1.678 αιτήσεις για 286 θέσεις αστυνομικών-πυροσβεστών



Παρά τη μείωση της ανεργίας τεράστιο ήταν το ενδιαφέρον για τις 286 κενές θέσεις στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, αφού πολλοί θέλουν μια σίγουρη θέση, παρά το γεγονός ότι η Δύναμη βάλλεται τον τελευταίο καιρό λόγω των εφτά φόνων γυναικών και παιδιών και την αδράνεια που επιδείχθηκε από αστυνομικούς.

 

Όπως προκύπτει από τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν από ενδιαφερόμενους, κάθε θέση διεκδικείται από έξι υποψήφιους, ενώ κάποιοι ενδιαφέρονται ταυτόχρονα και για τις θέσεις αστυνομικών και για τις θέσεις πυροσβεστών και ανάλογα –αν περάσουν– θα αποφασίσουν στο τέλος ποια στολή θα φορέσουν. Σύμφωνα με την προκήρυξη των κενών θέσεων, οι 1.678 υποψήφιοι διεκδικούν τις 200 θέσεις αστυνομικών, 30 θέσεις ειδικών αστυνομικών και 56 πυροσβεστών. Οι κενές θέσεις στην Αστυνομία είναι πολύ περισσότερες, ωστόσο μόνο τόσες αποδέσμευσε η Βουλή, με την προοπτική το 2020 να αποδεσμευτούν και άλλες.

  

Όπως δήλωσε στον «Φ» ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Στέλιος Στυλιανού, στο επόμενο στάδιο οι υποψήφιοι θα κληθούν σε γραπτή εξέταση στα Ελληνικά, Μαθηματικά, Αγγλικά και Γενικές Γνώσεις. Την ευθύνη των εξετάσεων έχει η ειδική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας. Όσοι καταφέρουν και περάσουν τις εξετάσεις, θα κληθούν σε μια σειρά από δοκιμασίες. Πρώτα θα περάσουν από ιατρικές εξετάσεις, ακολουθούν οι αθλητικές δοκιμασίες, μετά από ψυχομετρικές εξετάσεις και στο τέλος όλοι θα υποβληθούν σε νάρκοτεστ για να διαπιστωθεί κατά πόσο κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών.  

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανού, μετά τις γραπτές εξετάσεις καταρτίζεται πίνακας διοριστέων με βάση τη βαθμολογία στη γραπτή εξέταση, από την οποία η ψηλότερη βαθμολογία που μπορεί να προκύψει είναι οι 93 βαθμοί. Οι υπόλοιποι βαθμοί συμπληρώνονται από τα προσόντα που διαθέτει ο κάθε υποψήφιος. Για όσους κατέχουν πτυχίο δίνονται δύο βαθμοί επιπλέον, για μεταπτυχιακό άλλη μια μονάδα, για διδακτορικό ακόμα μια μονάδα, ενώ αν κατέχουν και άλλο πτυχίο λαμβάνουν επιπρόσθετα ακόμα μια μονάδα. Οι άρρενες πιστώνονται με μια μονάδα επιπλέον αν έχουν εκπληρώσει στρατιωτική θητεία.

 

Σημειώνεται ότι η ίδια διαδικασία εφαρμόστηκε στις προσλήψεις αστυνομικών πέρσι, οι οποίες θεωρήθηκαν για πρώτη φορά ως οι πλέον αντικειμενικές αφού δεν επιτρέπονται οι κομματικές παρεμβάσεις. Όπως διαπιστώθηκε, οι περισσότεροι υποψήφιοι κόπηκαν κατά τις αθλητικές διαδικασίες, αφού πολλοί δεν μπορούσαν να τρέξουν σε συγκεκριμένο χρόνο προκαθορισμένη απόσταση ή δεν πληρούσαν τον δείκτη μάζας σώματος. Οι νέες προσλήψεις αναμένεται να γίνουν περί το τέλος του 2019 και το νέο αίμα αστυνομικών ή πυροσβεστών να περάσει από ειδική εκπαίδευση πριν μετακινηθεί στα πόστα του.