Ξεφουσκώνουν οι λογαριασμοί της ΑΗΚ


Λιγότερο κόστος για τον καταναλωτή την επόμενη διμηνία, ενώ συνεχίζει και για τον Ιούλιο η έκπτωση 10% λόγω κορωνοϊού.

Μειωμένους λογαριασμούς κατά 14,7 % θα πληρώσουν οι καταναλωτές στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου κατά την επόμενη διμηνία, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, λόγω της μειωμένης τιμής των καυσίμων.

Μιλώντας στο Economy Today, η Χριστίνα Παπαδοπούλου, Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, σημείωσε ότι ο αντίκτυπος της μείωσης των τιμών των καυσίμων γίνεται ετεροχρονισμένα περίπου με καθυστέρηση 2 με 3 μηνών λόγω του ότι τα αποθέματα που διατηρούσε στις δεξαμενές καυσίμων η ΑΗΚ είχαν αγοραστεί σε πιο υψηλές τιμές, πριν την κάθοδο των τιμών του πετρελαίου. Επεσήμανε ότι η μείωση των τιμών του πετρελαίου θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος για τον Κύπριο καταναλωτή που θα κυμαίνεται στο 14,7%.

Η κ. Παπαδοπούλου πρόσθεσε ότι το μέσο νοικοκυριό καταναλώνει περίπου 800 κιλοβατώρες ανά διμηνία, που αυτό σημαίνει ότι για την επόμενη διμηνία θα πληρώσει 133 ευρώ λόγω της παγκόσμιας μείωσης που υπήρξε στην των καυσίμων. Συγκρίνοντας με την προηγούμενη δίμηνη περίοδο το κόστος είναι μειωμένο κατά 23 ευρώ αφού με τις προηγούμενες τιμολογήσεις καυσίμων ο ίδιος λογαριασμός, με την ίδια κατανάλωση για το ίδιο νοικοκυριό θα ήταν περίπου 156 ευρώ.

10% έκπτωση στους λογαριασμούς για 4 μήνες

Η κ. Παπαδοπούλου θεώρησε σημαντικό να τονίσει το ότι για τους τέσσερις μήνες Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο και Απρίλιο η ΑΗΚ προχώρησε σε καθολική έκπτωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας σε όλα τα νοικοκυριά ύψους 10%. Για κάθε μήνα το κόστος της συγκεκριμένης κίνησης από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου κυμαίνεται στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ, με το συνολικό κόστος της έκπτωσης για την ΑΗΚ να ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Η εκπρόσωπος τύπου της ΑΗΚ σημείωσε ότι ο ημικρατικός οργανισμός δεν απέκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε κανένα υποστατικό κατά την προηγούμενη περίοδο ασχέτως αν πληρώνονταν οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος από τους καταναλωτές, δείχνοντας κατανόηση για τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Ο Οργανισμός, προσθέτει, έχει προβεί επίσης σε πολλές διευκολύνσεις σε καταναλωτές οι οποίοι λόγω οικονομικής στενότητας δυσκολεύονταν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στην ΑΗΚ.

Πως να γλυτώσετε λεφτά από τον λογαριασμό  του ηλεκτρικού ρεύματος την επόμενη περίοδο

Ψύξη και κλιματισμός χώρου

  1. Να ρυθμίζεται το κλιματιστικό σε θερμοκρασίες που θα μας κάνουν να νιώθουμε άνετα, αποφεύγοντας τις όποιες υπερβολές. Μη ρυθμίζετε το θερμοστάτη κάτω από τους 25oC - 26 oC. Για κάθε επιπλέον βαθμό πιο κάτω από τα προτεινόμενα επίπεδα σπαταλάτε μέχρι και 7% περισσότερη ενέργεια. Εξηγώντας η κ. Παπαδοπούλου, σημείωσε ότι η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε περίπτωση που ρυθμιστεί ο θερμοστάτης στους 20 oC θα είναι αυξημένη κατά 30% με 40%.
  2. Τοποθετείστε ανεμιστήρες οροφής στα δωμάτια. Ο ανεμιστήρας οροφής δροσίζει, ενώ καταναλώνει ελάχιστη ενέργεια (όση και ένας κοινός λαμπτήρας φωτισμού). Θα νιώθετε δροσιά, ακόμα και σε σχετικά υψηλές θερμοκρασίες και έτσι μπορείτε να απαλλαγείτε από την ανάγκη εγκατάστασης κλιματιστικού. Εναλλακτικά, χρησιμοποιείστε ανεμιστήρα δαπέδου.
  3. Φροντίστε τα παράθυρα να είναι κλειστά όταν λειτουργεί το σύστημα κλιματισμού για να μη χάνεται πολύτιμη ενέργεια.
  4. Μειώστε τις εσωτερικές πηγές θερμότητας. Τοποθετείστε λαμπτήρες και συσκευές χαμηλής κατανάλωσης. Μη χρησιμοποιείτε ενεργοβόρες συσκευές οι οποίες ταυτόχρονα θερμαίνουν και το χώρο (π.χ. ηλεκτρική κουζίνα, σίδερο) τις ώρες που έχει πολύ ζέστη.
  5. Εφαρμόζετε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή για την τοποθέτηση και συντήρηση του κλιματιστικού – ο τακτικός καθαρισμός των φίλτρων επιβάλλεται και για λόγους υγείας.
  6. Εάν θα αγοράσετε καινούριο κλιματιστικό ενημερωθείτε για την ενεργειακή του κατανάλωση δεδομένου ότι θα αυξήσει το λογαριασμό σας, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.
  7. Βεβαιωθείτε, επίσης, ότι είναι κατάλληλο για το χώρο σας. Συμβουλευτείτε ειδικευμένο μηχανικό και όχι απλούς πωλητές, πριν επιλέξετε. Εάν σκοπεύετε να εγκαταστήσετε κλιματισμό για ολόκληρο διαμέρισμα ή κτίριο, ζητείστε μελέτη.

