Επιστολές σε Γκουτέρες και ΣΑ για την απαγόρευση τέλεσης λειτουργίας στον Αγ.Μάμα

0
212

Επιστολές διαμαρτυρίας προς τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση αποστέλλει σήμερα ο Δήμος Μόρφου, μετά την απαγόρευση της τέλεσης Θείας Λειτουργίας στον Άγιο Μάμα, ενώ επιδιώκει και συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
Σε δηλώσεις του το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση της της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Δήμων με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Δήμαρχος της κατεχόμενης κωμόπολης, Βίκτωρας Χατζηαβραάμ, είπε ότι επιδόθηκε επιστολή για συνάντηση του Δήμου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ θα επιδοθούν επιστολές για συναντήσεις με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.
Ανέφερε επίσης ότι η ολομέλεια του Δημοτικού Συμβούλιο Μόρφου συνεδρίασε το βράδυ της Τετάρτης και έλαβε συγκεκριμένες αποφάσεις για τα επόμενα μέτρα που θα παρθούν, μετά την απαγόρευση της τέλεσης της Θείας Λειτουργίας στον Άγιο Μάμα.   «Θα αποσταλεί σήμερα επιστολή διαμαρτυρίας στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς επίσης και στους πέντε Πρέσβεις των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας» είπε ο κ. Χατζηαβραάμ. Συμπλήρωσε ότι σήμερα θα σταλεί και επιστολή του Δήμου στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, με την οποία θα καταδικάζεται το γεγονός.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Χατζηαβραάμ ανέφερε ότι δεν υπήρξε κάποια ένδειξη για την φετινή απαγόρευση των κατοχικών αρχών ενώ είπε ότι ο ίδιος δεν θα καλέσει κανέναν συνδημότη του να μεταβεί στον Άγιο Μάμα, καθώς είπε ότι αν συμβεί οτιδήποτε, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο δεν θα αναλάβουν την ευθύνη.
Όσον αφορά τα σχόλια «αξιωματούχων» του ψευδοκράτους για μετακίνηση της γιορτής, ο Δήμαρχος είπε τέλος ότι δεν μπορούν να μετακινούνται οι θρησκευτικές εορτές.
Άρση της απόφασης για τον Άγιο Μάμα ζητεί το ΡΤΚ
Την ανάκληση της απόφασης για απαγόρευση της τέλεσης της λειτουργίας στην εκκλησία του Αγίου Μάμα στην Μόρφου, ζητεί από την «κυβέρνηση» ΡΤΚ – ΔΚ το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα, που σε χθεσινή του ανακοίνωση γράφει ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό αυτό το εμπόδιο ούτε και η δικαιολογία ότι συμπίπτει με τη Γιορτή των Θυσιών και υπάρχουν λόγοι ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, το ΡΤΚ γράφει ότι η απόφαση δείχνει για ακόμη μια φορά τη νοοτροπία της «κυβέρνησης». Η τέλεση λειτουργιών στους τόπους θρησκευτικής λατρείας στο «βορρά», προστίθεται, δείχνει ότι οι Τ/κ πιστεύουν στην πολυπολιτισμικότητα και πως ζούσαν για αιώνες ειρηνικά με αυτή. Η τελευταία απόφαση της «κυβέρνησης» μειονότητας να εμποδίσει γιατί έτσι αποφάσισε, δείχνει και τη νοοτροπία της, σημειώνει το ΡΤΚ. Η πρόταση όπως η λειτουργία γίνει άλλη μέρα στον Άγιο Μάμα, δείχνει επίσης, αναφέρεται, ότι η «κυβέρνηση» δεν έχει σοβαρότητα.