180.000 εμβόλια της γρίπης μέχρι τέλος Οκτωβρίου

Εντός των επόμενων δεκαπέντε ημερών αναμένεται ότι θα φθάσουν στην Κύπρο οι πρώτες παρτίδες εμβολίων κατά τις γρίπης και το υπουργείο Υγείας βρίσκεται υπ’ ατμόν καθώς επιβάλλεται σωστός προγραμματισμός, με δεδομένο το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα εμβόλια αφορούν σε τεράστιο βαθμό τις ομάδες πληθυσμού που θα λάβουν φέτος, το ίδιο διάστημα και την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», για τη φετινή χρονιά, το υπουργείο Υγείας προγραμματίζει να παραλάβει συνολικά 170.000 εμβόλια κατά της γρίπης. Οι 50.000 θα αφορούν παιδιά και βρέφη από έξι μηνών μέχρι τριών ετών και οι υπόλοιπες 120.000 τα άτομα άνω των 65 ετών αλλά και άτομα μικρότερων ηλικιών τα οποία ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και επιβάλλεται να εμβολιάζονται με το εμβόλιο κατά της γρίπης. (Tο 2020, είχαν παραληφθεί από το υπουργείο Υγείας συνολικά 155.000 εμβόλια). 

Οι πρώτες δύο παρτίδες εμβολίων κατά της γρίπης, αναμένονται στην Κύπρο την τελευταία εβδομάδα του Σεπτέμβρη και θα αφορούν συνολικά 50.000 εμβόλια. Τον μήνα Οκτώβριο, προγραμματίζονται δύο άλλες μεγαλύτερες παραλαβές οι οποίες θα αφορούν συνολικά 110.000 εμβόλια κατά της γρίπης. Τα 55.000 εμβόλια αναμένονται στα μέσα Οκτωβρίου και άλλες 65.000 προγραμματίζονται για την 31η του μηνά. 

Βάσει της περσινής διαδικασίας, τα εμβόλια κατά της γρίπης θα χορηγηθούν από τους προσωπικούς γιατρούς του ΓεΣΥ (ή μέσω των κέντρων εμβολιασμού, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο), σε συνταξιούχους και άτομα με σοβαρές χρόνιες παθήσεις. Τις ομάδες του πληθυσμού δηλαδή, οι οποίες όπως έχει αποφασιστεί, θα λάβουν και την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού το ίδιο διάστημα. 

Ωστόσο, μέχρι χθες, το υπουργείο Υγείας, δεν ήταν σε θέση να δώσει περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με το πρόγραμμα ενισχυτικού εμβολιασμού για τον κορωνοϊό, αφού αναμένει το πράσινο φως από το υφυπουργείο Καινοτομίας το οποίο έχει αναλάβει την αναπροσαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εμβολιασμών που θα χρησιμοποιηθεί για τη διευθέτηση ραντεβού, βάσει της διαδικασίας που είχε ακολουθηθεί και κατά τον αρχικό εμβολιασμό. 

Αναφέρεται βεβαίως ότι η χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε οίκους ευγηρίας βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. 

Σε ό,τι αφορά την ιδιαιτερότητα της φετινής χρονιάς κατά την οποία οι ίδιες ομάδες του πληθυσμού θα κληθούν να λάβουν και τα δύο εμβόλια το ίδιο σχεδόν χρονικό διάστημα, ο αναπληρωτής καθηγητής φαρμακολογίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής Χρίστος Πέτρου, ανέφερε στον «Φ» ότι παρόλο που στις κλινικές μελέτες, οι συμμετέχοντες όφειλαν να τηρήσουν ένα ελάχιστο διάστημα 14 ημερών πριν και μετά τη χορήγηση ενός εμβολίου γρίπης προκειμένου να λάβουν είτε εικονικό φάρμακο είτε το εμβόλιο COVID-19, «o αμερικάνικος CDC αναφέρει ότι μπορούν να χορηγούνται μαζί» «από τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή ενώπιον μας, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα για χορήγηση των δύο εμβολίων το ίδιο χρονικό διάστημα. Διεθνώς βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή η συζήτηση αφού εκφράζονται διαφορετικές απόψεις για το κατά πόσον τα δύο εμβόλια θα μπορούσαν να χορηγηθούν ταυτόχρονα ή επιβάλλεται να μεσολαβήσει κάποιο, διάστημα έστω μερικών ημερών ή υπάρχει και ο προβληματισμός για το κατά πόσον το διάστημα αυτό πρέπει να καθορίζεται μόνο στις περιπτώσεις κατά τις οποίες το άτομο, παρουσιάσει κάποια αλλεργία κατά τη λήψη του πρώτου εκ των δύο εμβολίων αλλά αυτό, αφορά κυρίως τη διαδικασία της καταγραφής παρενεργειών αφού εάν η χορήγηση είναι ταυτόχρονη δεν θα μπορεί κάποιος να πει, ποιο από τα δύο εμβόλια προκάλεσε την κάθε παρενέργεια».

Δεν πρέπει να θεωρείται πρόβλημα ο διπλός εμβολιασμός 

Το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής Χρίστος Πέτρου, επεσήμανε ταυτόχρονα ότι, ο εμβολιασμός για τη γρίπη, «μπορεί να διαρκέσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου ή και αργότερα, για αυτό με σωστό προγραμματισμό και αφού τα δεδομένα το επιτρέπουν, δεν πρέπει να θεωρείται πρόβλημα ο διπλός εμβολιασμός των ίδιων ομάδων του πληθυσμού». 

Σίγουρα χρειάζεται η γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, αφού πλέον θα υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις εμβολίων που θα χρειαστεί να χορηγηθούν σε κοντινό χρόνο με τα εμβόλια κατά του COVID.

Σε ό,τι αφορά τη χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, ο κ. Πέτρου, τόνισε ότι «από τα διεθνή δεδομένα και από τις μελέτες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τα συστήματα υγείας άλλων χωρών, επιβεβαιώνεται η ανάγκη για ενισχυτικό εμβολιασμό των ηλικιωμένων ατόμων και των ευπαθών, ειδικά των ανοσοκατασταλμένων αφού συνεχώς καταγράφεται αύξηση στα ποσοστά των ανθρώπων που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες αν και πλήρως εμβολιασμένοι από τις αρχές του χρόνου, μολύνονται από τον κορωνοϊό και καταλήγουν στα νοσοκομεία σε σοβαρή κατάσταση ή ακόμα και πεθαίνουν». Με τη χορήγηση της επιπρόσθετης/αναμνηστικής δόσης αντίστοιχα μειώνονται τα κρούσματα σε αυτές τις ομάδες. Επιστημονικά αναμένουμε να επιβεβαιωθεί αν τελικά το εμβολιαστικό σχήμα κατά του COVID χρειάζεται να ολοκληρωθεί σε τρεις δόσεις (αντί 2) και σε ποιους πληθυσμούς».