 

Ψυγεία και Καταψύκτες

  1. Το ψυγείο καταναλώνει αρκετή ενέργεια γιατί λειτουργεί όλο το 24ωρο. Η ενεργειακή ετικέτα που διαθέτουν όλες οι σύγχρονες ηλεκτρικές συσκευές μας δίνει πληροφορίες για την ενεργειακή απόδοση του. Επιλέξετε μια συσκευή με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση.
  2. Τοποθετήστε το ψυγείο σας μακριά από την ηλεκτρική κουζίνα, το καλοριφέρ και μέρη που τα βλέπει ο ήλιος γιατί έτσι μπορεί να αυξηθεί η κατανάλωση ρεύματος μέχρι και 30%.
  3. Αν το ψυγείο σας δεν έχει αυτόματη απόψυξη, φροντίστε να κάνετε τακτικά απόψυξη. Ένα στρώμα πάγου πάχους 5 χιλιοστών αυξάνει κατά 30% την κατανάλωση ρεύματος.
  4. Ρυθμίστε το θερμοστάτη του ψυγείου ώστε η θερμοκρασία στο θάλαμο συντήρησης να είναι 7oC και του καταψύκτη στους -18oC. Έτσι εξοικονομείτε μέχρι και 15% ρεύμα.
  5. Μην ανοίγετε συχνά την πόρτα του ψυγείου και μην κρατάτε πολλή ώρα ανοικτή. Φρονίστε το λάστιχο της πόρτας να είναι καθαρό και να εφαρμόζει πολύ καλά. 
  6. Μην καλύπτετε τα κενά εξαερισμού του ψυγείου, ξεσκονίζετε καλά τις σωληνώσεις (πλέγμα) στην πίσω πλευρά του και αφήνετε τουλάχιστον 5 εκατοστά απόσταση από τον τοίχο.
  7. Οταν απουσιάζετε από το σπίτι σας για μεγάλα χρονικά διαστήματα, π.χ. σε διακοπές, βγάζετε το ψυγείο από την πρίζα, αδειάζετε το και αφήνετε την πόρτα του ανοικτή.
  8. Μη βάζετε ζεστά φαγητά μέσα στο ψυγείο. Καλύτερα να περιμένετε να κρυώσουν πρώτα (συνίσταται και για λόγους υγείας).

 

Φωτισμός

  1. Αφήνετε το φυσικό φως να περνάει από όσο το δυνατόν περισσότερες πλευρές των χώρων. Έτσι επιτυγχάνεται μεγαλύτερη επάρκεια και καλύτερη κατανομή.
  2. Για την καλύτερη ρύθμιση του φυσικού φωτισμού, προτιμήστε κινητά στόρια, παρά κουρτίνες στα παράθυρα.
  3. Προτιμάτε τα ανοικτά χρώματα στους τοίχους του σπιτιού σας, καθώς κάνουν το εσωτερικό περιβάλλον φωτεινότερο.
  4. Φροντίστε να μη μένουν αναμμένα τα φώτα σε δωμάτια, όταν δεν είναι απαραίτητο.
  5. Προτιμήστε ένα χαμηλό γενικό φωτισμό και πρόσθετο τοπικό φωτισμό στα σημεία όπου το χρειάζεστε.
  6. Χρησιμοποιήστε λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Μια κοινή λάμπα πυράκτωσης καταναλώνει ως και πέντε φορές περισσότερη ενέργεια από ένα λαμπτήρα φθορισμού που προσφέρει τον ίδιο φωτισμό. Οι λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης μπορεί να κοστίζουν περισσότερο από τους κοινούς λαμπτήρες, αλλά έχουν οκταπλάσια διάρκεια ζωής και καταναλώνουν τέσσερις φορές λιγότερο ρεύμα. Η περιεκτικότητα τους σε υδράργυρο καθιστά αναγκαία την σωστή διαχείριση τους κατα το τέλος της ζωής τους καθώς και σε περίπτωση που ο λαμπτήρας φθορισμού σπάσει, για τη δική σας ασφάλεια. Για το λόγω αυτό το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού έχει εκδόσει ειδικό έντυπο για τα προτεινόμενα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται.
  7. Να καθαρίζετε τακτικά τα φωτιστικά σώματα και τους λαμπτήρες.