Ξεφράγο αμπέλι για βαποράκια τα σχολεία

Για πρόσωπα που εισέρχονται στα σχολεία με στόχο να «ψαρέψουν» μαθητές για να τους πιάσουν πελάτες ναρκωτικών, με αποτέλεσμα πολλές φορές να κινδυνεύουν και οι Διευθύνσεις των σχολικών μονάδων, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Διευθυντών Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου (ΣΕΔΜΕΚ), Γιώργος Ιωσηφίδης. 


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Eυαγγελία Σιζοπούλου  /ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ


 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε μετά τα όσα λέχθηκαν στη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας την Τετάρτη σχετικά με τα ναρκωτικά στα σχολεία, αλλά και την τοποθέτηση του προέδρου της Κυριάκου Χατζηγιάννη για διευθυντές που γνωρίζουν αλλά αποκρύβουν ότι υπάρχει πρόβλημα χρήσης και διακίνησης ναρκωτικών στα σχολεία, «εδώ και χρόνια οι πρώτοι που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου και το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει προς το αρμόδιο υπουργείο, αλλά και προς την ΥΚΑΝ, ήσαν οι διευθυντές. Δεν είναι λίγες φορές που με κίνδυνο της προσωπικής τους ασφάλειας έρχονται σε αντιπαράθεση με ύποπτους τύπους που εισέρχονται στους σχολικούς χώρους προς άγραν πελατών». 

 

Σύμφωνα με τον ΣΕΔΜΕΚ, «το πιο εύκολο είναι να επιρρίπτονται ευθύνες σε πρόσωπα που θα έπρεπε να ήταν οι τελευταίοι να κατηγορούνται για μη εφαρμογή των σχεδιασμών του υπουργείου. Όταν στα πλείστα σχολεία η είσοδος και η έξοδος είναι το ίδιο εύκολη και μη ελεγχόμενη, όπως μπαίνει κάποιος σε μια μεγάλη υπεραγορά. Στις πλείστες υπεραγορές υπάρχουν τουλάχιστον φρουροί ασφάλειας ειδικά εκπαιδευμένοι. Ας μη ζητούν από τους διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς να παίζουν και αυτό τον ρόλο». Ακόμα, ο κ. Ιωσηφίδης κάλεσε την Επιτροπή Παιδείας όπως μελετήσει τα πρωτόκολλα που έχουν να ακολουθήσουν οι σχολικές μονάδες για θέματα ναρκωτικών, καθώς και τη νομοθεσία για ανήλικα άτομα και τη νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. «Αυτά όλα στην πραγματικότητα μάς δένουν τα χέρια. Να μην αναφέρω την πρόνοια των κανονισμών λειτουργίας των δημοσίων σχολείων, που ουσιαστικά αποτρέπει την είσοδο περιπολικών και ένστολων αστυνομικών στη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

 

Όπως διαπιστώνουν αρκετοί φορείς, μεταξύ των οποίων και οι οργανωμένοι γονείς και η ΟΕΛΜΕΚ, το πρόβλημα των ναρκωτικών στα σχολεία, που θέτει σε κίνδυνο μαθητές, είναι αυξημένο και προκαλεί ανησυχίες. Αναφορικά με το θέμα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Σχολικών Εφορειών, Ντίνος Έλληνας, ο οποίος μιλώντας στον ACTIVE ανέφερε ότι οι καταγγελίες που γίνονται δεν θα έπρεπε να αποτελούν έκπληξη, καθώς μέχρι και βαποράκια ενοχλούν συγκεκριμένο σχολείο. Ο κ. Έλληνας έστρεψε τα πυρά του προς την Αστυνομία, λέγοντας ότι για συγκεκριμένο σχολείο όπου εντοπίζεται σοβαρό πρόβλημα ναρκωτικών έγινε καταγγελία, «ενώ την ίδια ώρα η απάντηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης και της ΥΚΑΝ ήταν ότι οι Αρχές αδυνατούν να ελέγξουν την κατάσταση». Αποτέλεσμα αυτού, σύμφωνα με την καταγγελία του κ. Έλληνα, ήταν η αρμόδια Σχολική Εφορεία να εργοδοτήσει ιδιώτες φρουρούς για να αναλάβουν την περιφρούρηση του σχολείου προκειμένου να μην πλησιάζουν εξωσχολικοί. 

 

Τα όσα ανέφερε ο κ. Έλληνας απέρριψε η Αστυνομία, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι δεν υπήρξε ανταπόκριση σε αίτημα για παρέμβαση συγκεκριμένης Αστυνομικής Διεύθυνσης και της ΥΚΑΝ. Αντιθέτως, για το συγκεκριμένο σχολείο έγιναν αρκετές συσκέψεις με τη Διεύθυνσή του και της έγιναν συστάσεις για λήψη προληπτικών μέτρων. Παράλληλα, η ΥΚΑΝ, βάσει αξιολόγησης πληροφοριών και παρακολούθησης, προέβη σε συλλήψεις συγκεκριμένων προσώπων που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή, για τα οποία σχηματίστηκε φάκελος για ποινική δίωξή τους».

