Η ίωση που παιδεύει τα περισσότερα παιδάκια τον Μάρτιο

0
473

 

chrisobook1Βιβλιοπωλείο Χρύσω Ηλιάδη (Chrisobookshop gift priting) στην Δερύνεια. Εδώ θα βρείτε βιβλία για όλες τις ηλικίες, σχολικές τσάντες, γραφική ύλη, υλικά για ζωγραφική και ό,τι άλλο επιθυμείτε!

  

Ο ΜΑΡΤΙΟΣ είναι ένας από τους πιο κοινούς μήνες για κρυολογήματα και ιώσεις, ειδικά για τα παιδιά, τα οποία συνωστίζονται σε σχολικές αίθουσες και παιδικούς σταθμούς. Βασικός υπεύθυνος για όλα αυτά είναι ο άστατος καιρός με τις απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας.

Η πιο συνηθισμένη παιδική ίωση του Μαρτίου, που μεταδίδεται με βήχα και συνάχι, είναι εκείνη που προκαλεί ο Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός (RSV), ο οποίος μολύνει τα περισσότερα παιδιά έως τα δύο τους χρόνια. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί με την επαφή σε μολυσμένες από τον ιό επιφάνειες, όταν αγγίξουμε τα μάτια, μύτη, στόμα. Τα υγιή παιδιά συνήθως εκδηλώνουν ήπια συμπτώματα, όπως εκείνα στο κοινό κρυολόγημα και αναρρώνουν σε μία ή δύο εβδομάδες.

Όμως, ο RSV μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις των πνευμόνων, όπως η βρογχιολίτιδα, που είναι μία ειδική φλεγμονή των μικρών βρογχιολίων του αναπνευστικού συστήματος, και η πνευμονία.

Αυτοί που έχουν υψηλότερο κίνδυνο από σοβαρή λοίμωξη από RSV ιό είναι:
– ανώριμα, πρόωρα νεογνά
– παιδιά μικρότερα των 2 ετών με άσθμα, ή καρδιοπάθεια
– ενήλικες μεγαλύτεροι των 65 ετών
– άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα από AIDS, μεταμόσχευση, χημειοθεραπεία

Τα συμπτώματα
Τα αρχικά συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά του κοινού κρυολογήματος. Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν:
– πυρετό
– μειωμένη όρεξη
– ρινική καταρροή
– βήχα
– «βράσιμο» στο στήθος.

Προσοχή: Πρέπει οπωσδήποτε να καλέσετε τον γιατρό σας αν το παιδί έχει δυσκολία στην αναπνοή, δεν πίνει αρκετά υγρά και αν τα αρχικά συμπτώματα επιδεινώνονται.

Μέτρα πρόληψης
Μερικά προληπτικά μέτρα είναι:
– πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για 20 δευτερόλεπτα και βοηθήστε τα παιδιά σας να κάνουν το ίδιο. Εάν δεν υπάρχει σαπούνι και νερό, ένα αλκοολούχο αντισηπτικό χεριών είναι αρκετό.
– κρατήστε τα χέρια σας μακριά από το πρόσωπο. Αποφύγετε να αγγίζετε μάτια, μύτη ή στόμα με άπλυτα χέρια, αφού μικρόβια και ιοί διασπείρονται με αυτόν τον τρόπο.
– αποφύγετε κοντινή επαφή με ασθενή, όπως φιλιά ή να μοιράζεστε τα ίδια αντικείμενα π.χ ποτήρι.
– καλύψτε το πρόσωπο, όταν βήχετε ή φταρνίζεστε με ένα μαντήλι και στη συνέχεια πετάξτε αμέσως το μαντήλι σε καλάθι.
– καθαρίστε και απολυμάνετε επιφάνειες και αντικείμενα που οι άνθρωποι συνήθως αγγίζουν, όπως παιχνίδια και πόμολα πόρτας.
– μείνετε σπίτι όταν είστε άρρωστοι. Εάν είναι δυνατόν, μείνετε στο σπίτι, αποφύγετε να πάτε στην εργασία σας, στο σχολείο και σε δημόσιους χώρους, όσο είστε ασθενείς, γιατί αυτό θα εμποδίσει τη μετάδοση της ίωσης.
Πηγή: kidshealth.org