Το εργαστήρι στο Φρέναρος που καλλιεργεί ψυχή και σώμα

0
392

Το εργαστήρι Πολιτισμού στο Φρέναρος, δημιουργήθηκε με σκοπό να προάγει τον πολιτισμό και το ήθος, μέσω της καλλιέργειας ψυχής και σώματος.

Όπως αναφέρει το πιο κάτω κείμενο που θα διαβάσετε, αυτό που προσδοκά το εργαστήρι είναι να πετύχει μέσα από τη λειτουργία αθλητικών και καλλιτεχνικών τμημάτων, τη διοργάνωση συνεδρίων και διαλέξεων, εκδρομών και εκδηλώσεων, και τη συνεργασία με άλλους πολιτιστικούς φορείς. Θέματα που αγγίζουν ποικίλες πτυχές της ζωής μας.

Διαβάστε αναλυτικά:

Αληθινός δείκτης του πολιτισμού, είχε πει ο Αμερικάνος φιλόσοφος Ralph Waldo Emerson, δεν είναι το επίπεδο του πλούτου ή της μόρφωσης,  κι΄ ούτε η αφθονία των υλικών αγαθών, αλλά το ήθος των ανθρώπων που ανατρέφει ένας τόπος, ο πολιτισμός της ψυχής. Και το ήθος των ανθρώπων κτίζεται μέσα από την καλλιέργεια ψυχής και σώματος. Σε μια προσπάθειά μας να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση, βάζοντας κι εμείς το δικό μας λιθαράκι, ιδρύσαμε τον Αύγουστο του 2015, το Εργαστήρι Πολιτισμού «ΑΠΟΠΛΟΥΣ» (Αριθμός Μητρώου:4520), με έδρα το Φρέναρος.

Βασικός σκοπός μας η ηθική, εθνική, κοινωνική, πνευματική και σωματική προαγωγή τόσο των μελών του «ΑΠΟΠΛΟΥΣ» όσο και του κοινωνικού συνόλου. Αυτό προσδοκούμε να το επιτύχουμε μέσα από τη λειτουργία αθλητικών και καλλιτεχνικών τμημάτων, τη διοργάνωση συνεδρίων και διαλέξεων, εκδρομών και εκδηλώσεων, και τη συνεργασία με άλλους πολιτιστικούς φορείς. Θέματα που αγγίζουν ποικίλες πτυχές της ζωής μας: αθλητισμός, καλλιτεχνικά, επιμόρφωση, προσφορά, ψυχαγωγία. Τη φετινή χρονιά λειτουργούν τμήματα ΤάεΚβοΝτο, αυτοάμυνας, πυγμαχίας, υποκριτικής, εκπαιδευτικής ρομποτικής,  βυζαντινής μουσικής, χορού (για παιδιά και ενήλικες) και δημιουργήσαμε το Χορευτικό Συγκρότημα «ΑΠΟΠΛΟΥΣ». Το 2017 θα ξεκινήσουμε τμήματα μουσικοθεραπείας, φωνητικής,  διδασκαλίας εγχόρδων μουσικών οργάνων και χορωδίας. Όλα τα τμήματα στελεχώνονται από προσοντούχους και έμπειρους εκπαιδευτές ώστε να διασφαλίζεται η ποιοτική εκπαίδευση των συμμετεχόντων.

Πέραν της αξιοποίησης προσοντούχων εκπαιδευτών, το «ΑΠΟΠΛΟΥΣ» συνεργάζεται με το τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick, για διοργάνωση εκπαιδευτικών διαλέξεων και μεταφορά τεχνογνωσίας στους εκπαιδευτές και μέλη μας.  Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας, το Πανεπιστήμιο Frederick και τα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού του, θα προσφέρουν ακούραστα την τεχνογνωσία τους για την επιστημονική καθοδήγηση των μελών του «ΑΠΟΠΛΟΥΣ» σε εξειδικευμένα θέματα επαγγελματικής ανάπτυξης και επιμόρφωσης των μελών του, εφαρμοσμένης έρευνας και παρέμβασης σε πολιτιστικά και ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα.

