τι αφορά στη Λευκωσία και οι 30 ξενοδοχειακές μονάδες θα συνεχίσουν χωρίς διακοπή τη λειτουργία τους, καθώς η πρωτεύουσα δεν επηρεάζεται από την εποχικότητα.

Διαβάστε περισσότερα στο Famagusta.News  https://famagusta.news/news/tourismos/188242/