Στα χέρια του Καδή το πόρισμα για τη διαρροή θεμάτων

0
191

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής παρέλαβε σήμερα το πρωί από την ερευνώντα λειτουργό το πόρισμα της διοικητικής έρευνας σε σχέση με την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου των εξεταστικών δοκιμίων πριν από την έναρξη των εξετάσεων για το Νέο Σύστημα Διορισμών στην εκπαίδευση.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο κύριος Καδής άρχισε ήδη τη μελέτη του πορίσματος το οποίο αναμένεται εντός της ημέρας να σταλεί στον Γενικό Εισαγγελέα.

Ο Υπουργός Παιδείας είχε δηλώσει από την πρώτη στιγμή ότι θα αποδοθούν ευθύνες «εκεί και όπως πρέπει», σημειώνοντας ότι εάν προκύπτουν πειθαρχικές ή ποινικές ευθύνες, τότε θα ακολουθηθούν τα δέοντα και σε συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία, με την οποία το Υπουργείο βρίσκεται σε επαφή.

Για το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, είχε δηλώσει ο κ. Καδής, «το θέμα αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό, γι’ αυτό και θα είμαστε αμείλικτοι στη διερεύνηση των ευθυνών, από όπου κι αν προέρχονται, και για τα λάθη που έχουν γίνει, είτε ηθελημένα είτε άθελα».

Σημείωσε ότι «τα λάθη αυτά βέβαια προκάλεσαν ένα πρωτόγνωρο λάθος και μια αναστάτωση, την οποία ως Υπουργείο σίγουρα δεν θα επιθυμούσαμε ποτέ να έχουμε».
«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παρεμποδίσει την εφαρμογή αυτής της σημαντικής μεταρρύθμισης», είχε πει ο Υπουργός Παιδείας ο οποίος αναγνώρισε το πολύ σοβαρό λάθος και απολογήθηκε «για την όποια αναστάτωση προκλήθηκε στους υποψήφιους».

Νέα… ψεύτικη διαρροή θεμάτων

Κάποιοι φαίνεται ότι επιχειρούν είτε να συνεχίσουν το έργο της διαρροής ή να εκμεταλλευτούν το σάλο που δημιουργήθηκε και να πλήξουν το Υπουργείο Παιδείας με νέα -αλλά ψεύτικη- διαρροή.

Συγκεκριμένα την περασμένη Παρασκευή άγνωστοι απέστειλαν email σε διάφορους παραλήπτες, στο οποίο περιείχε τα θέματα για την εξέταση στο μάθημα Λογοθεραπείας. Κάτι τέτοιο ωστόσο αποδείχθηκε αναληθές καθώς το δοκίμιο που αποστάλθηκε ήταν διαφορετικό από αυτό που δόθηκε στους εξεταζόμενους.

Μάλιστα το email έφθασε και σε αρχηγό πολιτικού κόμματος της αντιπολίτευσης, ο οποίος κάλεσε αμέσως τον Υπουργό Παιδείας στο γραφείο του για να του γνωστοποιήσει τη νέα «διαρροή». Η εξέταση ωστόσο δε ματαιώθηκε καθώς υπήρχε ο χρόνος για να διερευνηθεί η καταγγελία και να διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο δεν ίσχυε

Σε εξέλιξη η έρευνα του Γενικού Ελεγκτή – Παραιτήθηκαν δύο Πανεπιστημιακοί

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα που διεξάγει η Ελεγκτική Υπηρεσία και ο Γενικός Ελεγκτής έπειτα από καταγγελίες για οι περιπτώσεις επτά ανώτερων λειτουργών του Υπουργείου Παιδείας.

Οι εν λόγω λειτουργοί εργοδοτούνταν παράλληλα από συγκεκριμένο εκπαιδευτήριο ανώτατου επιπέδου, για παράδοση μαθημάτων που αφορούσαν τις εξετάσεις, χωρίς να έχουν την απαιτούμενη άδεια. Πιο τρανταχτή είναι η καταγγελία ότι υψηλόβαθμο στέλεχος του εκπαιδευτηρίου αυτού σχετίζεται άμεσα με λειτουργό του Υπουργείου, με άμεση σχέση με τις εξετάσεις.

Διερευνώνται και οι περιπτώσεις δύο ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου Κύπρου, που μετείχαν στην επιστημονική ομάδα των εξετάσεων και ταυτόχρονα συνεργάζονταν με το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο, οι οποίοι υπέβαλαν την παραίτησή τους για λόγους ευθιξίας.

Έξω φρενών οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί… Νέα διαμαρτυρία

Την ακύρωση των εξετάσεων για την εισαγωγή των εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση ζήτησαν χθες οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας.

Οι διαμαρτυρόμενοι ζήτησαν την παραίτηση του Υπουργού Παιδείας Κώστα Καδή ενώ του παρέδωσαν επιστολή διαμαρτυρίας.

Σήμερα οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί προγραμματίζουν εκδήλωση διαμαρτυρίας με συγκέντρωση έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και πορεία προς τα Κεντρικά Γραφεία του Δημοκρατικού Συναγερμού, κόμμα στο οποίο ανήκει ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, βουλευτής Κυριάκος Χατζηγιάννης.

Η διαμαρτυρία σήμερα θα είναι για τα άτομα που έχουν 30 μήνες υπηρεσίες και σύμφωνα με όσα αναφέρει η νομοθεσία θα έπρεπε να γίνουν εκπαιδευτικοί αορίστου χρόνου και όπως υποστηρίζουν το Υπουργείο Παιδεία αρνείται.

Πηγή: cyprustimes.com