Ξεκίνησαν οι ενστάσεις για τις απαλλοτριώσεις γης στην Κάτω Δερύνεια

0
933
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ:

Βιβλιοπωλείο Χρύσω Ηλιάδη (Chrisobookshop gift printing) στην Δερύνεια. Εδώ θα βρείτε βιβλία για όλες τις ηλικίες, σχολικές τσάντες, γραφική ύλη, υλικά για ζωγραφική και ό,τι άλλο επιθυμείτε!
Ένα μήνα μετά την ενέργεια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε απαλλοτριώσεις γης στην κατεχόμενη Κάτω Δερύνεια για το άνοιγμα του οδοφράγματος στην περιοχή, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει περί το τέλος Σεπτεμβρίου, επηρεαζόμενοι ιδιοκτήτες γης, οι οποίοι έχουν παραλάβει τις σχετικές επιστολές απο τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, προχωρούν σε ενστάσεις προς τα δημόσια έργα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: offsite.com.cy

Η OffsiteCy η οποία έφερε στο φως το θέμα, εξασφάλισε το χάρτη, στον οποίο διακρίνονται τα σπίτια των εκτοπισμένων, τα οποία έχουν επηρεαστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επηρεαζόμενοι κάτοικοι, είναι γύρω στους 31.

Σύμφωνα με το χάρτη, οι απαλλοτριώσεις έγιναν ως επι των πλείστον στην αριστερή πλευρά του δρόμου εντός της κατεχόμενης περιοχής και σε λιγότερο βαθμό στη δεξιά πλευρά.

Κώστας Πετρίδης: Θα αποζημιωθούν οι κάτοικοι

Ερωτηθείς απο την OffsiteCy αναφορικά με το θέμα των απαλλοτριώσεων, ο Υπουργός Εσωτερικών Κώστας Πετρίδης δεν θέλησε να σχολιάσει τον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι απαλλοτριώσεις, αφού οι περιουσίες βρίσκονται σε κατεχόμενη περιοχή. Ο Υπουργός Εσωτερικών περιορίστηκε να αναφέρει ότι οι επηρεαζόμενοι θα αποζημιωθούν βάσει των σημερινών τιμών σε αξίες ακινήτων, στην περιοχή Δερύνειας.

Βέβαια το ερώτημα είναι αν προκύπτει έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους, με αυτή την ενέργεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εκδήλωση διαμαρτυρίας απο τους εκτοπισθέντες, για το άνοιγμα του οδοφράγματος

Σύμφωνα με πληροφορίες της OffsiteCy, η επιτροπή “Αδούλωτοι Κάτω Δερύνειας” αποφάσισε να προχωρήσει σε ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας, την ημέρα κατά την οποία θα ανοίξει το οδόφραγμα. Η απόφαση λήφθηκε σε συνεδρίαση της επιτροπής, την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου.Οι εκτοπισμένοι κάτοικοι της περιοχής, θα διαμαρτυρηθούν για την ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος να τοποθετήσει πράσινο πανί ένθεν και ένθεν του δρόμου. Ενώ περιμένουν εδώ και 43 χρόνια να δούν έστω και πίσω απο συρματόπλεγμα τα ερειπωμένα πλέον σπίτια τους, με την ενέργεια αυτή των κατοχικών αρχών, ούτε αυτό είναι δυνατό. Σύμφωνα πάντα με το σκεπτικό της επιτροπής, “αυτή η ενέργεια μετατρέπει το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας, σε ότιδήποτε άλλο, εκτός απο μέτρο οικοδόμησης εμπιπιστοσύνης και σίγουρα ένα πάνινο διάδρομο, που θα διοχετεύει τουρίστες στα κατεχόμενα”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου. Ένα απο τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν με τους Δημάρχους της περιοχής, είναι και το άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας.