Το 1/3 των νεκρών σε τροχαία είναι μοτοσικλετιστές


Εκτός από την αύξηση των ποινών για τροχαίες παραβάσεις και τις κάμερες για έλεγχο της ταχύτητας, έρχονται και νέα μέτρα για τους οδηγούς. Λόγω των απανωτών θανατηφόρων δυστυχημάτων τον περασμένο μήνα που ανέβασαν τους νεκρούς φέτος στους 35, πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης με την ηγεσία της Αστυνομίας και της Τροχαίας και λήφθηκαν αποφάσεις για μέτρα που θα αισθανθούν σύντομα οι οδηγοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», τα μέτρα αν και δεν ανακοινώθηκαν, εντούτοις θα σχετίζονται με την έντονη παρουσία της Αστυνομίας στους δρόμους για έλεγχο των οδηγών και πιο συστηματική αστυνόμευση των μελανών σημείων όπου συμβαίνουν συχνά τροχαία δυστυχήματα. Δεν αποκλείεται τα μέτρα να ανακοινωθούν προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας, με την επιστροφή του υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως από το Λουξεμβούργο. Το Τμήμα Τροχαίας είναι έτοιμο να εφαρμόσει τα μέτρα αυτά σε παγκύπρια κλίμακα, ενώ δεν αποκλείεται να εμπλακούν και άλλοι αστυνομικοί πλην αυτών της Τροχαίας στον έλεγχο των οδηγών.


Στο μεταξύ, βαρύς είναι φέτος ο φόρος στην άσφαλτο για τους μοτοσικλετιστές, αφού ένας στους τρεις νεκρούς είναι οδηγός αυτής της κατηγορίας. Από τους 35 νεκρούς που είχαμε φέτος, οι 12 ήταν μοτοσικλετιστές, γεγονός που αποδεικνύει ότι πρόκειται για μιαν από τις πιο ευάλωτες ομάδες των χρηστών του οδικού δικτύου και χρειάζεται ειδική διαφωτιστική εκστρατεία ώστε να σωθούν ζωές. Οι μισοί από αυτούς δεν έφεραν το κράνος τους γεγονός που συνέτεινε στο να χάσουν τη ζωή τους. Τα πλείστα θανατηφόρα δυστυχήματα με θύματα μοτοσικλετιστές συνέβησαν στις πόλεις και κύρια αιτία είναι η κίνηση των οδηγών να στρίψουν δεξιά χωρίς την απαραίτητη προσοχή με αποτέλεσμα να αποκόψουν το δρόμο στους δικυκλιστές.

 

Μετά τους μοτοσικλετιστές δεύτερη πιο ευάλωτη ομάδα χρηστών των δρόμων είναι οι οδηγοί οχημάτων σε ποσοστό 30% του συνόλου των νεκρών, ενώ τρίτη πιο ευάλωτη ομάδα στους δρόμους είναι οι πεζοί με ποσοστό 25% του συνολικού αριθμού των θυμάτων. 


Πάντως, οι νέες ποινές που συζητούνται στη Βουλή θα κωδικοποιηθούν πιθανόν τον ερχόμενο μήνα, όταν τα κόμματα θα τοποθετηθούν επί του συνόλου των προτάσεων. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η ολοκλήρωση της κατ’ άρθρον συζήτησης των εφτά νομοσχεδίων στην Επιτροπή Μεταφορών και στη συνέχεια οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα πάρουν θέση για το ύψος των αυξήσεων που θα επέλθουν. Ακολούθως τα νομοσχέδια θα σταλούν στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.