194 δικυκλιστές έσβησαν στην άσφαλτο την τελευταία δεκαετία

«Σκέψου, πίσω από το κράνος ίσως να είναι ένας δικός σου άνθρωπος» είναι το σύνθημα της εκστρατείας που ξεκίνησε η Τροχαία μαζί με την λέσχη μοτοσικλετιστών Star Club Cyprus Chapter 1999.

Η αρχή της εκστρατείας έγινε το πρωί της Πέμπτης με την δημοσιογραφική διάσκεψη στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής με τον Βοηθό Διευθυντή του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου κ. Χάρη Ευρυπίδου να σημειώνει πως η συγκεκριμένη εκστρατεία δεν θα μπορούσε να έχει αντιπροσωπευτικότερο τίτλο.

Τόνισε ακόμη πως οι αριθμοί των θυμάτων που άφησαν στην άσφαλτο την τελευταία τους πνοή επιβάλλουν ένταση των προσπαθειών προκειμένου να ανακοπεί η αιματοχυσία στο δρόμο. Ανέφερε ακόμη πως από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα σημειώθηκαν 19 θανατηφόρες συγκρούσεις με 19 θύματα, εκ των οποίων οι 10 ήταν μοτοσικλετιστές με κύρια αιτία τον ανθρώπινο παράγοντα.

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ


Επιπρόσθετα ο κ. Ευριπίδου, τόνισε πως οι μοτοσικλετιστές αποτελούν την πλέον ευάλωτη ομάδα οδηγών και κινδυνεύουν περισσότερο από τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου. 

Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Λέσχης Μοτοσικλετιστών «Star Club Cyprus chapter #1999» κ. Τζίμης Αγγελίδης, αφού κάλεσε τους οδηγούς μοτοσικλετών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να αυτοπροστατεύονται με διάφορα μέσα, αλλά και με αμυντική οδήγηση καθότι πρόκειται για την πιο ευάλωτη ομάδα χρηστών του οδικού δικτύου, τόνισε  ότι σκοπός της εν λόγω εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση και των οδηγών αυτοκινήτων να προσέχουν τους μοτοσικλετιστές.

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ


Επιπρόσθετα, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «έχουμε την υποχρέωση να συνεχίσουμε να βάζουμε το δικό μας λιθαράκι και μαζί με όλους τους άλλους φορείς, να συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα και να στηρίζουμε την Αστυνομία μας στη μεγάλη και διαχρονική προσπάθεια που καταβάλλει στο να μειώσει τα τροχαία θανατηφόρα, μιας μάστιγας που αφαιρεί ζωές και διαλύει οικογένειες. Η οδική ασφάλεια μας αφορά όλους και αρχίζει πρώτα από εμάς τους ιδίους». Σημειώνεται ότι η εκστρατεία «Σκέψου πίσω από το κράνος ίσως να είναι ένας δικός σου άνθρωπος» θα διαρκέσει μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο. Επίσης, θα προωθηθεί το πρόγραμμα «Yοuth for road Safety», το οποίο απευθύνεται σε νέους οδηγούς, καθώς  και  το πρόγραμμα Bikesafe.

 

To διαφημιστικό σπότ της εκστρατείας «Σκέψου, πίσω από το κράνος ίσως να είναι ένας δικός σου άνθρωπος»

 

 

«Οι ψυχροί καταγεγραμμένοι αριθμοί των θυμάτων»

 

Οι αριθμοί που καταγράφονται στα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας αναφορικά με τους θανάτους των μοτοσικλετιστών την τελευταία δεκαετία δεν λένε να μειωθούν. Αν κανείς κοιτάξει την ανάλυση των προφίλ των θανατηφόρων τροχαίων συγκρούσεων τα τελευταία χρόνια, αυτό που μπορεί να πει με βεβαιότητα είναι πως η κύρια αιτία είναι ο ανθρώπινος παράγοντας.

 

Παράλληλα, η μη χρήση προστατευτικού κράνους και γενικότερα προστατευτικού εξοπλισμού, η αυξημένη ταχύτητα με την οποία  κινούνται οι μοτοσικλετιστές αλλά και η απρόσεκτη οδήγηση συμβάλλει πολύ αρνητικά στην ασφάλεια  των ιδίων των μοτοσικλετιστών. 

Από το 2009 μέχρι και το 2018, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τροχαίας, έχασαν τη ζωή τους 184 επιβαίνοντες δικύκλων οχημάτων (μοτοποδηλάτες, μοτοσικλετιστές, ποδηλάτες αλλά και συνεπιβάτες αυτών). Σε αυτό τον αριθμό έρχονται να προστεθούν άλλοι 10 που έχασαν τη ζωή τους εντός του 2019.

