Ποια ήταν η περιβόητη Καραμανιά που “έβεσχιε πέρα”;

0
510

Στην Κύπρο έχουμε την έκφραση “πέρα βρέσιη (βρέχει) στην Καραμανιά σιηονίζει (χιονίζει)” και την λέμε για κάποιον που αδιαφορεί για κάτι ή δεν παίρνει χαμπάρι. Η έκφραση υπάρχει και στην Ελλάδα, με διαφορά πως αντί να λένε στην Καραμανιά χιονίζει λένε στην Καλαμαριά (περιοχή της Θεσσαλονίκης). Η φράση “στέκει” και χωρίς τις τοποθεσίες, δηλαδή να πεις απλά “πέρα βρέχει”.

Αφήνοντας την έκφραση, θα ασχοληθούμε με την Καραμανιά μιας και η ιστορία της πόλης έχει σχέση μ’ εμάς. Η Καραμανιά, είναι μια περιοχή της Νοτιοανατολικής Μ. Ασίας και περιλαμβάνει διάφορα τμήματα  όπως την Λυκαονία, την Καππαδοκία την Κιλικία και άλλα. Η περιοχή παλαιότερα ονομαζόταν Λάρανδα, δηλαδή αμμώδες μέρος (σύμφωνα με την αρχαία λυδική γλώσσα) και καταστράφηκε το 322 π.Χ. από τον Περδίκκα. Την σημερινή της ονομασία την πήρε από το όνομα του Mehmet Bey Karamanoglu (Καραμάν Μπέη) ο οποίος έχτισε ξανά την πόλη το 1256. Ενημερωτικά η λέξη Καραμάν (Karaman) σημαίνει ήρωας.

Η περιοχή της Καραμανιάς καλύπτεται από την οροσειρά του Ταύρου (Toros Dağları), που είναι  ένα ογκώδες σύμπλεγμα βουνών στην νοτιοανατολική Τουρκία. Πολλές κορυφές των βουνών είναι με ύψος πάνω από 3.000 μέτρα και σχεδόν μόνιμα χιονισμένες. Η οροσειρά του Ταύρου φαίνεται με γυμνό μάτι από αρκετές περιοχές στην Κύπρο, όπως στην Κερύνεια και επειδή όπως έγραψα είναι σχεδόν πάντα χιονισμένες λέμε στην “Καραμανιά σιηονίζει (χιονίζει)”.