Ήδη, το Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 10:30-13:00μμ στο Κοινοτικό Μέγαρο Φρενάρου θα διεξαχθεί Εκπαιδευτική Ημερίδα με θέμα «Καινούργιες προκλήσεις στην εκπαίδευση: Εκπαιδευτική Ρομποτική – Αειφόρος Ανάπτυξη – Διαπολιτισμικότητα» με εισηγήτριες τις καθηγήτριες του Πανεπιστημίου Frederick, Δρ. Νίκλεια Ετεοκλέους, Δρ. Χρυσάνθη Κάτζη και Δρ. Άννα Χατζηπαναγιωτίδου.  Επιπλέον, το Πανεπιστήμιο Frederick προτίθεται να παραχωρεί αριθμό υποτροφιών στα μέλη του «ΑΠΟΠΛΟΥΣ».

Παρακάτω, παρουσιάζονται σε συντομία τα τμήματα που λειτουργεί το Εργαστήριο Πολιτισμού «ΑΠΟΠΛΟΥΣ»:

 

  1. Εκπαιδευτικής Ρομποτικής:

Η εκπαιδευτική ρομποτική (Robotics) είναι κλάδος της τεχνολογίας που ασχολείται με τη σχεδίαση, την κατασκευή, την ανάπτυξη και τη μελέτη των ρομπότ.. Αποτελεί συνδυασμό διαφόρων άλλων επιστημών, κυρίως της πληροφορικής και προγραμματισμού (coding), της ηλεκτρονικής και της μηχανολογίας. Στα μαθήματα χρησιμοποιούν αναγνωρισμένες πλατφόρμες εκπαιδευτικής ρομποτικής όπως της LEGO MINDSTROMS, ENGINO και MeetEdison. Στα μαθήματα τα παιδιά σχεδιάζουν λειτουργικά ρομπότ που αντιμετωπίζουν σύνθετες δοκιμασίες και προβλήματα μέσα από τον προγραμματισμό. Έτσι, προγραμματίζουν τα ρομπότ τους για να πετυχαίνουν συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς στόχους. Η εκπαιδευτική ρομποτική βοηθά στην ανάπτυξη σημαντικών δεξιοτήτων όπως (α) επίλυση προβλημάτων (ανάλυση, σχεδίαση, υλοποίηση, δοκιμή και πειραματισμός) (β) προγραμματισμός

(γ) επικοινωνίας και ομαδικής συνεργασίας και (δ) διερεύνηση

2. Ενόργανης Γυμναστικής:

Με τη ενόργανη γυμναστική τα παιδιά καλλιεργούν όλες τις φυσικές τους ικανότητες όπως ταχύτητα, δύναμη, ευλυγισία, μυϊκή συναρμογή, καθώς επίσης τη  χάρη και τη χορευτικότητα. Τα παιδιά γνωρίζουν το σώμα τους, μαθαίνουν να το ελέγχουν και να απολαμβάνουν την κίνηση που προέρχεται από βιωμένες δραστηριότητες της καθημερινότητας τους. Αντιλαμβάνονται το χώρο και το σώμα τους σε αυτόν, αποκτούν και αναπτύσσουν ισορροπία και δύναμη, ενισχύουν και αναπτύσσουν την ευλυγισία τους. Μαθαίνουν να εκφράζονται δημιουργικά μέσα από το σώμα τους, να εξελίσσουν τη φαντασία τους και φυσικά να διασκεδάζουν! Εκπαιδευτής ο κ. Αντώνης Δημητρίου.

3. TaeKwon-Do:

Στο Εργαστήρι Πολιτισμού «ΑΠΟΠΛΟΥΣ», οι μαθητές μας διδάσκονται την Κορεάτικη πολεμική τέχνη του παραδοσιακού TaeKwon-Do (ITF) που ίδρυσε ο στρατηγός Choi Hong Hi, όπως ακριβώς την δημιούργησε και την δίδαξε ο ίδιος χωρίς αλλαγές και τροποποιήσεις και χωρίς άλλες προσωπικές παρεμβάσεις από κανένα, τόσο στην τεχνική όσο και στην μεθοδολογία της διδασκαλίας της. Σκοπός του Εργαστηρίου μας, μέσα από τη δημιουργία του τμήματος TaeKwon -Do είναι τόσο η σωματική ανάπλαση των μαθητών και η ενδυνάμωση της ψυχικής τους δύναμης, η απόκτηση των ανάλογων ζωνών Dan, καθώς και η δυνατότητα συμμετοχής σε ημερίδες της Παγκύπριας Ομοσπονδίας τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Εκπαιδευτές μας οι κ. Λευτέρης Πολυδώρου (Πρόεδρος Ομοσπονδίας ΤάεΚβοΝτο (ITF) Κύπρου), κ. Μάριος Πολυδώρου και κ. Μάριος Θεοδοσίου.

