Λούκας Πολυκάρπου: Αλλάζω κριτήρια ψηφίζω διαφορετικά

0
1436
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ:

SUPER ACTION:Κοντά σας για περισσότερο από 23 χρόνια, με πλούσια συλλογή σε παιχνίδια,βρεφικά είδη, αθλητικό ρουχισμό και εξοπλισμό,είδη ψαρέματος/κατασκήνωσης/κατάδυσης επώνυμων μάρκων αλλά και εισαγωγής για όλα τα γούστα!
Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση του δημοτικού Σύμβουλου Δερύνειας, Λούκα Πολυκάρπου:

H Άμεση Δημοκρατία, ή οποία έδινε στον λαό την δυνατότητα να εκφράσει την άποψη του επιτόπου, εμφανιζόταν για μεγάλο διάστημα ως ιδεώδες. Όμως είχε ένα μοναδικό αλλά μοιραίο μειονέκτημα: το ανέφικτο της πραγματοποίησής της στις σύγχρονες πολυπληθείς κοινωνίες.

Να όμως, που στις μέρες μας το «ιδεώδες» αυτό έχει καταστεί από την τεχνολογία και τα ΜΜΕ εφικτό. Και η κλασσική και ένδοξη μορφή δημοκρατίας έχει μετατραπεί σε αυτό που ξέρουμε σήμερα ως σύγχρονη ΑΝΤΙΠΡΩΣΟΠΕΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ η οποία έχει ως βάση της τα πολιτικά κόμματα.

Σήμερα, αρκεί μια τηλεόραση και ένας υπολογιστής σε κάθε σπίτι με σύνδεση στο Διαδίκτυο, ώστε να μπορούν οι επικεφαλείς πολιτικοί να επηρεάζουν τη λαϊκή βούληση επί παντός ζητήματος.

Στις σύγχρονες κοινωνίες η αντιπροσωπευτική δημοκρατία φαίνεται να λειτουργεί πιο εύκολα και από την άμεση δημοκρατία στην αρχαία «πόλι»!!!

Το ζήτημα είναι αν θέλουμε αυτή την εξέλιξη, και αν οι θεσμοί και τα εργαλεία της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, όπως οι εκλογές, εξασφαλίζουν την ενεργό και ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών.

Μήπως δίνουν στον πολίτη την ψευδαίσθηση της συμμετοχής εντάσσοντας τον σε ένα κόμμα και ωθώντας τον έτσι να ψηφίσει ένα ‘όνομα’ όχι και ιδιαίτερα αντικειμενικά;

Σειρά δημοσκοπήσεων και ερευνών καταγράφουν με ακρίβεια τη λαϊκή βούληση πάνω σε κάθε ζήτημα και είναι βέβαιο ότι σήμερα όσο ποτέ άλλοτε οι διαθέσεις των πολιτών αποκαλύπτονται και επηρεάζουν. Έτσι ωθούνται οι πολιτικοί και τα κόμματα στο να πορεύονται με βάση τις δημοσκοπήσεις και όχι με βάση αρχές και στρατηγικά προγράμματα…

Κάτι δεν πάει καλά με την πιο πάνω προσέγγιση. Οι πλείστοι μας εκφράζουμε αποδοκιμασία όταν βλέπουμε πως τα πολιτικά κόμματα κάνουν ότι τούς υπαγορεύουν οι δημοσκοπήσεις και ότι σπαταλούν υπερβολική φαιά ουσία στο να χαϊδεύουν τα αφτιά των πολιτών τάζοντας τους ναούς και πετραχήλια.

Και εμείς δυστυχώς με την σειρά μας ως πολίτες, μέσω της πλύσης εγκεφάλου που μας γίνεται, παρασυρόμαστε σε τέτοιο βαθμό από τα διάφορα πολιτικά κόμματα που ξεχνάμε πως πρέπει να ψηφίζουμε με γνώμονα το ποιοι άνθρωποι μπορούν και θέλουν να σταθούν δίπλα μας στην κυριολεξία.

Άρα η ψήφος μας πρέπει να δίνει ισχύ σε αυτούς που μπορούν πραγματικά να μας αφουγκραστούν και να μας βοηθήσουν, και όχι απλά να ψηφίζουμε για χάρη του οποιουδήποτε κόμματος στο οποίο τυχαίνει να ανήκουμε λόγω πολλών συγκυριών, ή επειδή απλά μας ανάγκασαν, μας κολάκεψαν, μας τηλεφώνησαν, μας έστειλαν μήνυμα, μας κτύπησαν την πόρτα και μας το ζήτησαν… Είμαστε η ραχοκοκαλιά της κοινωνίας και πρέπει να χρησιμοποιούμε την κριτική μας σκέψη για τον ιερό αυτό σκοπό που υπηρετεί η Δημοκρατία.

Το έλλειμμα της σύγχρονης δημοκρατίας δεν είναι ότι οι πολίτες δεν ακούγονται, αλλά ότι ο δημόσιος διάλογος είναι επιφανειακός, ότι όλα τα ζητήματα τίθενται δημοψηφισματικά υπό την μορφή άσπρου ή μαύρου, ενός ναι ή ενός όχι. Το έλλειμμα της ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ είναι η αδυναμία ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών οι οποίοι καταντούν παθητικοί δέκτες. Στην ουσία όμως προϋποθέτει αντικειμενική πληροφόρηση και σοβαρό διάλογο καθώς και την ουσιαστική διαμεσολάβηση κάποιων ανθρώπων στα πιο κάτω στρώματα της πολιτικής όπως του δημοτικού συμβουλίου και των βουλευτών, η οποίοι μπορούν να διαμεσολαβούν με τα ποιο πάνω στρώματα για εξυπηρετούν τον λαό.

Για αυτόν τον λόγο όταν ψηφίζουμε οφείλουμε να μεριμνούμε και για την στήριξη των ‘διαμεσολαβητών μας’ και για αυτό η επιλογή της ψήφου μας είναι κάτι που πρέπει να εξετάζουμε εφ’ όλης της ύλης και όχι απλά να ψηφίζουμε στον βωμό του «κομματισμού».

Μόνο τότε θα επιτρέψουμε στην σύγχρονη αντιπροσωπευτική δημοκρατία να θριαμβεύσει όπως της αρμόζει!… Όπως την Άμεση Δημοκρατία του Χρυσού Αιώνα, του Περικλή, εις τας Αρχαίας Αθήνας! Μόνο τότε ο θρίαμβος της Δημοκρατίας θα μπορέσει να αποδειχτεί ολοένα και πιο πολύ θρίαμβος του Λαού.

Καλημέρα και ΚΑΛΗ μας ψήφο λοιπόν.