21 υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας σε 20 μέρες


Έσπασαν κάθε ρεκόρ οι αριθμοί των υποθέσεων παιδικής πορνογραφίας που έφθασαν ενώπιον του Γραφείου Καταπολέμησης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας. Στις πρώτες 20 μέρες του 2020 οι νέες καταγγελίες αγγίζουν τις 21 αριθμός που επτά χρόνια πριν, το 2013, πλησίαζε το ετήσιο ποσοστό αφού τότε καταγράφηκαν μόλις 23 καταγγελίες καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Σημειώνεται ότι, το 2014 οι υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας τετραπλασιάστηκαν φτάνοντας τις 106. Το 2015 αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο, φθάνοντας τις 154.  Το 2016 οι καταγγελίες έφθασαν τις 126, το 2017 τις 130, το 2018 τις 133 και το 2019 υποβλήθηκαν συνολικά 161 καταγγελίες.

Παρά το γεγονός ότι η Αστυνομία συνεχώς ενημερώνει το κοινό για τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να λαμβάνει εντούτοις οι υποθέσεις που φθάνουν στο στάδιο της καταγγελίας αυξάνονται δραματικά.  

Σχολιάζοντας τα δεδομένα στην ιστοσελίδα philenews,  ο Υπεύθυνος του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και Δικανικού Εργαστηρίου Ηλεκτρονικών Δεδομένων της Αστυνομίας, Ανδρέας Αναστασιάδης, ανέφερε πως οι αριθμοί των καταγγελιών σαφώς και ανησυχούν τις Αρχές, ωστόσο θα έπρεπε να ηχούν καμπανάκια για την κοινωνία. 

Κληθείς να σχολιάσει τι αλλάζει και ολοένα αυξάνονται οι αριθμοί των καταγγελιών, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι οφείλεται στην ανάπτυξη των μηχανισμών εκείνων που επιτρέπουν στις Αρχές μέσω του αναβαθμισμένου εξοπλισμού να αντλούνται ευκολότερα πληροφορίες. Παράλληλα η ανάπτυξη δικτύου συνεργασιών με την Europol, την Interopol των οποίων η Αστυνομία Κύπρου αποτελεί ενεργό μέλος δίνει ακόμη περισσότερα εργαλεία. Από την άλλη η καλλιέργεια εμπιστοσύνης προς το κοινό ως προς τον χειρισμό των υποθέσεων παιδικής πορνογραφίας φαίνεται ότι αποφέρει αποτελέσματα, διότι όλο και περισσότεροι ανήλικοι καταφεύγουν στις Αρχές για να καταγγείλουν υποθέσεις.   

Ο κ. Αναστασιάδης, ξεκαθάρισε ότι οι αριθμοί που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αφορούν αμφότερες τις περιπτώσεις, τόσο των καταγγελιών του κοινού προς την Αστυνομία, όσο και υποθέσεων που στοιχειοθετούν οι Αρχές εντοπίζοντας «ψηφιακά ίχνη» έπειτα από πληροφορίες μέσω διεθνών οργανισμών.

 Πρωτοφανείς υποθέσεις 

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας επέβαλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών στον φρουρό ασφαλείας Λυκείου ο οποίος διαμέσου ψεύτικου προφίλ στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης απέσπασε γυμνές φωτογραφίες από μαθητές του σχολείου στο οποίο εργαζόταν.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται η δικαστική διαδικασία της πολύκροτης υπόθεσης εναντίον του 42χρονου λογιστή από τη Λεμεσό. Πρόκειται για πρωτοφανή υπόθεση παραγωγής πορνογραφικού υλικού στην Κύπρο. Στα αρχεία του 42χρονου εντοπίστηκαν βίντεο άσεμνου περιεχομένου που εικονίζουν συνολικά 11 ανήλικα παιδιά. Ο ίδιος παραπέμφθηκε σε απευθείας δίκη με 27 συνολικά κατηγορίες που αφορούν την παραγωγή,  κατοχή και διανομή υλικού παιδικής πορνογραφίας. Ήδη στις 15 Ιανουαρίου το δικαστήριο απήγγειλε τις κατηγορίες εναντίον του 42χρονου, ενώ στις 30 Ιανουαρίου θα κληθεί να απαντήσει κατά πόσο παραδέχεται ή όχι.