4. Πυγμαχίας:

Ίσως το πιο παρεξηγημένο άθλημα γενικά στο πέρασμα των χρόνων και στην ιστορία του αθλητισμού. Οι ρίζες του κρατάνε από την αρχαία Ελλάδα και τους ολυμπιακούς αγώνες που γινόντουσαν κάθε 4 χρόνια όπως και στις μέρες μας. Πολύ καλή αερόβια γυμναστική που γυμνάζει και δυναμώνει ταυτόχρονα με διαφορετικές ασκήσεις ολόκληρο το κορμί μας.

¨Νους υγιείς εν σώματι υγιή¨ έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες και μάλλον είχαν στο μυαλό τους κατά μεγάλο ποσοστό την Πυγμαχία. Χαρίζει απίστευτη σωματική, ψυχική και εγκεφαλική ευεξία και βοηθά πολλές φορές να ανακαλύπτουμε πτυχές του εαυτού μας που μέχρι τώρα ήταν καλά κρυμμένες μέσα μας. Αυτογνωσία, αυτοσεβασμός, πειθαρχία είναι κάποιες από αυτές.

5. Χορού:

Τα μαθήματα χορού περιλαμβάνουν αρχικά μια διδακτική μέθοδο ελεύθερης έκφρασης του σώματος έτσι ώστε τα παιδιά να νιώσουν άνετα με το σώμα τους και της κίνησης που μπορούν να  εκτελέσουν. Διδάσκονται κυπριακοί και Ελληνικοί λαϊκοί και δημοτικοί χοροί.  Στόχος μας είναι  να νιώσουν άνετα με το σώμα και της ικανότητές τους, και να μπορέσουν να εξωτερικεύσουν την έκφραση τους χωρίς να ντρέπονται γνωρίζοντας ταυτόχρονα την παράδοση και τα έθιμά μας. Δίνεται ταυτόχρονα η ευκαιρία στους μαθητές των χορευτικών τμημάτων (μικρούς και μεγάλους) να παρουσιάζουν σε εκδηλώσεις που διοργανώνει το Εργαστήρι ή άλλες φορείς. Χοροδιδάσκαλος του χορευτικού μας συγκροτήματος ο κ. Νίκος Ηρακλέους ο οποίος έχει τεράστια πείρα τόσο ως χορευτής όσο και ως χοροδιδάσκαλος.

 

6. Υποκριτική:

Σε μια εποχή αποξένωσης και έλλειψης επικοινωνίας λόγω ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας, η υποκριτική βοηθάει, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, στην ανάπτυξη αυτοεκτίμισης, εσωτερικής δύναμης, αυτογνωσίας και καλύτερης επικοινωνίας, που μπορεί να μας βοηθήσει σε όλους τους τομείς της ζωής μας: επαγγελματικό, προσωπικό και κοινωνικό. Θα μας βοηθήσει να βγάλουμε προς τα έξω την ίσως κρυμμένη μοναδική και ιδιαίτερη προσωπικότητά μας και να ξεχωρίσουμε, επιτυγχάνοντας κάθε μας στόχο.

7. Βυζαντινή Μουσική:

Στο τμήμα αυτό θα διδάσκεται η Βυζαντινή Μουσική όπως έχει παραδοθεί από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα. Το γνωστικό αντικείμενο αποτελείται από Βυζαντινή Μουσική, Παρακλήσεις, Εγκώμια Μεγάλης Εβδομάδος, Ακάθιστος Ύμνος, Απολυτίκια και  Ψαλμοτράγουδα. Διδάσκαλος ο κ. Δανιήλ Πογιατζής.

 

Για καλύτερη ενημέρωση των δράσεων του «ΑΠΟΠΛΟΥΣ» τόσο κατά την περσινή χρονιά, όσο και για τις δραστηριότητες που θα ακολουθήσουν, μπορείτε να επισκεφθείτε την Ιστοσελίδα μας: www.polapoplous.blogspot.com, την ομάδα μας στο Facebook: Εργαστήρι Πολιτισμού «ΑΠΟΠΛΟΥΣ» και στο YouTube.

ap1 ap2 ap3 ap4 ap5