0,40% στην υπεραξία ακινήτων υπέρ προσφύγων


Άρχισε χθες στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων η συζήτηση της πρότασης νόμου του βουλευτή του ΚΣ ΕΔΕΚ, Κωστή Ευσταθίου, για τη δημιουργία ειδικού ταμείου αρωγής των προσφύγων, των οποίων η ακίνητη ιδιοκτησία τους στα κατεχόμενα είναι απροσπέλαστη ή οικονομικά αναξιοποίητη. 

Με την πρόταση Ευσταθίου, στοχεύεται να αποτρέπονται οι εκτοπισθέντες από το να προσφεύγουν στην επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας και εναλλακτικά να αποτίνονται στον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, για οικονομική στήριξη. Σύμφωνα με την πρόταση νόμου του κ. Ευσταθίου, ποσοστό 0,40% φορολόγησης θα επιβάλλεται σε όλες τις αγοραπωλησίες ακινήτων υπέρ των εκτοπισθέντων και τα έσοδα θα κατατίθενται στον Κεντρικό Φορέα για να αξιοποιηθούν όχι για την παραχώρηση δανείων, αλλά προς βοήθεια των δυσπραγούντων ιδιοκτητών κατεχόμενων ακινήτων. Σύμφωνα με τον εισηγητή της πρότασης βουλευτή της ΕΔΕΚ, το 0,40% είναι ένα μικρό μόνο μέρος της υπεραξίας που απέκτησε η ακίνητη ιδιοκτησία στις ελεύθερες περιοχές, λόγω του περιορισμού της προσφοράς ακινήτων προς πώληση συνεπεία της τουρκικής εισβολής.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά ανέφερε πως η χθεσινή συζήτηση έδωσε την ευκαιρία να ανοίξουν γενικότερα τα θέματα της στήριξης των ιδιοκτητών κατεχόμενης περιουσίας, ενώ ζητήθηκε όπως ενημερωθούν τα μέλη κατά πόσο θα ενεργοποιηθεί η νομοθεσία, που ήδη υπάρχει στον περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας νόμο, όπως συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ακριβώς τη φορολόγηση της αναβάθμισης της αξίας περιουσίας, λόγω ανάπτυξης ή γενικότερα αναβάθμισης των πολεοδομικών ζωνών. Η κ. Κουκουμά υπενθύμισε στις δηλώσεις της ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε υποσχεθεί προεκλογικά το επίδομα απώλειας χρήσης και ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης με ποιον τρόπο θα εξασφαλιστούν τα κονδύλια είτε με τέλη πάνω στις μεταβιβάσεις, είτε με φορολόγηση της αναβάθμισης των πολεοδομικών ζωνών.

Αναμένοντας τις θέσεις κυβέρνησης και γενικού εισαγγελέα έναντι της πρότασης νόμου του ΚΣ ΕΔΕΚ για ισότιμη κατανομή βαρών μέσω της φορολόγησης της υπεραξίας των ακινήτων στις ελεύθερες περιοχές, σημειώνεται ότι η πρόταση στηρίχθηκε χθες από την Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων. Τα κοινοβουλευτικά κόμματα, πλην ΑΚΕΛ που ήταν μάλλον θετικό, δεν τοποθετήθηκαν μέχρι χθες υπέρ της πρότασης.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΛΙΤΗΣ