“Πράσινο” φως για την δημιουργία ξενώνα για ανήλικους χρήστες

0
143

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η πρόταση της Αρχής Εξαρτήσεων Κύπρου η οποία θα περιλαμβάνει τις λεπτομέρειες της λειτουργίας του ξενώνα ο οποίος θα φιλοξενεί και θα στηρίζει ανήλικους χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών που δεν έχουν στήριξη από το οικογενειακό τους περιβάλλον. 

Το γενικό πλαίσιο για τη λειτουργία του ξενώνα έχει κατατεθεί προσφάτως από τον υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη στο Υπουργικό Συμβούλιο και έλαβε τις σχετικές εγκρίσεις. Το κονδύλι έχει συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας για το 2018 και υπολογίζεται ότι το κόστος λειτουργίας αυτού του ξενώνα θα είναι γύρω στις 230.000-250.000 ευρώ τον χρόνο.

Μιλώντας στον «Φ» ο πρόεδρος της Αρχής Εξαρτήσεων Κύπρου (πρώην Αντιναρκωτικό Συμβούλιο) Χρύσανθος Γεωργίου ανέφερε ότι ο ξενώνας αυτός «δεν θα λειτουργεί σαν φυλακή». Δηλαδή, εξήγησε, «τα παιδιά θα διανυκτερεύουν στον ξενώνα, θα είναι δηλαδή το “σπίτι” τους για κάποιο διάστημα και εκεί θα παρακολουθούν ειδικά προγράμματα για την απομάκρυνσή τους από τα ναρκωτικά, θα τυγχάνουν εξειδικευμένης μεταχείρισης και στήριξης από ειδικούς», αλλά, υπογράμμισε, «θα συνεχίζουν κανονικά και τις δραστηριότητές τους. Θα πηγαίνουν στο σχολείο τους, στις απογευματινές τους δραστηριότητες, θα μπορούν να φεύγουν από τον ξενώνα όταν δεν θα έχουν να παρακολουθήσουν τα ειδικά προγράμματα και θα επιστρέφουν για τη διανυκτέρευσή τους».

«Δεν μπορούμε», είπε ο κ. Γεωργίου, «να φυλακίσουμε τα παιδιά για ένα-δύο χρόνια μέχρι που να ξεπεράσουν το πρόβλημά τους με τη χρήση. Αυτό δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο και δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς».

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ο ανήλικος, ο οποίος δεν έχει κατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο να μπορεί να επιστρέψει και με δεδομένο ότι δεν χρήζει πλέον στήριξης σε θέματα χρήσης, θα μπορεί να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα Προστασίας/Φροντίδας των ΥΚΕ, νοουμένου ότι έχουν ληφθεί νομικά δικαιώματα από τη διευθύντρια.

Ο ξενώνας θα είναι δυναμικότητας 8-12 κλινών και θα φιλοξενεί ανήλικους χρήστες μέχρι 18 ετών. Αυτή η δυναμικότητα, είπε, «είναι πολύ καλή για τα δεδομένα της Κύπρου διότι δεν έχουμε μεγαλύτερους αριθμούς ανήλικων χρηστών χωρίς υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον κάθε χρόνο».
Θα φιλοξενούνται, με απλά λόγια, «ανήλικοι οι οποίοι βρίσκονται υπό την κηδεμονία του Κράτους και παρουσιάζουν προβλήματα εξάρτησης από τα ναρκωτικά. Θα μένουν για κάποιο διάστημα στον ξενώνα, αλλά εκείνο που προσπαθούμε τώρα να λύσουμε είναι το πρόβλημα της “ευθύνης”. Δηλαδή, το ποια υπηρεσία θα είναι υπεύθυνη για τα παιδιά αυτά τα οποία κανονικά βρίσκονται υπό την επιτήρηση και κηδεμονία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και υπό φυσιολογικές συνθήκες οι ΥΚΕ θα πρέπει να αναλάβουν και την ευθύνη τους».

Αυτό, είπε ο κ. Γεωργίου, «είναι και το ζήτημα που τώρα συζητούμε με τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας. Προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε τον σχεδιασμό μας γύρω από όλες τις παραμέτρους, για το πόσες φορές την εβδομάδα θα έχει προγράμματα ένα παιδί, πόσο χρόνο θα δικαιούται να παραμείνει στον ξενώνα. Υπό ποίου την ευθύνη θα βρίσκεται και σίγουρα εμείς, ως Αρχή Εξαρτήσεων, δεν μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη για κανένα παιδί».

Ο σχεδιασμός, είπε, «ευελπιστούμε ότι θα είναι έτοιμος μέχρι τον Ιανουάριο, ώστε να μπορέσουμε, από εκεί και πέρα, να προχωρήσουμε στις υπόλοιπες απαραίτητες διαδικασίες».

Πώς θα λειτουργεί ο ξενώνας

Ο ξενώνας θα προσφέρει διαμονή, διατροφή, επίβλεψη και σφαιρική διαχείριση όλων των θεμάτων του ανηλίκου (υγεία, εκπαίδευση, απασχόληση, ψυχαγωγία). Παρεμβάσεις στο επίπεδο της εξάρτησης θα παρέχονται στα Κέντρα Συμβουλευτικής Εφήβων και Οικογένειας των ΥΨΥ, τα οποία θα έχουν στενή συνεργασία με το προσωπικό του ξενώνα. Κάθε παιδί που θα εντάσσεται στο ξενώνα θα ακολουθεί, με τη βοήθεια και στήριξη της πολυθεματικής ομάδας, ένα καθημερινό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει διασύνδεση και συνοδεία των ανηλίκων σε θέματα εκπαιδευτικής και επαγγελματικής υφής, καθώς και παρεμβάσεις δημιουργικής και ψυχαγωγικής απασχόλησης.

Ερωτηθείς για τις περιπτώσεις παιδιών τα οποία δεν μπορούν να προσαρμοστούν στο οποιοδήποτε πρόγραμμα ή παρουσιάζουν προβληματικές συμπεριφορές, όπως για παράδειγμα η 14χρονη που βρέθηκε προ μερικών εβδομάδων λιπόθυμη ύστερα από χρήση ναρκωτικών στο κέντρο της Λευκωσίας, ο ο πρόεδρος της Αρχής Εξαρτήσεων Κύπρου Χρύσανθος Γεωργίου εξήγησε ότι «κανένας δεν μπορεί να επιβάλει σε κάποιον υποχρεωτική θεραπεία.

Σε αυτές τις περιπτώσεις εάν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας το κρίνουν απαραίτητο, μπορούν να προχωρούν στην έκδοση διαταγμάτων για υποχρεωτική νοσηλεία των ανηλίκων στις εξειδικευμένες δομές για παιδιά των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας». Δυστυχώς, είπε ο κ. Γεωργίου, «είναι κάποιες, ευτυχώς όχι πολλές, περιπτώσεις παιδιών που χρειάζονται διαφορετική στήριξη αλλά δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε κλειστές μονάδες για ανηλίκους. Δεν υπάρχουν ούτε σε άλλες χώρες τέτοιες δομές και σίγουρα έχουμε κάνει την έρευνά μας πριν προχωρήσουμε στους δικούς μας σχεδιασμούς».

Πηγή: philenews.com