Φόρος: Πληρώστε έγκαιρα τα 100 ευρώ

0
406

Δεν θα διαγραφούν οι φορολογίες μέχρι €100 των τελευταίων ετών, διευκρινίζει το Τμήμα Φορολογίας, παρόλο που η πλειοψηφία της Βουλής θεωρούσε πως θα ίσχυαν οι ίδιες πρόνοιες που αφορούν τη νομοθεσία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Δηλαδή, θα αφορούσε οφειλές μέχρι το 2015, που είναι μέχρι €100. Βουλευτές της αντιπολίτευσης, ανέφεραν πως εκτιμούσαν ότι το Τμήμα Φορολογίας θα προχωρούσε στη διαγραφή των πρώτων €100 που χρωστούν χρεώστες με συνολικές οφειλές €500. Μετά το δημοσίευμα του «Φ», με το οποίο αποδεικνυόταν πως επικρατούσε αλλαλούμ καθώς οι φορολογούμενοι δεν γνώριζαν εάν εμπίπτουν στους δικαιούχους, γιατί δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση, το Τμήμα Φορολογίας προχώρησε σε διευκρινίσεις.

Εκπρόσωπος του Τμήματος, δήλωσε στον «Φ» πως «οι φορολογίες που εκδόθηκαν κατά τα τελευταία έτη μέχρι και σήμερα είναι εκτός του πεδίου της πιο πάνω διαγραφής». Την ίδια ώρα κάλεσε τους φορολογουμένους να εξοφλήσουν τις πιο πάνω οφειλές. Όπως είπε η εκπρόσωπος του Τμήματος, το πνεύμα της νομικής ρύθμισης για τη διαγραφή φορολογικής οφειλής μέχρι €100 ήταν για να «καθαρίσει» το αρχείο των οφειλών του Τμήματος από μικροποσά που εκκρεμούν για πολλά χρόνια και αφορούν κυρίως επιβολή προστίμων (συνήθως €100 λόγω της μη έγκαιρης υποβολής δήλωσης). Το ύψος των συγκεκριμένων οφειλών είναι €2 εκατ. και αφορά περίπου 34.500 πρόσωπα, για τα οποία, όπως επισημαίνει το Τμήμα, το διοικητικό κόστος είσπραξης τους είναι ασύμφορο. Μάλιστα, το Τμήμα διευκρινίζει πως «η όποια διαγραφή θα διενεργηθεί αφού προηγηθεί η κατάρτιση ενός κατάλογου με βάση το πιο πάνω κριτήριο, ο οποίος θα κατατεθεί από τον υπουργό Οικονομικών προς το Υπουργικό Συμβούλιο για την τελική απόφαση της διαγραφής».

Σύμφωνα με τον νόμο, στην περίπτωση που φορολογική οφειλή του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τα €500, το Υπουργικό Συμβούλιο με απόφασή του θα μπορεί να εγκρίνει εισήγηση του υπουργού Οικονομικών, η οποία υποβάλλεται έπειτα από πρόταση του Εφόρου Φορολογίας, για τη διαγραφή συνολικής φορολογικής οφειλής η οποία δεν υπερβαίνει τα €100. Επίσης σε περίπτωση που η συνολική οφειλή δεν υπερβαίνει τα €100, θα διαγράφεται ολόκληρο το ποσό χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης εκ μέρους του οφειλέτη.

ΠΗΓΗ:philenews.com