Σοβαρότατες καταγγελείες για το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας – Περιμένουν ώρες ατελείωτες για να εξεταστούν

0
687

Μιχάλης Αντωνίου

Σοβαρές καταγγελίες απο τον απλό κόσμο για το Γενικό Νοσοκομείο Λευωκσίας, κάνουν τον γύρο του διαδυκτίου το τελευταίο 24ωρο. Το σύστημα υγείας στην χώρα μας φαίνεται να νοσεί, ενώ οι ασθενείς περιμένουν ώρες αναμονής, προκειμένου να εξεταστούν. 

Πριν 2 βδομάδες έζησα την ξεφτίλα που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Πήγα από τις 7 το πρωί σε εξωτερικά ιατρεία. Μέχρι τις 12 το μεσημέρι δεν με είδε γιατρός και όταν ρώτησα γιατί ακόμα μου είπανε ότι είδε όσους επιτρέπετε ο γιατρός και η μοναδική λύση ήταν να πάω στις πρώτες βοήθειες. Πηγαίνοντας εκεί μου είπαν γιατί ήρθατε εδώ; τους είπα γιατί στα εξωτερικά ιατρεία που ένας από τους λόγους που υπάρχουν είναι για να μην γίνετε συνοστισμός στο νοσοκομείο όταν δεν είναι κάτι πολύ σοβαρό όπως θέλουν να το τοποθετούν το θέμα. Τους λέω μου είπανε να έρθω εδώ για να εξυπηρετηθώ. Αναμονή 4 ώρες για να μπω στις πρώτες βοήθειες. Αλλη 1 ώρα όρθια να βρω κρεβάτι. Δεν βρήκα. Με πήρανε στην “εντατική” των πρώτων βοηθειών όπου φαντάζεστε τι μπορεί να δεις εκεί μέσα. Γιατρός μου αφιέρωσε 1 λεπτό για να του πω τι έχω. Αναλύσεις…αναμονή 3 ωρών. Αξονικός αναμονή 2.5 ωρών…εντέλει έφυγα από εκεί τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας. Εξαντλημένη…ταλαιπωρημένη…απογοητευμένη…τα 10 ευρώ τα πήραν έτσι για το θεαθείνε…πίεζα τον εαυτό μου να αντέξει…και ο λόγος; γιατί δεν είχα χρήματα ούτε για βενζίνη. Δεν είχα επιλογή να πάω ιδιωτικά…εγώ και χιλιάδες συνάνθρωποι μας…ντρέπομαι πολύ!..

Μια άλλη καταγγελεία αναφέρει

Μεταφέρω την κορούλα μου στις πρώτες βοήθειες του Γ. Ν. Λευκωσίας με βαριούς πόνους στο στομάχι, εμέτους και συμπτώματά αφυδάτωσης.

Φτάνοντας στον προθάλαμο αναμονής καμία δεκάρια ασθενείς περίμεναν στην σειρά με εμφανή σημάδια ταλαιπωρίας και κούρασης.

Πρώτο μου μέλημά η εγγραφή της κόρης μου στον κατάλογο ασθενών και η άμεση παροχή φαρμακευτικής αγωγής για παύση των εμετών που δεν έλεγαν να σταματήσουν.

Μετά από κόπο και δυσφορία υποβαστάζοντας το παιδί μου μαζί με τον γιο μου σχεδόν λιπόθυμη βρέθηκα μπροστά από την θυρίδα της μοναδικής νοσηλεύτριας υπεύθυνης για έγγραφη. –«Τι θέλετε κύριε» μου λέει με ένα αποτρεπτικό ύφος «Να πάτε να καθίσετε και να περιμένετε στην σειρά. Το παιδί μου, λέω, ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ δεν βλέπεις, χρειαζόμαστε επείγον κάποιον να την δει. Δεν στέκει στα ποδιά της…χρειαζόμαστε κάπου να ξαπλώσει

-Να περιμένεις μου απαντά, καθίστε απέναντι,, !!.! -Και πόσο θα πάρει αύτη η αναμονή (για εγγραφή) απαντάω….

«2-3 ΩΡΕΣ αν είσαι τυχερός» μου λέει……και βάλε μέχρι να την δει γιατρός……

Τι λέτε βρε άχρηστοι, που θα περιμένω μέχρι να καταρρεύσει το παιδί μου εκλιπαρώντας να την δει κάποιος γιατρός….

ΑΙΣΧΟΣ κύριε υπουργέ της δήθεν υγείας και της καλοπέρασης. ΑΙΣΧΟΣ στο Σαθρό σύστημα, και κράτος μη προνοίας.

Ειλικρινά πήρα το παιδί μου από αυτό το τριτοκοσμικό υποστατικό που λέγεται «πρώτες !!! (ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ) Βοήθειες και έφυγα τρεχάτος για το πρώτο ιδιωτικό νοσηλευτήριο, καταριόντας όλους τους κρατούντες και διοικούντες που μας έφεραν σε τέτοιο χάλι.

Πίσω μου άφησα τα θλιμμένα και κουρασμένα πρόσωπα των υπόλοιπων επισκεπτών που με κοιτούσαν απορημένα και αγανακτισμένα…. Αυτοί δεν είχαν την δύναμη. Έπρεπε να περιμένουν να ανεχτούν και να υποταχθούν στις λίστες αναμονής και ξευτίλας του κρατικού μας δήθεν μηχανισμού.

Ευτυχώς για μένα, η οικονομική κατάσταση μου επέτρεπε να πράξω  όπως έπραξα,,,, τι γίνεται όμως με αυτούς τους ταλαίπωρους συμπατριώτες μου που δεν είχαν την δυναμη ??, .? -Που είναι το κρατος προνοίας και δικαίου ??

Αύριο, φίλε, θα είναι ίσως και η δίκη ΣΟΥ η σειρά…»

 

Ενώ για κάποιους άλλους η αναμονή απέβησε μοιραία..

Έχασα τον πατέρα μου γιατί το ασθενοφόρο έκανε 65′ να φτάσει από το Γενικό Νοσοκομείο στη ΛΕΩΦ. Θάλασσας. Και όταν πήρα δεύτερη και τρίτη φορά για να ρωτήσω που είναι το ασθενοφόρο Η απάντηση ηταν: πάει να πάρει ΆΛΛΟΝ ασθενή σπι τι του κυρία! Να περιμένετε!! Ο πατέρας μου ξεψύχησε. Άμεση δραση!!! Δεν πάτε να πνιγείτε και σεις και τα ασθενοφόρα σας και ο υπουργός σας!! Στραβαρα στα μαθκια σας! Άχρηστοι!! Τριτοκοσμικοι