Πόθεν έσχες το ανάγνωσμα… Toυ Ανδρέα Ζορλή

0
1194

Έγινε και αυτό λοιπόν… επιτέλους δημοσιοποιήθηκε το Πόθεν Έσχες των πολιτικών προσώπων του τόπου μας την Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017. Δημοσιοποιήθηκε και δημιούργησε ερωτηματικά σε κάποιους και τροφή για συζήτηση σε ακόμα περισσότερους.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με μια σειρά. Καταρχήν τι είναι το περιβόητο Πόθεν Έσχες; Τι ακριβώς σημαίνει; Προέρχεται από τις αρχαιοελληνικές λέξεις «πόθεν» που σημαίνει «από πού» και το «ἔσχες» που είναι ο αόριστος του «έχω». Με απλά λόγια σημαίνει «από πού έχεις» τα χρήματα ή την περιουσία σου. Το Πόθεν Έσχες λοιπόν είναι η υποχρέωση κάποιου να δηλώνει και να δικαιολογεί τις πηγές των εισοδημάτων του ή άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Το 2004 η Βουλή ενέκρινε νόμο που προνοεί για τη δήλωση και τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των αξιωματούχων του κράτους και εφαρμόστηκε δεκατρία χρόνια μετά. Οι αξιωματούχοι υποχρεούνται να δηλώνουν τα περιουσιακά στοιχεία τόσο των ιδίων, όσο και των συζύγων τους και των ανήλικων τέκνων τους. Με απόφαση όμως της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Πόθεν Έσχες δημοσιοποιήθηκαν οι δηλώσεις που αφορούν μόνο τους αξιωματούχους.

Ίσως η εν λόγω νομοθεσία να παρουσιάζει κενά. Δεν είναι σκοπός μου όμως να ασχοληθώ με τα κενά αυτά, ούτε με τροποποιήσεις που πιθανόν να έκαναν πιο ορθή την εφαρμογή της. Θα ήθελα όμως να ασχοληθώ με την ουσία της νομοθεσίας. Από την περασμένη Δευτέρα λοιπόν σε όλες μα όλες τις συζητήσεις, μονοπωλεί το ενδιαφέρον η δημοσιοποίηση του Πόθεν Έσχες των αξιωματούχων του κράτους. Ασχολούμαστε όλοι με τις καταθέσεις των αξιωματούχων, την ακίνητη και κινητή τους περιουσία, τα μερίσματα τους από εταιρείες που συμμετέχουν, με τα εισοδήματα τους και ασφαλώς με τα χρέη τους. «Μα είδες πόσα χρωστά;», «Μα είδες πόσες καταθέσεις έχει;», «Έχει πάρα πολλά ακίνητα ο τάδε» είναι μερικές από τις ατάκες που ακούμε στις παρέες, στους διαδρόμους, στη δουλειά, που διαβάζουμε στα δημοσιεύματα, που παρακολουθούμε στην τηλεόραση. Έχουμε δυστυχώς μετατρέψει την ουσία της νομοθεσίας σε «κουτσομπολιό του καφενέ».

Όπως περιέγραψα πιο πάνω ο σκοπός της δήλωσης του Πόθεν Έσχες δεν είναι για να διαπιστωθεί πόσα έχει ο καθένας και πόσα χρωστά, αλλά από πού προήλθαν τα εισοδήματα και τα περιουσιακά του στοιχεία. Και πάω ένα βήμα παρακάτω λέγοντας πως στην περίπτωση των κρατικών αξιωματούχων ο σκοπός της δήλωσης του Πόθεν Έσχες είναι για να διαπιστωθεί κατά πόσο χρησιμοποιήθηκε καταχρηστικά η σημερινή τους ιδιότητα για να αυξήσουν είτε τα εισοδήματα είτε την περιουσία τους. Οπότε για να φτάσεις στο σημείο αυτό, πρέπει να συγκριθεί η δήλωση του Πόθεν Έσχες πριν και μετά την απόκτηση της εν λόγω ιδιότητας. Αν από τη σύγκριση αυτή προκύψει πως χρησιμοποιήθηκε καταχρηστικά η ιδιότητα του ατόμου για να αυξήσει αθέμιτα τον πλούτο του, τότε μπορείς ελεύθερα να κρίνεις και να κατακρίνεις.

Δεν είναι δυνατόν στην Κύπρο του 2017 να θεωρείται «έγκλημα» το οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο να έτυχε να κληρονομήσει ή να αποκτήσει νόμιμα περιουσία ή καταθέσεις. Είναι αδιανόητο να κρίνεται το οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο από τη δήλωση του Πόθεν Έσχες. Από τις αντιδράσεις που έχω δει αυτές της μέρες πολύ φοβάμαι πως στη σκέψη πολλών Κυπρίων επικρατεί πως για να ασχοληθείς με την πολιτική απαγορεύεται αυστηρά να είσαι ευκατάστατος ή πλούσιος. Με απλά λόγια τον ρατσισμό που δεν αποδεχόμαστε σε άλλες περιπτώσεις, στην προκειμένη είμαστε έτοιμοι να τον εφαρμόσουμε και να αποκλείσουμε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων από την ενασχόληση τους με την πολιτική. Δυστυχώς έχουμε χάσει την ουσία και αν το κριτήριο επιλογής των προσώπων που μας κυβερνούν και που χειρίζονται το μέλλον μας είναι η οικονομική τους κατάσταση και μόνο…. Ζήτω που καήκαμε!!!

Ανδρέας Ζορλής