 

Koυβέντες του αέρα η καταγγελία για κυλικειάρχη


 

Στο μεταξύ, χθες ξεκαθαρίστηκε και το θέμα των όσων ακούστηκαν στην Επιτροπή Παιδείας από την εκπρόσωπο του οργανισμού Drug Free World, Στέλλα Κωνσταντίνου, σχετικά με σχολικό κυλικείο στη Λεμεσό που «διακινεί ναρκωτικά». Σύμφωνα με την Αστυνομία, σε καμία περίπτωση δεν είχε καταγγελθεί τέτοιο περιστατικό στην Αστυνομία, ούτε δόθηκε οποιαδήποτε πληροφορία. «Αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, η Αστυνομία ζήτησε στοιχεία από την εκπρόσωπο του συγκεκριμένου Μη Κυβερνητικού Οργανισμού και προέβη σε άμεση διερεύνηση της πληροφορίας. Από τη μέχρι στιγμής διερεύνηση δεν επιβεβαιώνεται η πληροφορία, ενώ προέκυψαν κάποια στοιχεία που ενδεχομένως παραπέμπουν σε διαπροσωπικές διαφορές, που δεν σχετίζονται με διακίνηση ναρκωτικών», αναφέρει η Αστυνομία. Από πλευράς της, η κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι δεν προέβη στην Επιτροπή, όπως μεταφέρθηκε, σε καταγγελία αλλά σε αναφορά μετά από πληροφορίες που είχε ο οργανισμός από γονείς και δεν υπήρχαν οποιαδήποτε άλλα στοιχεία. 


Η Σαϊντελογία και ο Χατζηγιάννης

 

Η Στέλλα Κωνσταντίνου κλήθηκε να απαντήσει και για τη σχέση της οργάνωσης Drug Free World την οποία εκπροσωπεί με την σαϊεντολογία, μία θρησκευτική αίρεση. Συγκεκριμένα, η κ. Κωνσταντίνου δήλωσε ότι η «ομάδα» Drug Free World δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με την εκκλησία της Σαϊντελογίας, αφού η συγκεκριμένη «θρησκεία» είναι απλώς χορηγός της παγκόσμιας οργάνωσης και δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με την ευρωπαϊκή οργάνωση της οποίας είναι μέλος η κυπριακή ομάδα. 

 

Την ίδια ώρα, στο στόχαστρο κριτικής βρέθηκε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Κυριάκος Χατζηγιάννης, σχετικά με την πρόσκληση της εν λόγω οργάνωσης στη συνεδρία. Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι «το πρόγραμμα καταπολέμησης των ναρκωτικών της οργάνωσης Drug Free World, το έχω χαιρετίσει, επειδή δεδηλωμένος σκοπός του είναι η συμβολή του στην καταπολέμηση αυτής της γάγγραινας που κατατρώει την κοινωνία μας. Για το σκοπό αυτό θα συνεχίσω να ανταποκρίνομαι κατά το δυνατόν θετικά σε ενέργειες και δράσεις που έχουν να κάνουν με την καταπολέμηση της εξάπλωσης των εξαρτησιογόνων ουσιών. Η ανταπόκρισή μου με συμμετοχή σε εκδηλώσεις αυτής της οργάνωσης με θέμα τη δράση κατά των ναρκωτικών σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι ασπάζομαι, εγκρίνω ή προωθώ οποιεσδήποτε θρησκευτικές, αιρετικές ή άλλες άσχετες με το θέμα των ναρκωτικών πεποιθήσεις των μελών της, συνεργατών της ή φίλων της. Η παρουσία αντιπροσώπων του Drug Free World στη Βουλή για θέμα που σχετίζεται με την καταπολέμηση των ναρκωτικών έγινε μετά από παράκλησή τους να παρευρεθούν και με βάση την πάγια πρακτική που ως επιτροπή ακολουθούμε, υπήρξε θετική ανταπόκριση». 

 

Παράλληλα, ο κ. Χατζηγιάννης ξεκαθάρισε ότι δεν ασπάζεται καμία αίρεση ή άλλη θρησκευτική κατεύθυνση, ανάμεσά τους και αυτή της σαϊεντολογίας, και δηλώνει πίστη στις αρχές και αξίες του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας. 

 

Χαρτογράφηση της κατάστασης

 

Όσον αφορά στα επόμενα βήματα του υπουργείου Παιδείας για το σοβαρό θέμα των ναρκωτικών, ο διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης, Κυπριανός Λούης, ανέφερε στον «Φ» ότι, μεταξύ άλλων, θα γίνει σύντομα χαρτογράφηση της κατάστασης που επικρατεί σε όλα τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης κατόπιν συνεργασίας με την ΥΚΑΝ, για να αποτυπωθεί η πραγματική εικόνα και τα πραγματικά στοιχεία. Επίσης, ο κ. Λούης ανέφερε ότι λήφθηκε έγκριση για άλλους 20 εκπαιδευτικούς ψυχολόγους, οι οποίοι θα προσληφθούν ώστε να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στα σχολεία και τους μαθητές