Αναλυτικότερα, το 2009 καταγράφηκαν 64 θανατηφόρες συγκρούσεις οι οποίες άφησαν πίσω τους 71 νεκρούς, Ωστόσο το σύνολο των νεκρών από θανατηφόρα σύγκρουση που επέβαιναν σε δίκυκλο όχημα ήταν οι 25. Εξ αυτών οι 4 μοτοποδηλάτες, 2 συνεπιβάτες μοτοποδηλάτου, 17 μοτοσικλετιστές, και 2 συνεπιβάτες μοτοσικλέτας.

Το 2010 έκλεισε με 56 θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα, τα οποία κατέγραψαν σύνολο 60 νεκρών. Οι 23 αφορούν νεκρούς οι οποίοι κατά τις θανατηφόρες τροχαίες συγκρούσεις επέβαιναν σε δίκυκλα οχήματα. Συγκεκριμένα, 3 μοτοποδηλάτες, 16 μοτοσικλετιστές, 2 συνεπιβάτες μοτοσικλέτας, και 2 ποδηλάτες.

Κατάσταση νεκρών δικυκλιστών από θανατηφόρες τροχαίες συγκρούσεις 2009-2018

Ιδιαίτερα υψηλοί οι αριθμοί που καταγράφηκαν και το 2011 αφού η χρονιά άφησε πίσω της 67 θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα με 71 νεκρούς, με τους 20 νεκρούς να έχουν το χαρακτηριστικό του επιβάτη δίκυκλου οχήματος. Αναλυτικά, 4 ήταν μοτοποδηλάτες, οι 14 μοτοσικλετιστές και 2 ποδηλάτες.

Το 2012 έκλεισε καταγράφοντας 51 νεκρούς σε αντίστοιχες θανατηφόρες συγκρούσεις με τους 18 από αυτούς να ανήκουν στην κατηγορία οδηγού δικύκλου. Συγκεκριμένα, 3 μοτοποδηλάτες, 13 μοτοσικλετιστές, 1 συνεπιβάτης μοτοσικλέτας και ένας ποδηλάτης.

Αισθητή μείωση στους αριθμούς, όχι όμως καθησυχαστική, παρουσιάστηκε το 2013 αφού η χρονιά άφησε πίσω 41 θανατηφόρα με 44 νεκρούς. Συνολικά έχασαν τη ζωή τους 17 δικυκλιστές, 14 εξ αυτών μοτοσικλετιστές, 1 επιβάτης μοτοσικλέτας, και 2 ποδηλάτες.

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και το 2014 αφού καταγράφηκαν 44 θανατηφόρα κατά τα οποία έχασαν τη ζωή τους 45 άτομα, εξ αυτών 15 δικυκλιστές, 4 μοτοποδηλάτες, 10 μοτοσικλετιστές  και ένας ποδηλάτης.

Το 2015 έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο 57 πρόσωπα σε 56 θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα, 16 εξ αυτών επιβαίνοντες δίκυκλων οχημάτων. Αναλυτικά, 1 μοτοποδηλάτης, 1 συνοδηγός μοτοποδηλάτου, 12 μοτοσικλετιστές,1 συνοδηγός μοτοσικλέτας.

Κατά το 2016, προστέθηκαν στην μακάβρια λίστα άλλες 45 θανατηφόρες συγκρούσεις οι οποίες άφησαν πίσω τους 46 νεκρούς. Οι 13 από αυτούς δικυκλιστές και συγκεκριμένα, 2 μοτοποδηλάτες, 10 μοτοσικλετιστές, και ένας συνεπιβάτης μοτοσικλέτας.

Οι 20 από τους 49 νεκρούς θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων που καταγράφηκαν το 2017, ήταν επιβαίνοντες δικύκλων οχημάτων. Τα στοιχεία κατέδειξαν, 2 μοτοποδηλάτες, 14 μοτοσικλετιστές, και 4 ποδηλάτες.

Κατάσταση νκερών μοτοποδηλατιστών/μοτοσικλετιστών και επιβατών ανάλογα με τη χρήση προστατευτικού κράνους 

Η περσινή χρονιά κατέγραψε 49 νεκρούς σε 44 θανατηφόρες τροχαίες συγκρούσεις. Oι 17 από αυτούς ήταν δικυκλιστές. Αναλυτικά 2 μοτοποδηλάτες, 11 μοτοσικλετιστές, 3 συνεπιβάτες μοτοσικλέτας και 1 ποδηλάτης.
Μεγάλο ποσοστό των νεκρών δικυκλιστών σε τροχαίες συγκρούσεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία δεν έφεραν προστατευτικό κράνος. Ποσοστό που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά και το 50%.


ΠΗΓΗ:philenews.com