Ξεκίνησε η Πορεία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού (photo)

Ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής (3/8) η φετινή πορεία των μοτοσικλετιστών, με σύνθημα «Γιατί η μνήμη γεννά ελπίδα», που πραγματοποιείται με αφορμή την 22η επέτειο από τα τραγικά γεγονότα του Αυγούστου του 1996, κατά τα οποία δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους ο Τάσος Ισαάκ και ο Σολωμός Σολωμού.

Η πορεία ξεκίνησε στις 08:00 από τη Χλώρακα της Πάφου, από το Καράβι του Αγίου Γεωργίου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού, Ανδρέας Πεττεμερίδης, ανέφερε οι μοτοσικλετιστές κουβαλούν τη μνήμη των Ισαάκ και Σολωμού στις αποσκευές τους με σκοπό «να κοιτάξουμε κατάματα τον Πενταδάκτυλο, τον Τάσο και τον Σολωμό και να διεκδικήσουμε μια Κύπρο ελεύθερη».

Πρόκειται, είπε, για ένα αντικατοχικό μήνυμα ουσιαστικά, σημειώνοντας πως «η μνήμη τρέχει ξανά και γίνεται γρανάζι ενάντια στον αγώνα της τουρκικής κατοχής».

Ανέφερε πως στη φετινή πορεία και τις εκδηλώσεις που θα γίνουν κατά το διήμερο 3 – 5 Αυγούστου, συμμετέχουν γύρω στους 60 μοτοσικλετιστές που θα διέλθουν κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, κλείνοντας συμβολικά για κάποιο διάστημα τα οδοφράγματα.
 
Το οδοιπορικό αυτό, συνέχισε, «ξεκίνησε από την Πάφο,  θα περάσει από το οδόφραγμα του Λιμνίτη, μέσω Σελέμανι, θα κινηθούν κατά μήκος της γραμμής καταπαύσεως του πυρός «για να διαδηλώσουν ότι στα οδοφράγματα σταματά η ελευθερία, ένα από τα βασικότερα ανθρώπινα αγαθά».



Στη συνέχεια θα προχωρήσουν προς το οδόφραγμα του Αστρομερίτη όπου και εκεί θα κλείσουν το οδόφραγμα συμβολικά για μισή ώρα περίπου. Ακολούθως μέσω Δένειας θα οδηγηθούν στο Μάμμαρι, όπου το βράδυ θα γίνει εκδήλωση από την κοινότητα στην οποία θα παρευρεθούν η μητέρα, οι αδελφές και η κόρη του Τάσου Ισαάκ.

Το Σάββατο (4/8) το πρωί οι μοτοσικλετιστές θα μεταβούν στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων και μετά θα κλείσουν συμβολικά το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου ενώ ακολούθως θα αποτίσουν φόρο τιμής στα Φυλακισμένα Μνήματα όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων.
 
Μετά θα μεταβούν στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας όπου και εκεί θα κλείσουν συμβολικά το οδόφραγμα για ορισμένο χρονικό διάστημα. Ακολούθως θα συνεχίσουν την πορεία τους περνώντας από την Αθηαίνου, τις Βρυσούλλες και θα καταλήξουν στο οδόφραγμα στη Δερύνεια «για το μεγάλο οδοιπορικό στο οποίο θα συμμετάσχουν όλοι οι μοτοσικλετιστές την Κυριακή».

Σύμφωνα με τον κ. Πεττεμερίδη, εκτιμάται ότι στο οδοιπορικό της Κυριακής θα συμμετάσχουν πάνω από 1000 μοτοσικλετιστές για να μεταβούν όλοι μαζί στο τρισάγιο εις μνήμη του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού που θα γίνει στο κοιμητήριο Παραλιμνίου.

Από εκεί θα κινηθούν συμβολικά όλοι οι μοτοσικλετιστές στο οδόφραγμα της Δερύνειας όπου θα γίνει καλλιτεχνικό πρόγραμμα, κατάθεση στεφάνων, ανανεώνοντας το ραντεβού τους του χρόνου για τον αντικατοχικό αγώνα ενάντια στη λήθη.

Ο κ. Πεττεμερίδης είπε πως «η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού δημιουργήθηκε από μια ομάδα νέων που δεν έχουν καθόλου πολιτικό χρωματισμό και οποιαδήποτε εμπλοκή με άλλα πολιτικά είτε ομαδικά σύνολα».
 
«Σκοπός είναι να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη της θυσίας των δυο ηρώων αλλά και τον αγώνα που πρέπει να συνεχιστεί ενάντια στην κατοχή», ανέφερε.

Η Πρωτοβουλία επισημαίνει στην ιστοσελίδα της στο facebook πως κατά την παρουσία των μοτοσικλετιστών στο κοιμητήριο Παραλιμνίου και στο oδόφραγμα Δερύνειας οι συμμετέχοντες στην πορεία δεν θα φωνάξουν οποιαδήποτε συνθήματα.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούμε ενέργειες που είναι δυνατόν να σπιλώσουν τη μνήμη του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού», αναφέρει ο κ. Πεττεμερίδης, σημειώνοντας πως «όλες οι εκδηλώσεις της Πρωτοβουλίας Μνήμης θα διεξαχθούν με σοβαρότητα, σεβασμό και υπευθυνότητα, μακριά από εξάρσεις και σκοπιμότητες».

ΚΥΠΕ