Έργα στην Αγία Νάπα για μείωση της θερμοκρασίας

0
382

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ:

Η Jermino Electrical Appliances στο Παραλίμνι, δραστηριοποιείται στον τομέα των ηλεκτρικών συσκευών από το 2000 και, από τότε, μας προσφέρει ό,τι ζητάμε για το σπίτι αλλά και τη φροντίδα μας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Φωταγωγικό πολυθέαμα στο πάρκο γλυπτικής, βορειανατολικά της Αγίας Νάπας, το οποίο κάθε βράδυ θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τις χιλιάδες τουρίστες που θα βρίσκονται στην Αγία Νάπα, προωθεί ο τοπικός Δήμος. Στον λόφο του πάρκου των γλυπτών φιλοξενούνται ήδη γύρω στα 170 έργα γλυπτικής καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο και ο αριθμός τους θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Καρούσο, μέσα από το σύστημα φωταγώγησης θα τοποθετηθούν έργα που θα είναι περίοπτα από μακρινή απόσταση και η εναλλαγή των χρωμάτων θα προσφέρει μια ωραία εμπειρία στον επισκέπτη. Ταυτόχρονα, το θέαμα θα είναι ορατό από πολλά σημεία του τουριστικού θέρετρου. Στον λόφο που βρίσκεται το πάρκο των γλυπτών, το οποίο δημιουργείται σταδιακά τα τελευταία χρόνια, θα δημιουργηθούν και κάποιες άλλες βασικές υποδομές. Όπως χώροι στάθμευσης και χώροι υγιεινής.

Μιλώντας στον «Φ» ο κ. Καρούσος είπε ακόμα πως θα θέσει το θέμα αυτό μαζί με άλλα δύο πολεοδομικά έργα που ζητά από το Κράτος η Αγία Νάπα, σε συνάντηση που θα έχει τις επόμενες μέρες με τον υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη. Ένα από αυτά τα έργα, που αφορά στην ανάπλαση του κέντρου, προνοεί την εκσκαφή των κεντρικών πλατειών της Αγίας Νάπας, ώστε να δημιουργηθούν πέραν των 200 χώρων στάθμευσης.

Το δεύτερο έργο αφορά τη δημιουργία υπαίθριου αμφιθεάτρου στην τοποθεσία Κόκκινες, δίπλα από το δημοτικό στάδιο. Το έργο θα βρίσκεται σε πανοραμική τοποθεσία και θα είναι χωρητικότητας 2.200 θέσεων. Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, ο δήμος στερείται μέχρι σήμερα αυτής της υποδομής, από την οποία όταν θα δημιουργηθεί θα έχει όφελος και στον τουριστικό τομέα. Γιατί αυτό το έργο θα εντάξει την Αγία Νάπα ανάμεσα στους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου όπου μπορούν να φιλοξενηθούν υπαίθρια μεγάλες παραστάσεις θεάτρου, συναυλίες κ.λπ.

Πρόσθεσε ακόμη πως, σύμφωνα και με τη μελέτη στρατηγικής, ώστε να μπορέσει η Αγία Νάπα να αναβαθμιστεί στην παγκόσμια κλίμακα τουρισμού, απαιτείται μια τέτοια υποδομή. Το έργο, επίσης, κοστολογείται πέριξ των δύο εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του δήμου.

Αναβάθμιση του αστικού κέντρου αξίας 12 εκατομμυρίων

Πολύ σημαντικά έργα περιλαμβάνει η δεύτερη φάση της αναβάθμισης του αστικού κέντρου της Αγίας Νάπας, δηλαδή ουσιαστικά του τουριστικού πυρήνα της κωμόπολης (Ήδη η πρώτη φάση βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης). Το πλάνο της δεύτερης φάσης, για την οποία θα ζητηθεί από τον υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη να περιληφθεί στους προϋπολογισμούς του υπουργείου του, περιλαμβάνει έργα αξίας 12 εκατομμυρίων ευρώ. Τα έργα αυτά βασικά θα εκτελεστούν στην περιοχή Αγίας Μαύρης, στους δρόμους του κέντρου και τις πλατείες. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται υπόγειοι χώροι στάθμευσης κάτω από τις πλατείες. Οι χώροι στάθμευσης που θα δημιουργηθούν με αυτό τον τρόπο θα ξεπερνούν τους 200. Στο σύνολό τους έργα, δήλωσε ο δήμαρχος Αγίας Νάπας, θα αυξήσουν την προσβασιμότητα και τη λειτουργικότητα του πυρήνα της Αγίας Νάπας, αυξάνοντας και τον καλλωπισμό του ταυτόχρονα και αναβαθμίζοντας ασφαλώς και την ποιότητα διαβίωσης των επισκεπτών αλλά φυσικά και των κατοίκων. Αυτό εξυπακούει περαιτέρω πάρκα, πλατειακούς χώρους, καλύτερα πεζοδρόμια, νυκτερινό φωτισμό κ.λπ.

Τόνισε ακόμη πως ο σχεδιασμός του έργου έγινε με βάση βιοκλιματιστικά δεδομένα, ώστε μέσα από το πράσινο, τις πλατείες, και τα υπόλοιπα έργα που θα εκτελεστούν, να υπάρξει τα επόμενα χρόνια μείωση της θερμοκρασίας στον αστικό πυρήνα της Αγίας Νάπας, κατά δύο τουλάχιστον βαθμούς Κελσίου κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Με όλα τα επακόλουθα οφέλη για την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας για τις επιχειρήσεις στο κέντρο.

Πηγή: philenews.com