€3,5 εκ. θα κοστίσουν οι ευρωεκλογές στην Κύπρο
Συνεχίζεται η προετοιμασία για την διεξαγωγή των εκλογών.

Με ένα προϋπολογισμό των 3,5 εκ. ευρώ για να καλύψει τις δαπάνες των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου, η Υπηρεσία Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών συνεχίζει την προετοιμασία για την διεξαγωγή τους εν αναμονή και της αναπομπής της σχετικής νομοθεσίας για αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους,  που ψηφίστηκε από την Βουλή στην συνεδρία της Ολομέλειας, την 1η Φεβρουαρίου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Δημήτρης Δημητρίου.
 
Εκτίμηση της Υπηρεσίας Εκλογών είπε πως είναι αδύνατη η εφαρμογή της αυτόματης εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους για αυτές τις ευρωεκλογές, καθώς ο χρόνος που απομένει μέχρι τον Μάιο είναι ελάχιστος.
 
«Είμαστε σε αναμονή για το τι θα γίνει τελικά με την νομοθεσία που ξεκίνησε η Βουλή και την αναπομπή της. Από εκεί και πέρα συνεχίζεται η διαδικασία των εγγραφών νέων εκλογέων στους καταλόγους, υποβολή δηλώσεων για ψηφοφορία στα κέντρα του εξωτερικού ειδικά. Και οι δύο διαδικασίες είναι με περιορισμένα αποτελέσματα για την ώρα», είπε ο κ. Δημητρίου.
 
Σε σχέση με τους νέους εκλογείς αυτοί είναι ελαφρώς πάνω από χίλιοι. Υπάρχουν 200 δηλώσεις για ψηφοφορία στο εξωτερικό.
 
Ερωτηθείς σχετικώς, είπε πως «για τον αριθμό των Τουρκοκυπρίων τα δεδομένα είναι εκεί, αναμένεται επικαιροποίηση των διευθύνσεων όσων ενδιαφερθούν για να γίνει διόρθωση».
 
Οσον αφορά τους Ευρωπαίους εκλογείς, ο αριθμός τους αναμένεται ότι θα κυμανθεί στα επίπεδα που ίσχυσαν στις προηγούμενες ευρωεκλογές υπό την αίρεση της αφαίρεσης των Βρετανών αν κι εφόσον ευδοκιμήσει το Brexit. Όπως σημείωσε ο κ. Δημητρίου, υπάρχει ένα περιορισμένο ενδιαφέρον για νέες εγγραφές.
 
Ερωτηθείς τέλος, ανέφερε ότι τα εκλογικά κέντρα αν ισχύσει η υφιστάμενη νομοθεσία, η εκτίμηση ότι θα είμαστε γύρω στα 1050 εκλογικά κέντρα.

Πηγή: ΚΥΠΕ