306 εξώδικα στην επ. Αμμοχώστου για στάθμευση σε θέσεις ΑΜεΑ

Σαφώς βελτιωμένες σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα χρόνια είναι οι καταγγελίες όσων σταθμεύουν παράνομα στις θέσεις αναπήρων, ωστόσο χρειάζεται ακόμα πολύς δρόμος μέχρι ν’ αποκτήσουν οι οδηγοί οδική συνείδηση.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Αστυνομία, μέχρι και τον Σεπτέμβριο φέτος, είχαν καταγγελθεί 1.282 οδηγοί επειδή πήραν τις θέσεις που προορίζονται για τα άτομα με αναπηρία (ΑΜεΑ) σε σύγκριση με 1.914 το 2017 και 2.761 το 2016.

Η Αστυνομία αλλά και οι οργανώσεις ατόμων με αναπηρία έχουν προβεί σε συστηματική εκστρατεία ενημέρωσης των οδηγών να μην καταλαμβάνουν τις θέσεις που δημιουργήθηκαν για την εξυπηρέτηση όσων οδηγών τις έχουν ανάγκη, γι’ αυτό και πολλοί έχουν αλλάξει συμπεριφορά και νοοτροπία, σταθμεύοντας κάπου αλλού και όχι σε θέσεις αναπήρων. 

Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το σοβαρό πρόστιμο που οφείλει να πληρώσει κάποιος όταν καταλάβει θέση για ανάπηρους, το οποίο ανέρχεται στα 85 ευρώ.

Η Αστυνομία καταγγέλλει, μετά από γνωμάτευση που πήρε από τη Νομική Υπηρεσία, οδηγούς που σταθμεύουν σε θέσεις για ανάπηρους, όχι μόνο στους δρόμους αλλά και σε υπεραγορές, δήμους, γήπεδα ή οπουδήποτε αλλού υπάρχει το ειδικό σήμα, αλλά και η σήμανση στον δρόμο ότι η θέση προορίζεται για άτομα με αναπηρία. Σημειώνεται ότι στα νέα μέτρα για την τροχαία περιλαμβάνεται πρόταση για διπλασιασμό του προστίμου για όσους δεν σέβονται τους συνάνθρωπούς μας που έχουν προβλήματα κινητικότητας.

Οι πιο πολλές καταγγελίες οδηγών έγιναν στην Αμμόχωστο, αφού 306 οδηγοί πήραν εξώδικο επειδή στάθμευσαν σε θέση αναπήρων, ακολουθεί η Λεμεσός με 270 καταγγελίες, η Λάρνακα με 228, η Λευκωσία με 209, η Πάφος με 65 και η Μόρφου με μία καταγγελία. Επίσης έγιναν 203 καταγγελίες από τα μέλη της Τροχαίας του Αρχηγείου Αστυνομίας. 

Συνολικά φέτος έχουν γίνει 9.884 καταγγελίες οδηγών για παράνομη στάθμευση (πεζοδρόμια, διπλή κίτρινη γραμμή, στροφές σε οδούς κ.λπ.), γεγονός που δείχνει ότι οι Κύπριοι οδηγοί δεν είναι ούτε και σε αυτό τον τομέα πειθαρχημένοι, όπως συμβαίνει με τη χρήση κινητού κατά την οδήγηση, τη χρήση ζώνης ασφάλειας ή κράνους. Πέρσι έγιναν 9.715 καταγγελίες για παράνομη στάθμευση και το 2016 άλλες 9.163.