Πραγματοποιείται και φέτος το 33ο Διεθνές Φεστιβάλ Αγίας Νάπας

0
254

Πραγματοποιείται και φέτος το 33ο Διεθνές Φεστιβάλ Αγίας Νάπας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, που τιμάται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου.

Σε δελτίο Τύπου του Δήμου Αγίας Νάπας αναφέρεται ότι «το Διεθνές Φεστιβάλ είναι μια πολυπολιτισμική εκδήλωση που καλύπτει πολλά φάσματα πολιτισμού μεταξύ των οποίων μουσική, χορό, εκθέσεις και διάφορες δραστηριότητες που προβάλλουν τα ήθη, έθιμα και τις παραδόσεις της Κύπρου. Πρόκειται για ένα θεσμό που τιμά τις αξίες της καλλιτεχνικής έκφρασης και των παραδόσεων του τόπου μας με στόχο την ποιοτική ψυχαγωγία και την προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Στο φετινό πρόγραμμα θα συμμετέχουν ντόπια και ξένα μουσικοχορευτικά συγκροτήματα, με στόχο «τη συνύπαρξη στη σκηνή διαφορετικών πολιτισμών”. Το 33ο Διεθνές Φεστιβάλ Αγίας Νάπας θα διεξαχθεί από τις 21 – 24 Σεπτεμβρίου στην Κεντρική Πλατεία του Μεσαιωνικού Μοναστηριού και με στόχο την εύκολη πρόσβαση στο χώρο των εκδηλώσεων και παρακολούθηση των δραστηριοτήτων, θα κατασκευαστεί μια πύλη – είσοδος η οποία θα κατευθύνει το κοινό προς το συγκεκριμένο χώρο.

Την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ δηλαδή την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου στις επτά το βράδυ στο Αμφιθέατρο του Δημοτικού Μουσείου Θάλασσα, θα γίνει παρουσίαση παραδοσιακών κινέζικων στολών, στις 10.30 Κινέζικη Πεμπτουσία – «Fast Mask – Changing» και στις οκτώ η εκδήλωση εθελοντισμού «Ας τραγουδήσω ας χορέψω και ας χαρώ» από το ΑΓΟ Αμμοχώστου. Λαμβάνουν μέρος η Χορευτική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανάδυση, οι Ομάδες Συνταξιούχων και Ενηλίκων ΑΓΟ Αμμοχώστου, ο Χορευτικός Ομιλος Δήμου Αγίας Νάπας, το Χορευτικό Συγκρότημα Δήμου Δερύνειας, η Χορωδία «Ανεμόεσσα» της Ιεράς Μητρόπολης Κωνσταντίας Αμμοχώστου και το Μουσικό Σχήμα Αντρέα Νικολάου.

Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στην κύρια σκηνή της Πλατείας Αγίας Νάπας, το πρόγραμμα αρχίζει στις οκτώ το βράδυ με την μουσικοχορευτική παράσταση του Χορευτικού Ομίλου του Δήμου Αγίας Νάπας «Κάτω από τη Γέρικη Συκομουριά τραγουδώ και Χορεύω Κυπριακά» και ακολουθεί στις 20:30 η συναυλία του Πέτρου Γαϊτάνου και το Μουσικό Σχήμα του Άδμητου Πιτσιλλίδη.

Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα αρχίζει με την παρέλαση όλων των χορευτικών και Μουσικών Συγκροτημάτων που θα λάβουν μέρος στο Φεστιβάλ, με την Φιλαρμονική της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου να προπορεύεται και να παιανίζει. Η παρέλαση θα ξεκινήσει από τον κυκλικό κόμβο του λιμανιού, θα περάσει κατά μήκος της Λεωφόρου Μακαρίου και θα φτάσει στο χώρο των εκδηλώσεων.

Στις 8.00 το βράδυ θα γίνει η υποδοχή και περιήγηση των επισήμων στους χώρους δραστηριοτήτων και εκθέσεων του Φεστιβάλ. Ο Δήμαρχος Γιάννης Καρούσος και ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης θα απευθύνουν χαιρετισμό, ενώ θα ακολουθήσει η τελετή αδελφοποίησης μεταξύ του Δήμου Αγίας Νάπας και του Δήμου Γκελεντζίκ Ρωσίας.

