Πρωταράς: «Θα μπορούσε να περιοριστεί η πετρελαιοκηλίδα αν…»

0
122

petrelaiokilidaaaaΕάν οι κατοχικές δυνάμεις είχαν δεχθεί τη βοήθεια που πρόσφεραν έγκαιρα το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) και το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας (ΤΕΝ) και γίνονταν άμεσες ενέργειες για την καταπολέμηση της πετρελαιοκηλίδας στην περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου, το μεγαλύτερο μέρος της πετρελαιοκηλίδας θα μπορούσε να είχε περιοριστεί στις πρώτες 12-18 ώρες από τη στιγμή της αναφοράς του περιστατικού.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, με αφορμή το σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού συστήματος πρόγνωσης πετρελαιοκηλίδων για ολόκληρη την Μεσόγειο, με την ονομασία “MEDESS-4MS”, το οποίο σχεδιάζουν 21 φορείς από επτά Μεσογειακές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η χρησιμότητα του εν λόγω συστήματος διαφάνηκε κατά το πρόσφατο περιστατικό της πετρελαιοκηλίδας, που προκάλεσε την εκροή 100 τόνων περίπου αργού πετρελαίου από πλοίο στο βόρειο μέρος του κόλπου της Αμμοχώστου.

Το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστήμιο Κύπρου, σε συνεργασία με το ΤΕΝ και το ΤΑΘΕ, στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου Δράσης και του συστήματος “MEDESS-4MS”, παρείχε προγνώσεις διασποράς των πετρελαιοκηλίδων και πολύτιμες πληροφορίες για το πότε και ποιες περιοχές θα επηρεάζονταν.

Προστίθεται ότι η πρόγνωση κατέδειξε ότι δεν υπήρχε κίνδυνος παράσυρσης της πετρελαιοκηλίδας στην περιοχή Παραλιμνίου, εκτός από ίχνη πού βυθίστηκαν και παρασύρθηκαν από τα θαλάσσια ρεύματα, αφού δεν έγινε έγκαιρη προσπάθεια καταπολέμησης της ρύπανσης από τις κατοχικές δυνάμεις.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται εξάλλου ότι το έργο”MEDESS-4MS”, το οποίο συγχρηματοδοτείται κατά 85% από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος Med και κατά 15% από Εθνικούς Πόρους, έχει συνολική χρηματοδότηση πάνω από 6 εκ. ευρώ.

Προορίζεται για χρήση τόσο από τις Μεσογειακές χώρες, μέλη της ΕΕ όσο και των χωρών μη μέλη της ΕΕ.

Γενικός συντονιστής του έργου είναι το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων και το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου ως επιστημονικό συντονιστή,

Με την ολοκλήρωσή του, το σύστημα θα συνδεθεί με το νέο δορυφορικό σύστημα παρακολούθησης CSN-CleanSeaNet της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ναυτιλιακής Ασφάλειας, καθώς και με υφιστάμενες περιφερειακές πλατφόρμες.

Όπως αναφέρεται, το σύστημα “MEDESS-4MS” θα υποβοηθά τις υπηρεσίες ανταπόκρισης, καταπολέμησης και λήψεων αποφάσεων σε περιστατικά πετρελαιοκηλίδων μέσω τριών υπηρεσιακών σεναρίων.

Το πρώτο σενάριο θα παρέχει άμεση επιχειρησιακή πρόγνωση διασποράς πετρελαιοκηλίδων κατόπιν λήψης προειδοποιητικού μηνύματος από δορυφορικά δεδομένα ή από πλατφόρμες παρακολούθησης.

Το δεύτερο σενάριο θα αφορά την παροχή προσομοιώσεων διασποράς πετρελαιοκηλίδων κατόπιν αιτήματος και εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.

Τέλος, το τρίτο σενάριο θα αποτελεί το Σύστημα Λήψης Αποφάσεων, το οποίο θα υποβοηθά τις υπηρεσίες ανταπόκρισης και καταπολέμησης στη διαχείριση επειγόντων περιστατικών, παρέχοντας πιθανά σενάρια με βάση τις επικρατούσες συνθήκες θαλάσσης και τις δυνατότητες επέμβαση στην περιοχή που έχει ρυπανθεί.

 

Πηγή:ΚΥΠΕ