Ξαφνικά €65 τα τεστ για τον ιό


Νέα τροπή προσλαμβάνει το κόστος των εξετάσεων για να διαπιστωθούν τα κρούσματα κορωνοϊού, ύστερα από τη χθεσινή ανακοίνωση του Γενικού Ελεγκτή, σύμφωνα με την οποία το υπουργείο Υγείας συμφώνησε με ιδιωτικό εργαστήριο να διενεργήσει 500 εξετάσεις προς €65 εκάστη. 
 

Σημειώνεται πως προηγήθηκε συμφωνία του υπουργείου Υγείας για τη διενέργεια 20.000 ελέγχων, για τους οποίους θα καταβληθούν σε ιδιωτικά εργαστήρια €1.760.000 (για τη διενέργεια 16.000 ελέγχων) και άλλες €300.000 για 4.000 δείγματα από το Ινστιτούτο Γενετικής. 

Με άλλα λόγια, αν οι 20.000 εξετάσεις διενεργούνταν στην τιμή των €65 το κόστος θα ήταν €1.300.000 αντί €2.060.000 (1.760.000 στα ιδιωτικά εργαστήρια και €300.000 στο Ινστιτούτο Γενετικής). Ο δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, θεωρεί ότι δικαιώνεται πλήρως για τις καταγγελίες του.


Ο Γενικός Ελεγκτής επικαλείται επίσης στοιχεία προσφοράς που είχε προκηρύξει το υπουργείο Υγείας για την προμήθεια αναλωσίμων για τη διεξαγωγή της κάθε εξέτασης από τα κλινικά εργαστήρια των κρατικών νοσηλευτηρίων, από τα οποία προέκυπτε ότι η τιμή των αναλωσίμων ήταν €29 ανά εξέταση.

Στην ανακοίνωση του Γενικού Ελεγκτή αναφέρονται και τα εξής: «Από ενημέρωση που είχαμε σήμερα (χθες) από τον Τομέα Αγορών και Προμηθειών του υπουργείου Υγείας, φαίνεται ότι για το πρόγραμμα του τυχαίου δειγματοληπτικού ελέγχου των 800 ατόμων έχει εξασφαλιστεί τιμή από ιδιωτικό εργαστήριο για €65 ανά εξέταση (η δειγματοληψία θα γίνεται από τον ΟΚΥπΥ). Η ανάθεση αφορά 500 εξετάσεις αφού οι υπόλοιπες 300 θα γίνουν στα κλινικά εργαστήρια του ΟΚΥπΥ». 

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «σε σχέση με το πρόγραμμα εργαστηριακής εξέτασης 20.000 εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για τον ιό COVID-19, δεν έχει διεξαγάγει έλεγχο των συγκεκριμένων συμβάσεων που το υπουργείο Υγείας έχει συνάψει με αριθμό ιδιωτικών κέντρων, κάτι το οποίο όμως θα πράξει σύντομα. 

Αυτό που προκύπτει μέχρι σήμερα, συνεχίζει ο Γενικός Ελεγκτής, είναι ότι το υπουργείο Υγείας καθόρισε αρχικά την τιμή της εργαστηριακής εξέτασης στα €110 (περιλαμβανομένων €10 για τη δειγματοληψία) στη βάση της τιμής που μέχρι εκείνη τη στιγμή χρέωνε το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), το οποίο ούτως ή άλλως συντηρείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μέχρι εκείνη τη στιγμή τα ιδιωτικά εργαστήρια χρέωναν τους ιδιώτες πελάτες τους με υψηλότερες τιμές. Οι συμβάσεις με όλα τα εργαστήρια φαίνεται να υπογράφησαν την Παρασκευή 10 Απριλίου 2020. Ακολούθησαν τα εξής γεγονότα:

- Την ίδια ημέρα 10 Απριλίου 2020 έγιναν οι δηλώσεις του δημάρχου Πάφου με αναφορά σε στοιχεία που δείκνυαν ότι ενδεχομένως η τιμή των €110 να ήταν πολύ υψηλή. 

- Τη Δευτέρα 13 Απριλίου 2020 στάλθηκαν στην Ελεγκτική Υπηρεσία στοιχεία από προσφορά που είχε προκηρύξει το υπουργείο Υγείας για την προμήθεια αναλωσίμων για τη διεξαγωγή της εξέτασης από τα κλινικά εργαστήρια των κρατικών νοσηλευτηρίων, από τα οποία προέκυπτε ότι η τιμή των αναλωσίμων ήταν €29 ανά εξέταση. Αυτό επίσης συνηγορούσε στο γεγονός ότι η τιμή των €110 (της οποίας θεωρητικά μεγάλο μέρος είναι τα αναλώσιμα) ήταν πολύ υψηλή. 

- Την Τετάρτη 15 Απριλίου 2020 το ΙΝΓΚ ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας ότι η μαζική εκτέλεση δειγμάτων του επιτρέπει μείωση της τιμής από τα €110 στα €85, η οποία θα ισχύσει στις 4.000 εξετάσεις που έχουν ανατεθεί στο ΙΝΓΚ. Τα ιδιωτικά εργαστήρια, έχοντας στα χέρια τους τις υπογραφείσες συμβάσεις, δυστυχώς αρνήθηκαν οποιαδήποτε μείωση της τιμής. Σημειώνεται ότι από τις 16.000 εξετάσεις που θα γίνουν από τα ιδιωτικά εργαστήρια, τις 10.000 θα εκτελέσουν δύο ιδιωτικά εργαστήρια (6.000 το ένα και 4.000 το άλλο). 

- Με Διάταγμα που εξέδωσε ο υπουργός Υγείας στις 15 Απριλίου 2020 καθόρισε ως ανώτατη χρέωση για τη διενέργεια της εξέτασης τα €110 (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) ανά εξέταση.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία υποδεικνύει την ανάγκη όπως οι αναθέτουσες Αρχές επιδεικνύουν πάντοτε τη μέγιστη δυνατή προσοχή, αφού είναι δυνατό ιδιώτες να επιχειρήσουν να κερδοσκοπήσουν εις βάρος του δημοσίου, εκμεταλλευόμενοι τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας και την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων που θα διασφαλίσουν την υπέρτατη προτεραιότητα που είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και υγείας. Αναμένουμε συνεπώς από το υπουργείο Υγείας ότι θα λάβει υπόψη τα πιο πάνω σε μελλοντικές του ανάγκες.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσος Βασιλείου της εφ. "Φιλελεύθερος"