Θα ακολουθήσει ρίψη πυροτεχνημάτων και στο  πρώτο μέρος του καλλιτεχνικού προγράμματος που θα αρχίσει στις 9 το βράδυ θα εμφανιστούν οι «Τενόροι του 21ου αιώνα της Μόσχας» που προέρχονται από τις όπερες Μπολσόϊ, του Κρεμλίνου και της Νέας Οπερας Μόσχας. Οι δημοφιλείς Ρώσοι τενόροι θα ερμηνεύσουν άριες και τραγούδια από το διεθνές ρεπερτόριο.

Στο δεύτερο μέρος θα πραγματοποιηθεί η συναυλία της Ελληνίδας τραγουδίστριας Ελευθερίας Αρβανιτάκη, η οποία μαζί με την Παιδική Χορωδία και το Φωνητικό Σύνολο της «Διάστασης», θα ερμηνεύσει τραγούδια μεγάλων Ελλήνων συνθετών. Την Ελευθερία Αρβανιτάκη θα συνοδεύει η Συμφωνική Ορχήστρα Κέντρου Ανάπτυξης Πολιτισμού «ΤRΑΚ-ART υπό τη Διεύθυνση του Κύπριου Μαέστρου Γιάννη Χατζηλοϊζου.

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα ξεκινά στις 7.30 το βράδυ με τον Χορευτικό Ομιλο του Δήμου Αγίας Νάπας να παρουσιάζει χορευτικό σεργιάνι στα νησιά , στις 20.00 θα εμφανιστεί η Kunqu Opera – «Shuimo (Kunshan) Cavity» από την κινεζική πόλη Guangzhou και στη συνέχεια ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας θα κηρύξει το 34ο Διεθνές Φεστιβάλ 2018.  Η βραδιά θα κλείσει με τη Μουσικοχορευτική παράσταση «Στα χρώματα της Θάλασσας» που θα παρουσιάσει το Μουσικό Σχήμα του Πέτρου Κουλουμή και το Χορευτικό Συγκρότημα «Ρύμβος».

Στους εσωτερικούς χώρους και στο προαύλιο του Μοναστηριού θα παρουσιάζονται διάφορες εκθέσεις από το ευρύ φάσμα της εικαστικής δημιουργίας Κυπρίων και ξένων καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων «Η Μικρή Σαλαμίνα στην Αγία Νάπα» του Φίλιππου Γιαπάνη και η έκθεση ζωγραφικής και καλλιγραφίας του Κινέζου καλλιτέχνη Liang Jiong.

Ξεχωρίζουν επίσης οι εκθέσεις φωτογραφίας των κατεχόμενων πόλεων «Αμμόχωστος Πόλη Φάντασμα», «Μόρφου, η σύληση και η καταστροφή της Πανάρχαιας κληρονομιάς», «Πολιτιστική κληρονομιά της Κερύνειας: «Σύληση και καταστροφή», που παραχώρησαν οι κατεχόμενοι Δήμοι της Αμμοχώστου, Μόρφου και Κερύνειας. Ακόμα θα παρουσιαστεί η έκθεση φωτογραφίας του Δήμου Αγίας Νάπας «Η Αγία Νάπα του χθες και του σήμερα».

Το κοινό μπορεί επίσης να παρακολουθήσει έκθεση γεωργικών προϊόντων και λουλουδιών του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, της Κυπριακής Χειροτεχνίας του Υπουργείου Ενέργειας, Βιομηχανίας και Τουρισμού, του Τμήματος Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Συγκοινωνιών και ΄Εργων με θέμα «Παραδοσιακά επαγγέλματα», έκθεση από χάρτες και χαρακτικά από τις συλλογές του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου και του Τμήματος Δασών με θέμα «Χλωρίδα, Πανίδα και Περιβάλλον της Κύπρου».

Το Αγροτόσπιτο θα λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος και θα είναι πλήρως εξοπλισμένο με παραδοσιακά έπιπλα, γεωργικά εργαλεία και με οικιακή διακόσμηση ενός παραδοσιακού κυπριακού σπιτιού.

Στην αυλή του Αγροτόσπιτου θα διεξάγονται επιδείξεις διαφόρων οικιακών, αγροτικών και γεωργικών ασχολιών όπως παρασκευή ζιβανίας, χαλλουμιών μακαρονιών, παστών, ψωμιού και παλουζέ. Ακόμα θα γίνονται επιδείξεις παραδοσιακών τεχνών όπως ξυλογλυπτική, αργυροχοΐα, γάνωμα, μεταξουργία, δερματοτεχνία, καλαθοπλεκτική, αγγειοπλαστική και άλλα.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ είναι ελεύθερη για το κοινό.