«Είμαι έτοιμη να πολεμήσω… » Τι λέει 24χρονη ΣΥΟΠ

0
2150

Πως μία μικρόσωμη 24χρονη κοπέλα από χωριό της Λάρνακας, με δίπλωμα στα γραμματειακά και χωρίς να έχει κάνει ποτέ της γυμναστική μεταμορφώθηκε σε οπλίτη έτοιμη να πολεμήσει και να σκοτώσει για την πατρίδα της… 

ΘΕΜΑ:Της Χριστιάνας Τσαγγάρη / cyprustimes.com

Η 24χρονη Κωνσταντίνα Μιχαήλ είναι μία από τις 282 γυναίκες, που αποτελούν τις πρώτες γυναίκες Συμβασιούχες Οπλίτες της Εθνικής Φρουράς. Την 1η Δεκεμβρίου έδωσαν όρκο στην πατρίδα, αφού ολοκλήρωσαν τον πρώτο κύκλο της εκπαίδευσης τους που κράτησε δύο μήνες. Η Κωνσταντίνα μιλά στη Cyprus Times για την εμπειρία της, με αξιοπρέπεια, σοβαρότητα και σεβασμό στην πατρίδα.

«Ήταν όλα πρωτόγνωρα. Ήθελα πάντα να καταταχθώ στον στρατό. Μπήκα στη διαδικασία και έδωσα τις εξετάσεις μαζί με τον αδελφό μου, ο οποίος με ενθάρρυνε. Όταν έλαβα σε μήνυμα στο κινητό μου ότι προσλήφθηκα -παρά το ότι το ήθελα- άρχισα να προβληματίζομαι, εάν θα έπρεπε να αποδεχθώ τη θέση, διότι υπήρχε μία προκατάληψη για τις γυναίκες και γίνονταν σχόλια του τύπου ‘τι γυρεύουν γυναίκες’ στο στρατό», ανέφερε.

Την ώθησε η γιαγιά της

Πρόσθεσε επίσης ότι, ήταν η γιαγιά της αυτή που την έπεισε να αποδεχθεί τη θέση, λέγοντας της ότι είναι καλύτερα στο στρατό, απ’ ότι στον ιδιωτικό τομέα, όπως είναι σήμερα οι συνθήκες εργασίας στην Κύπρο. Η Κωνσταντίνα σπούδασε γραμματειακά. Μετά την απόκτηση του διπλώματος της εργάστηκε κατά διαστήματα σε αρτοποιείο, περίπτερο και ως πωλήτρια σε εμπορικό κέντρο.

Οι γονείς της την άφησαν να αποφασίσει μόνη της, λέγοντας της απλώς πως εάν δεν της αρέσει, μετέπειτα θα μπορούσε να σταματήσει. «Όταν με είδαν με τα στρατιωτικά μετά ενθουσιάστηκαν», είπε χαρακτηριστικά η Κωνσταντίνα.

Η πρώτη μέρα στο ΚΕΝ

4 Οκτωβρίου παρουσιάστηκε στο ΚΕΝ Λάρνακας, μαζί με άλλες 299 κοπέλες. Εκπαιδεύτηκαν σε διαφορετικούς χώρους από τους άνδρες ΣΥΟΠ. «Κάναμε ακριβώς την ίδια εκπαίδευση που κάνουν οι άνδρες και ακόμα παραπάνω, γιατί δεν είχαμε ιδέα από στρατό. Την πρώτη μέρα τα συναισθήματα ήταν πρωτόγνωρα. Αναρωτιόμασταν που είχαμε πάει. Ήταν μεγάλο σοκ για εμάς. Κουραστήκαμε όσες ήμασταν αγύμναστες. Αρχίσαμε να κάνουμε γυμναστική, πορείες πολλών χιλιομέτρων και βολές που ήταν όλα καινούρια για εμάς. Είχε κοπέλες που δεν άντεξαν κι έφυγαν. Όχι μόνο δεν το μετάνιωσα αλλά ενθουσιάστηκα. Ήταν λίγο περίεργο που φόρεσα για πρώτη φορά την στρατιωτική στολή και τα άρβυλα. Επειδή είμαι μικρόσωμη ήταν λίγο μεγάλη μου η στρατιωτική στολή και την προσάρμοσα στα μέτρα μου. Είναι όπως ακριβώς οι αντρικές στολές», εξήγησε.

Με το όπλο τύπου G3 στο χέρι και οι σκοπιές

Στο πεδίο βολής Καλού Χωριού έριξαν  πρώτη φορά στόχο. «Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης μας, μας έμαθαν «να στοχεύουμε και να ρίχνουμε. Με το όπλο ενθουσιάστηκα. Μας έδειξαν πώς να το συναρμολογούμε και πώς να πυροβολούμε. Η πρώτη βολή ήταν η πιο ωραία εμπειρία μέχρι εκείνη την στιγμή της εκπαίδευσης. Ανεβαίνει η αδρεναλίνη σου», είπε η Κωνσταντίνα και συνέχισε. «Βγάλαμε και σκοπιές με συνθήματα και παρασυνθήματα». 4:00-6:00 τα ξημερώματα. Την πρώτη μισή ώρα ήμουν αγχωμένη εάν θα θυμόμουν τα λόγια».

Συγκινημένη, περήφανη και έτοιμη να πολεμήσει

«Στην ορκωμοσία ένιωσα συγκίνηση όταν άκουσα τον Διοικητή μας και τον Υπουργό Άμυνας στις ομιλίες τους. Ένιωσα πραγματικά υπερήφανη και δυνατή που τελειώσαμε την εκπαίδευση μας με επιτυχία. Αν γίνει πόλεμος είμαι έτοιμη να πολεμήσω.  Ξεκινήσαμε πιο σκληρή εκπαίδευση μετά την ορκωμοσία», τόνισε.

Η αντιμετώπιση των ανδρών

Η 24χρονη Κωνσταντίνα περιέγραψε πως την αντιμετωπίζουν οι άνδρες. «Είμαστε η πρώτη φουρνιά γυναικών και έχω μία έγνοια όταν πάμε στις μονάδες πως θα μας αντιμετωπίζουν  οι στρατιώτες. Οι άνδρες εκτός των στρατοπέδων όταν ακούν για γυναίκες ΣΥΟΠ, αρχικά εκπλήσσονται. Όταν γνωρίσω κάποιο αγόρι και του πω ότι είμαι ΣΥΟΠ, η πρώτη αντίδραση είναι να με ρωτήσει ‘μα είναι αλήθκεια;’ και μετά ρωτάνε περισσότερες πληροφορίες για το τι μας βάζουν να κάνουμε. Όλοι νομίζουν ότι πρόκειται για γραφειακή δουλειά, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση. Μας αντιμετωπίζουν ακριβώς όπως τους άνδρες και ακόμα πιο αυστηρά. Χάνεται εντελώς το γυναικείο στοιχείο, κάτω από την στρατιωτική παραλλαγή», υπογράμμισε.

«Πέρασαν ήδη δύο μήνες εκπαίδευσης με δυσκολίες, ωραίες στιγμές και πρωτόγνωρα συναισθήματα… Νιώθω περήφανη για τον εαυτό μου και για όλες τις κοπέλες που παρά τις αμφιβολίες που είχε η κάθε μία από εμάς, καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε…. Γιατί μια γυναίκα όλα μπορεί να τα καταφέρει…» αναφέρει η Κωνσταντίνα.