Συνέντευξη του προέδρου της σχολικής εφορείας Παραλιμνίου, Σολωμού Κωνσταντίνου, στο “ΝΑ”

0
187

gumnasioparalimniouΕδώ και δύο εβδομάδες περίπου έχουν ανοίξει τα σχολεία και- ένεκα της οικονομικής κρίσης- προμηνύεται μια δύσκολη χρονιά για όλους.

Οι άποροι μαθητές αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο και η κοινωνία πρέπει να σταθεί δίπλα τους σε όλα τα επίπεδα, για να αντιμετωπιστεί αυτή η μάστιγα που πλήττει την Κύπρο.

Εντούτοις, ο πρόεδρος της σχολικής εφορείας Παραλιμνίου μιλώντας στην ιστοσελίδα μας, neAmmochostos.com, εμφανίζεται αισιόδοξος λέγοντας πως με τη συμβολή και τη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων θα ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα.

Διαβάστε αναλυτικά την ενδιαφέρουσα συνέντευξή που μας παραχώρησε ο πρόεδρος της σχολικής εφορείας Παραλιμνίου, κ. Σολωμός Κωνσταντίνου.

Για τη φετινή σχολική χρονιά

Η φετινή σχολική χρονιά έχει αρχίσει ομαλά, φυσικά όχι όπως στα προηγούμενα χρόνια, όμως προσαρμοζόμαστε κι εμείς στα νέα δεδομένα και στην οικονομική κρίση που υπάρχει η οποία επηρέασε σίγουρα και την παιδεία. Είμαι σίγουρος ωστόσο, ότι τα σχολεία μας εδώ στο Παραλίμνι από υλικοτεχνικής άποψης είναι πλήρεις. Έχουμε ετοιμαστεί σαν σχολική εφορεία πλήρως, σε όλα όσα πρέπει να κάνουμε είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε μια καλή πορεία και θα είμαστε εντάξει σε όλα.

Σίγουρα έχουν παρθεί κάποια μέτρα, μπορώ να σας πω ότι γενικά οι μαθητές, ,μπορεί να έχουν λιγοστέψει. Έχουν φύγει περίπου γύρω στις 2-2,5 χιλιάδες μαθητές παγκύπρια, λόγω και της κρίσης αλλά λόγω και του προγράμματος που εξήγγειλε η κυβέρνηση για κάποιους τρίτων χωρών, που ερχόντουσαν εδώ σαν πολιτικοί πρόσφυγες και πλέον αρκετοί απ αυτούς έχουν εγκαταλείψει.

Για τα κόμιστρα των λεωφορείων

Τα κόμιστρα αυξήθηκαν, όμως δεν πιστεύω ότι θα είναι πρόβλημα. Είναι πολύ χαμηλά για τους μαθητές, είναι στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης. Φυσικά να είστε σίγουροι ότι όταν παρατηρήσουμε πως κάποιοι μαθητές αδυνατούν να πληρώσουν θα είμαστε δίπλα τους, οι σύνδεσμοι γονέων και οι διευθύνσεις των σχολείων και θα λύσουμε τα προβλήματα πάρα πολύ γρήγορα. Είναι ένα θέμα που δεν μας ανησυχεί. Η κοινωνία μας, έχει δείξει ότι πράγματι είναι δίπλα στους άπορους μαθητές και είναι πάντα έτοιμοι να τους βοηθήσουν.

Αν έχουν αυξηθεί οι άποροι μαθητές στο Παραλίμνι

Δεν έχει ακόμα γνωστοποιηθεί ο αριθμός από τις διευθύνσεις των σχολείων. Να ξέρετε πως όλα γίνονται με εχεμύθεια στις διευθύνσεις των σχολείων, δεν γνωρίζει κανένας. Σε μας έρχονται κάποιοι αριθμοί προσπαθούμε να βρούμε πόρους, βοηθά και το υπουργείο παιδείας σε αυτό τον τομέα.

Τα βασικά έχουν τακτοποιηθεί

Έχουν δείξει κατανόηση όλοι και οι διευθύνσεις των σχολείων και το προσωπικό της σχολικής εφορείας. Όπως είπαμε και πιο πριν, ξέρουμε πως οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι και πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Ξεκινήσαμε πάρα πολύ καλά. Τα βασικά που αφορούν την ασφάλεια των μαθητών έχουν τακτοποιηθεί και θα τακτοποιούνται όταν έρχονται στο δρόμο μας. Αυτό είναι σίγουρο. Οι εκπαιδευτικοί μας και οι μαθητές μας θα έχουν αυτό που χρειάζονται, για να έχουν μια καλή χρονιά.

«Ο Δήμος Παραλιμνίου και η εκκλησία είναι κοντά μας»

Να πούμε ότι ο Δήμος Παραλιμνίου βρίσκεται πάντα κοντά μας και βοηθά σε αρκετούς τομείς. Δεν μας αρνήθηκε ποτέ! Κοντά μας επίσης είναι και η εκκλησία η οποία βοηθά σε θέματα σίτισης και σε ό,τι άλλο χρειαστεί, άρα δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα! Πρέπει να υπάρχει θέληση από όλες τις πλευρές. Πρέπει να καταλάβουμε ότι πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει, μπαίνουμε σε άλλη πορεία την οποία όλοι πρέπει να τη στηρίξουμε από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο.

Για τον Δήμο Αγίας Νάπας

Και ο Δήμος Αγίας Νάπας στηρίζει. Στα άμεσα πλάνα μου είναι να υπάρξει συνάντηση με την πρόεδρο της Αγίας Νάπας. Πάντως, στην τελευταία συνάντηση που είχαμε οι δύο δήμοι μαζί με τις σχολικές εφορείες, μας υποσχέθηκε ο δήμαρχος, ο κ. Καρούσος πως, οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστούμε θα είναι δίπλα μας και είμαι σίγουρος πως θα το κάνει. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι είναι κοντά μας οι δύο δήμοι.

Για τα έργα στα σχολεία

Πρέπει να δούμε τα προβλήματα των σχολείων μας, έχουμε αρκετή δουλειά να κάνουμε. Πρέπει να διορθωθούν κάποια πράγματα στο γυμνάσιο Παραλιμνίου. Στα δημοτικά σχολεία έχουν γίνει αρκετά έργα. Τελευταία έχει τελειώσει και το έργο στο τέταρτο Δημοτικό σχολείο όπου έχουν φτιαχτεί πολύ ωραία γήπεδα. Στόχος μας σε βάθος χρόνου, είναι να γίνει και μια κλειστή αίθουσα στο πρώτο δημοτικό σχολείο.

Στους στόχους μας φυσικά είναι και το δεύτερο σχολείο Παραλιμνίου το οποίο θα λύσει αρκετά προβλήματα.

 

Στον Λευτέρη Ττάκκα