Γέμισε η αγορά με ντομάτες κατεχομένων

0
168
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ:

Στο Pet Galaxy (By Tasos Kefalas) στο Παραλίμνι θα βρείτε τα ΠΑΝΤΑ: Τροφές, πολλά αξεσουάρ, και ό,τι άλλο επιθυμείτε από τις καλύτερες εταιρείεςΑθέμιτο ανταγωνισμό καταγγέλλουν οι ιδιοκτήτες θερμοκηπίων με προϊόντα που κατακλύζουν τις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα, χωρίς, όπως καταγγέλλουν, να ασκείται από τις αρμόδιες Αρχές οργανοληπτικός έλεγχος, αλλά κυρίως έλεγχος για υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Αφορμή για τις νέες διαμαρτυρίες προκάλεσε το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες διοχετεύονται στην κυπριακή αγορά ντομάτες από τα κατεχόμενα χωρίς να αναγράφεται η περιοχή προέλευσής του. 

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θερμοκηπιούχων, Άγγελος Αγγελή, ανέφερε στον «Φ» ότι προκύπτει σοβαρό θέμα από τις τεράστιες ποσότητες ντοματών που διοχετεύονται από τα κατεχόμενα, σε μια περίοδο όπου υπάρχει περιορισμένη παραγωγή στις ελεύθερες περιοχές και η λιανική τιμή έχει αυξηθεί. Συγκεκριμένα, η χονδρική τιμή της ντομάτας διατίθεται από τους παραγωγούς €1,30 το κιλό και επομένως η λιανική τιμή είναι πέραν των €2,30 το κιλό.

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελή, το ίδιο το κράτος ελέγχει τους Ε/κ παραγωγούς για να διαπιστώσει κατά πόσο χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα από τα κατεχόμενα, αλλά επιτρέπει την εισαγωγή λαχανικών από τα κατεχόμενα τα οποία ψεκάζονται με απαγορευμένες ουσίες.

Ο ίδιος έκανε λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό, αλλά και για κίνδυνο στην υγεία των καταναλωτών από τη χρήση ουσιών στα κατεχόμενα που δεν είναι εγγεγραμμένες για χρήση στις ελεύθερες περιοχές, αφού έχουν απαγορευτεί από την ΕΕ για λόγους δημόσιας υγείας.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η παραγωγή μειώθηκε στις ελεύθερες περιοχές λόγω ενός βακτηρίου που επηρεάζει τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Σημείωσε ότι υπάρχει απαγόρευση για χρήση της συγκεκριμένης ουσίας (για καταπολέμηση του βακτηρίου) στις ελεύθερες περιοχές, ενώ αντίθετα στα κατεχόμενα δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.

Ο κ. Αγγελή υπογράμμισε ότι οι παραγωγοί είναι έξαλλοι από αυτή την κατάσταση και τα δύο μέτρα και δύο σταθμά με τους οποίους αντιμετωπίζονται στις ελεύθερες περιοχές.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ενώ διοχετεύονται τεράστιες ποσότητες ντομάτας διά της νομίμου οδού εντούτοις οι καταναλωτές δεν τις βρίσκουν σε κανένα σημείο πώλησης, καθώς όπως είπε προφανώς τοποθετούνται παραπλανητικές ετικέτες ώστε να μη γνωρίζει κανείς την πραγματική τους προέλευση.

ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ/  Άγγελος Νικολάου