Ξυλοφάγου: €15.000 για το Big Potato Σπούντα - Στόχος το Γκίνες


Φωτιές άναψε στην κοινότητα Ξυλοφάγου η πρόθεση του Κοινοτικού Συμβουλίου, μετά από εισήγηση του κοινοτάρχη Γεώργιου Τάσου, να δημιουργήσει το Big Potato Σπούντα έξω από την κοινότητα, το οποίο αρχικά θα είχε μάλιστα και τον χαρακτήρα μνημείου. Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Τάσου, μελλοντικά το έργο να καταστεί σημείο αναφοράς για το Ξυλοφάγου, προβάλλοντας την κοινότητα εντός και εκτός Κύπρου.

Σχολιάζοντας τη δριμεία κριτική τόσο από κατοίκους, όσο και από πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ανύψωση ομοιώματος πατάτας ποικιλίας σπούντα, ύψους τεσσάρων μέτρων, ο κ. Τάσου έκανε λόγο για αλλότρια συμφέροντα και μικρότητες, συστήνοντας σε όλους υπομονή μέχρι να προχωρήσει το έργο και να αναδειχθεί πλήρως η μορφή του. 

Σύμφωνα με μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Ξυλοφάγου, πολλοί κάτοικοι τηλεφώνησαν χθες στα γραφεία του Οργανισμού, εκφράζοντας διαφωνία και οργή, τονίζοντας ότι το χωριό έγινε περίγελος όλης της Κύπρου και χλευάζεται με καυστικά σχόλια, ακόμη και σεξιστικού χαρακτήρα, σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το γεγονός αυτό, αλλά και το ότι μέλη του Συμβουλίου φαίνεται ότι είχαν άλλη εντύπωση για το τι θα γινόταν με το συγκεκριμένο έργο, οδηγεί το θέμα σε αποψινή συνεδρία του Σώματος, κατά την οποία ο κοιντάρχης θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις. 

Την ίδια ώρα όμως, ούτε να ακούσει εισηγήσεις δεν θέλει για ματαίωση του εγχειρήματος ο Γεώργιος Τάσου. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος" είπε πως έξω από το Ξυλοφάγου έχει τοποθετηθεί ένα ομοίωμα πατάτας από φάιμπερ γκλας, το οποίο δεν είναι ολοκληρωμένο, είναι ημιτελές και υπολείπονται επιπρόσθετα έργα. Θέμα φαίνεται πως υπάρχει με το κόστος, καθώς σε έγγραφο του Συμβουλίου Ξυλοφάγου, το οποίο παρέδωσαν στον "Φιλελεύθερο" μέλη του Σώματος, το έργο αναφέρεται επίσημα, ως «μνημείο Πατάτας, ύψους τεσσάρων μέτρων και συνολικού κόστους 15.000 ευρώ (μέχρι σήμερα έφτασε τις 8.000 ευρώ), τα οποία θα καταβληθούν από το Συμβούλιο. 

Ο κ. Τάσου απέδωσε την αναφορά αυτή σε λάθος και είπε πως δεν πρόκειται ασφαλώς να κατασκευαστεί μνημείο Πατάτας. Αποκάλυψε, παρά ταύτα, ότι αρχικά το Συμβούλιο Ξυλοφάγου είχε αναθέσει σε συνεργάτη του να ετοιμάσει τα σχέδια του έργου, ο οποίος του προσέδωσε όντως, χαρακτήρα μνημείου. Με αποτέλεσμα να παρέμβει ο ίδιος και να αλλάξει τον σχεδιασμό, ώστε το έργο να μην έχει αυτό το χαρακτήρα. Σε άλλη ερώτηση ο κοινοτάρχης Ξυλοφάγου είπε ότι δεν υπάρχει μακέτα του έργου, διότι η αρχική που υπήρχε έχει τροποποιηθεί μετά που ανέλαβε ο ίδιος να κάνει τις αλλαγές που έκανε. Εξέφρασε επίσης την επιθυμία να μην αποκαλύψει το όνομα αυτού του συνεργάτη του Κοινοτικού Συμβουλίου Ξυλοφάγου. «Η πατάτα δεν είναι σαν τους ήρωες για να φτιάχναμε μνημείο Πατάτας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επεξηγώντας το τι ακριβώς θα γίνει στο χώρο, είπε πως μια σωλήνα που θα τοποθετηθεί δίπλα από την πατάτα, θα επενδυθεί με πέτρα της περιοχής. Ενώ σε μια περιφέρεια τριών μέτρων γύρω από την πατάτα θα κτιστεί περιτοίχισμα ύψους 40 πόντων, για να τοποθετηθεί ξύλινη κατασκευή για να μπορεί κάποιος που θα πηγαίνει εκεί να κάθεται. Κάτω θα τοποθετηθεί κοκκινόχωμα, ώστε να θυμίζει ότι η πατάτα βγαίνει από το κόκκινο χώμα των Κοκκινοχωριών. Δίπλα από το έργο, συνέχισε, θα γίνει ένα περίπτερο, το οποίο θα έχει όρο αυτός που θα το διαχειρίζεται, να σερβίρει και πατάτες. 

Οραματίζεται και Γκίνες

Στις δηλώσεις του ο κοινοτάρχης Ξυλοφάγου είπε ακόμη ότι στον αυτοκινητόδρομο Ριζοελιάς – Αγίας Νάπας, παρά την πρώτη έξοδο Ξυλοφάγου η κοινότητα του θα τοποθετήσει μια μεγάλη πινακίδα που θα πληροφορεί τους διερχόμενους οδηγούς ότι κατευθύνονται προς το Big Potato. Ταυτόχρονα, εξήγησε ότι οι φιλοδοξίες του για διεθνή ανάδειξη της Ξυλοφάγου δεν σταματούν στο Big Potato, αλλά το 2022, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες θα οργανώσει μια εκδήλωση κατά την οποία θα μαγειρευτεί μια τηγανιά πατάτες 800 κιλά, ώστε το χωριό να καταγραφεί στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες.

Ρεπορτάζ: Πάμπος Βασιλας / Φιλελεύθερος