Τυφλό 11χρονο κορίτσι στην αναμονή για την αγορά τροχοκαθίσματος – Ταλαιπωρείται λόγω κωλυσιεργίας των αρμοδίων

0
263

Σε απίστευτη ταλαιπωρία υποβάλλει το Υπουργείο Παιδείας ένα 11χρονο κοριτσάκι, σχεδόν τυφλό και με πολλαπλές αναπηρίες, το οποίο αναμένει εδώ και 11 μήνες την αγορά τροχοκαθίσματος για τις μετακινήσεις του στο σχολείο.

Αντί αυτού, και προκειμένου να σταματήσει η ταλαιπωρία του παιδιού στο σχολείο, η οικογένεια της μικρής συμβιβάστηκε με ένα μεταχειρισμένο τροχοκάθισμα, το οποίο, ωστόσο, γρήγορα τέθηκε εκτός λειτουργίας. Πώς να μην νιώθουν εξοργισμένοι οι γονείς όταν για ένα τροχοκάθισμα τους έχουν στο περίμενε για 11 μήνες, ενώ την ίδια ώρα ακούνε τις προεκλογικές εξαγγελίες του Προέδρου Αναστασιάδη και υπουργών του, που μοιράζουν πέρα-δώθε εκατομμύρια ευρώ, κομπάζοντας, παράλληλα, για το κομπόδεμα των €500 εκατ. που έφτιαξαν πάνω στις πλάτες μας.

Το κορίτσι, ηλικίας 11 χρονών, έχει όραση 6/400 και στα δύο μάτια. Παρουσιάζει, επίσης, εγκεφαλική παράλυση, τύπου σπαστική τετραπληγία, σοβαρή κινητική αναπηρία, σφαιρική ψυχοκινητική διαταραχή, επιληψία και λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή. Χρήζει πλήρους φροντίδας για όλες τις καθημερινές της δραστηριότητες. Δεν χρησιμοποιεί τα χέρια της και λαμβάνει πολτοποιημένη τροφή. Έχει μακροχρόνια εγκεφαλική δυσλειτουργία και μόνιμη αναπηρία – εγκεφαλική ατροφία. Το παιδί χρησιμοποιεί τροχοκάθισμα για τις μετακινήσεις του σε μόνιμη βάση.

Τα όσα υπομένει το παιδί και η οικογένειά του καταγράφονται σε πολυσέλιδη επιστολή καταγγελία της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών προς τον υπουργό Παιδείας Κώστα Καδή, ημερ. 8/11/2017. Μεταξύ άλλων, επισημαίνονται τα εξής: «Η οικογένεια της ΧΧΧ (σ.σ. κατονομάζεται η μικρή) καταβάλλει μετά και από υπόδειξη των ίδιων των αρμόδιων λειτουργών του Υπουργείου Παιδείας, από τον Ιανουάριο του 2017, επίμονες προσπάθειες για την αντικατάσταση του τροχοκαθίσματος που χρησιμοποιούσε στο δημοτικό σχολείο όπου φοιτά, το οποίο κρίθηκε ακατάλληλο. Η αντικατάσταση του τροχοκαθίσματος ζητήθηκε, συγκεκριμένα, μετά από επείγουσα, έκτακτη σύσκεψη των αρμοδίων, με επιστολή που απέστειλε τον Ιανουάριο του 2017 η ίδια η διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου, αναφέροντας, ανάμεσα σ’ άλλα, ότι αυτό είναι μικρό για την 11χρονη.

Τον Μάρτιο, ορισμένες από τις εταιρείες που εισάγουν τροχοκαθίσματα κλήθηκαν σε συνάντηση με την οικογένειά της για αξιολόγηση και η μικρή είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει τροχοκαθίσματα στο ειδικό σχολείο ”Θεοσκέπαστη”. Προχώρησαν, μάλιστα, στην επιλογή του καταλληλότερου τροχοκαθίσματος. Η σχετική έκθεση διαβιβάστηκε στη συνέχεια, από το ειδικό σχολείο ”Θεοσκέπαστη” στο Υπουργείο Παιδείας, οπόταν η Επαρχιακή Επιτροπή Ειδικής Εκπαίδευσης ενέκρινε την παραχώρηση σ’ αυτήν του συγκεκριμένου τροχοκαθίσματος και διαβίβασε όλα τα σχετικά έγραφα στο Υπουργείο στις 30/6/2017 για λήψη τελικής απόφασης».

Η οικογένεια υποχρεώθηκε να συμβιβαστεί με ένα μεταχειρισμένο τροχοκάθισμα που παραχωρήθηκε στο σχολείο, το οποίο, είναι πολύ μεγάλο για τη μικρή. Ωστόσο, δεν χρησιμοποιήθηκε για πολύ καθώς υπολείπονται ανταλλακτικά που το καθιστούν άχρηστο! Λόγω της αδικαιολόγητης κωλυσιεργείας που παρατηρείται, η γιαγιά της μικρής, τη μεταφέρει καθημερινά με το προσωπικό της τροχοκάθισμα στο σχολείο, διανύοντας απόσταση ενός χιλιομέτρου περίπου, ενώ σε περιπτώσεις βροχερής μέρας, ο ίδιος ο πατέρας ή άλλα μέλη της οικογένειας, υποχρεώνονται να λαμβάνουν άδεια από την εργασία τους για να μεταφέρουν τη μικρή μαζί με το προσωπικό της τροχοκάθισμα στο σχολείο για να μπορεί, όσο μπορεί, να συμμετέχει με αξιοπρέπεια στην εκπαίδευση σε ίση βάση με τους υπόλοιπους μαθητές.

Διαβήματα από Γ. Περδίκη

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων–Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, που ήταν αποδέκτης της καταγγελίας της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών, με επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας ζήτησε όπως, το συντομότερο, παραχωρηθεί η χορηγία για την αντικατάσταση του τροχοκαθίσματος που χρησιμοποιούσε η μικρή στο σχολείο καθώς κρίθηκε ακατάλληλο. Καταγγέλλοντας, παράλληλα, τα εξής στον Κώστα Καδή: «Το αίτημα έχει εγκριθεί προ πολλού (30/6/2017) από την Επαρχιακή Επιτροπή Ειδικής Εκπαίδευσης. Είναι αδικαιολόγητη αυτή η καθυστέρηση. Υποβάλλεται σε ταλαιπωρία ένα άτομο με πολλαπλές αναπηρίες και το οικογενειακό και εκπαιδευτικό της περιβάλλον». Να σημειωθεί, ότι η επιστολή Περδίκη στάλθηκε στις 13/11/2017. Μέχρι χθες δεν είχε λάβει καμία απάντηση από τον υπουργό Παιδείας.

Πηγή: philenews.con