Συνάντηση Αναστασιάδης – Μπάν Κι Μουν: Θα επαναλάβει την πρότασή του για την Αμμόχωστο

0
101

anastasiades239Συνάντηση με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών θα έχει απόψε στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Στη συνάντηση αναμένεται να γίνει συζήτηση για την έναρξη των συνομιλιών ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα επαναλάβει την πρότασή του για την Αμμόχωστο.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, θα επισημάνει στο ΓΓ την ανάγκη καλής προετοιμασίας του νέου γύρου συνομιλιών ώστε να υπάρξει προοπτική και αχτίδα φωτός ότι μπορεί να καταλήξει σε κάτι θετικό.

Την Πέμπτη ο κ. Αναστασιάδης θα μιλήσει από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ.

Την ίδια μέρα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού και την Τετάρτη θα μιλήσει στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας.

«Επισκέπτομαι για πρώτη φορά υπό την επίσημη ιδιότητά μου τα Ηνωμένα Έθνη και στόχος και σκοπός, κατά κύριο λόγο, είναι μέσα από μία σειρά αρκετών επαφών και ενός βεβαρημένου προγράμματος, να δούμε αυτό που βαρύνει όλους μας, την ανάγκη να υπάρξει μία καλή προετοιμασία ενόψει ενός νέου γύρου συνομιλιών. Βεβαίως, αυτός ο νέος γύρος δεν μπορεί να καθοριστεί αυτή την ώρα χρονικά και εξαρτάται κατά μέγιστο βαθμό από την ορθή προετοιμασία και τη δυναμική που πρέπει να προσδώσουμε σε ένα νέο διάλογο, έτσι ώστε να υπάρχει πια η προοπτική ή και μια αχτίδα φωτός ότι κάπου μπορεί να καταλήξουμε»,είπε ο πρόεδρος της Κύπρου στους δημοσιογράφους, μετά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη.

 

 

Ο κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Μπάιντεν, τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Λαβρόφ, αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, καθώς και με άλλους ηγέτες.

Σε ερώτηση για την επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και για το αν υπάρχει το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν συνομιλίες χάρη του «χρονοδιαγράμματος» και στο τέλος να θυσιαστεί η ουσία, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε συγκεκριμένα: «Όχι, βεβαίως! Και αυτά είναι τα μηνύματα που έχω στείλει και μέσω του κ. Ντάουνερ και διά της επιστολής μου. Σημασία δεν έχει πότε ξεκινούν οι συνομιλίες, αλλά κάτω από ποιες συνθήκες ξεκινούν, ποια είναι η διαδικασία και ποια είναι η παράμετρος μέσα στην οποία θα πρέπει να κινηθούμε. Όταν γίνονται δηλώσεις από πλευράς του τουρκοκύπριου ηγέτη για δύο κράτη, αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει μία διάσταση θέσεων και υπάρχει μία αντίθεση με τις Συμφωνίες Κορυφής, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τη δήλωση της 8ης Ιουλίου του 2006. Συνεπώς, θα πρέπει όλα αυτά να ξεκαθαρίσουν».

«Αν υπάρχει κάτι εξίσου πιο σημαντικό είναι να γίνει κάτι έτσι ώστε να ξαναστραφεί τον ενδιαφέρον προς το Κυπριακό. Στην εκλογική αναμέτρηση στην Κυπριακή Δημοκρατία για την ανάδειξη του Προέδρου, το Κυπριακό ήταν εκτός συζήτησης. Αλλά και στις ψευδοεκλογές του παράνομου καθεστώτος, του υπό κατοχή μέρους της πατρίδας μας, και πάλι μεταξύ των Τουρκοκυπρίων, το Κυπριακό ήταν εκτός ατζέντας. Συνεπώς, χρειάζεται κάτι δραματικό ή κάτι συγκλονιστικό που να ξαναεπικεντρώσει την προσοχή εις το Κυπριακό. Στον βαθμό που μπορεί να αποκατασταθεί αυτήν την ώρα η εμπιστοσύνη των Ελληνοκυπρίων προς την Τουρκία, αλλά και η εμπιστοσύνη όλων προς το διάλογο» συμπλήρωσε ο κ. Αναστασιάδης.

 

Συνάντηση Ευ. Βενιζέλου – Μπαν Κι Μουν

“Συζητήσαμε την αναμενόμενη επανάληψη, μέσα στο φθινόπωρο, των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, μετά την αποψινή συνάντησή του με το γενικό γραμματέα, Μπαν Κι-μουν, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

Συγκεκριμένα, είπε:

Στο Κυπριακό, η Ελλάδα, βεβαίως, είναι αυτή η οποία στηρίζει πάντα τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Και τώρα έχουμε ένα νέο μομέντουμ, γιατί έχουμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη, έχουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε σχέση με την Αμμόχωστο, με επίκεντρο την Αμμόχωστο, την εγκαταλελειμμένη πόλη, το λιμάνι και την ευρύτερη περιοχή, η οποία μπορεί να δώσει νέες ιδέες και ώθηση. Έχουμε το διορισμό διαπραγματευτών από τις δυο κοινότητες, κάτι, που, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και βεβαίως, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε παρούσα την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί οποιαδήποτε λύση πρέπει να λαμβάνει υπόψη το κοινοτικό κεκτημένο και να μπορεί να γίνει δεκτή από τον Κυπριακό λαό με δημοψήφισμα, γιατί μόνο έτσι νομιμοποιείται μια λύση και γίνεται βιώσιμη.