17.000 «αόρατοι» Τ/Κύπριοι ανάμεσά μας


Συνολικά 17.000 Τουρκοκύπριοι δηλώνουν ότι διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές, κάτι το οποίο ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής θεωρεί εξωπραγματικό, όπως ανέφερε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών. Η αναφορά έγινε όταν βουλευτές ζήτησαν να ενημερωθούν σχετικά με τη σκέψη αυτόματης εγγραφής στον εκλογικό κατάλογο όλων όσοι δεν έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα.

Αν υιοθετούσαμε την αυτόματη εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο, οι ψηφοφόροι θα αυξάνονταν κατά 102.000 εκ των οποίων οι 85.000 Ελληνοκύπριοι και οι 17.000 Τουρκοκύπριοι, είπε ο κ. Νουρής. Είπε επίσης, πως περίπου 11.500 πολίτες, εκ των οποίων οι 6.000 Ελληνοκύπριοι και οι 5.500 Τουρκοκύπριοι, παρουσιάζονται να έχουν ελλιπή διεύθυνση διαμονής.  

Ο υπουργός αναγνώρισε ότι δεν προχώρησε η διαδικασία της αυτόματης εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους επειδή έπρεπε να προηγηθεί ξεκαθάρισμα των κενών και ασαφειών όσον αφορά τις διευθύνσεις κ.λπ, κάτι το οποίο δεν έγινε. Είπε επίσης, πως το υπουργείο πρέπει να αναθέσει σε ομάδα λειτουργών να διερευνήσει τους χώρους διαμονής που δηλώνονται, ώστε να επιβεβαιώσει αν όντως ισχύουν, ώστε να ταυτοποιηθούν οι ψηφοφόροι. Εναλλακτικά μπορούμε να δεχθούμε αυτόματη εγγραφή όσων συμπληρώνουν 18ο έτος της ηλικίας τους, αλλά αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα με τις μεγαλύτερες ηλικίες είπε, για να εξηγήσει πως αν κάποιος είναι 40 ετών και δεν έχει εγγραφεί μέχρι σήμερα στους εκλογικούς καταλόγους και προσφύγει στο δικαστήριο, ίσως κριθεί συνταγματική η αυτόματη εγγραφή μόνο όλων όσοι συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών έθεσε στο τραπέζι και την πτυχή της αποχής και διερωτήθηκε με πόσο ποσοστό να παρουσιάζεται, αν προστεθούν άλλες 102.000 ψηφοφόρων πολλοί εκ των οποίων ίσως δεν ψηφίζουν. «Θα δημιουργείτο τεράστιο θέμα με αποχή», είπε.