Έκθεση για την Άννα Φρανκ στην Αγία Νάπα

0
466

«Η αναβίωση του φασισμού και του ναζισμού δεν πρέπει να συμβεί ποτέ ξανά». Το πιο πάνω μήνυμα τονίστηκε επανειλημμένα από την πρέσβειρα του Βασιλείου της Ολλανδίας Νάταλι Γιάρσμα, στο χαιρετισμό της κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης «Η ιστορία της Ζωής της Άννα Φρανκ – αφήστε με να είμαι ο εαυτός μου» στην Αγία Νάπα.

Η έκθεση που διοργανώνουν η πρεσβεία της Ολλανδίας, το Σπίτι της Άννας Φρανκ στο Άμστερνταμ και ο Δήμος Αγίας Νάπας, άνοιξε τις πύλες της την περασμένη εβδομάδα στο Δημοτικό Μουσείο Θάλασσα και θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Νοεμβρίου.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε επίσημα το 2015 και έκτοτε βρίσκεται στο επίκεντρο του έργου του Σπιτιού της Άννας Φρανκ στο εξωτερικό προκαλώντας στους επισκέπτες να ταυτιστούν με την προσωπική ιστορία της Άννας Φρανκ. Μεγάλου μεγέθους φωτογραφίες απεικονίζουν τα ευτυχισμένα πρώτα παιδικά χρόνια της Άννας στη Φρανκφούρτη και στη συνέχεια τη μετανάστευση της οικογένειας στο Άμστερνταμ. Με διαδοχικό τρόπο, η έκθεση συνδέει την προσωπική ιστορία της οικογένειας Φρανκ με τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα της εποχής: την άνοδο των Ναζί, τη Γερμανία την απομόνωση και τις διακρίσεις κατά του εβραϊκού πληθυσμού, με τελικό αποκορύφωμα το Ολοκαύτωμα.

Το σύγχρονο τμήμα της έκθεσης περιλαμβάνει ιστορίες νέων ανθρώπων σήμερα. Διερευνά τέσσερα γενικά θέματα τα οποία αντλήθηκαν από την ιστορία της Άννας Φρανκ.

Η Ν. Γιάρσμα, αφού αναφέρθηκε στην συμπλήρωση 79 χρόνων από την επέτειο της νύχτας των κρυστάλλων στις 9-10/11/1938, κατά την οποία οι Ναζί είχαν εξαπολύσει μαζικές επιθέσεις εναντίον των Εβραίων, γεγονός το οποίο αποτέλεσε την αρχή της μαζικής εξόντωσης των Εβραίων, συνέχισε αναφερόμενη στην επέτειο κατά του Φασισμού και του Αντισημιτισμού (9/11) καθώς επίσης και στην επέτειο για τα ανθρώπινα δικαιώματα που εορτάζεται στις 10 Δεκεμβρίου.

Η πρέσβειρα της Ολλανδίας τόνισε επίσης ότι τα γεγονότα εκείνα είχαν σημαδέψει την ιστορία του ανθρώπινου γένους επισημαίνοντας παράλληλα ότι φαινόμενα που παρουσιάζονται σήμερα θυμίζουν καταστάσεις πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αναφερόμενη συγκεκριμένα στη γενική στοχοποίηση του Μωαμεθανισμού, καθώς και στην άνοδο του Αντισημιτισμού. Δήλωσε επίσης ότι η διοχέτευση του μίσους ενάντια συγκεκριμένων ομάδων καταλήγει στην απομόνωση, στην κριτική και στην διάκριση, τα οποία οδηγούν όπως είπε στην μονιμοποίηση του «δικαιώματος» για μαζικές δολοφονίες.

Αυτό σημείωσε, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα στη σημερινή μας εποχή γι’ αυτό με έμφαση τόνισε ξανά ότι αυτό, δηλαδή η αναβίωση του Ναζισμού και του Φασισμού δεν πρέπει να συμβεί ποτέ ξανά. Η Πρέσβειρα του Βασιλείου της Ολλανδίας ανάφερε ότι για την ίδια προσωπικά, αυτό σημαίνει ότι θα προσπαθήσει να μην κρίνει ποτέ τους ανθρώπους με βάση την οποιανδήποτε ομάδα κι αν ανήκουν γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε κάθε άτομο είναι μοναδικό και αξίζει το δικαίωμα να θεωρείται ως τέτοιο δηλαδή ξεχωριστό, έχοντας τη δική του επιλογή θρησκείας, γνώμης ή την οποιαδήποτε άλλη προσωπική επιλογή ή χαρακτηριστικά που αξίζουν την ίση μεταχείριση και την ίση αντιμετώπιση.

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς  το σπίτι της Άννας Φρανκ που κατάφερε να κρατήσει τόσα χρόνια  τη μνήμη αυτή ζωντανή και να προσφέρει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να προβληματιστούν με τον δικό τους τρόπο για το τι συνέβη στην οικογένεια των Φρανκ και για το πώς ένα άτομο μπορεί να διαδραματίσει το δικό του ρόλο για την αποτροπή των διακρίσεων στη σημερινή μας εποχή.

Στην ομιλία του ο Γ. Καρούσος ανάφερε ότι η εκπαιδευτική αυτή έκθεση αποκαλύπτει και αναδεικνύει την ιστορία της Άννας Φρανκ και του Ολοκαυτώματος των Εβραίων και προτρέπει τους επισκέπτες να προβληματιστούν πάνω σε θέματα γενικότερου προβληματισμού όπως είναι η εθνικότητα, η προκατάληψη και οι διακρίσεις. Η παρούσα έκθεση, σημείωσε, αποτελεί όχημα για διδαχή των μεθόδων και των κινδύνων που οδηγούν στην διάκριση και τον ρατσισμό και τα επικίνδυνα επακόλουθά τους, δηλαδή το μίσος, τη βία και την ωμότητα.

Καταλήγοντας ο κ. Καρούσος εξέφρασε την ευαρέσκειά του για το γεγονός της επιλογής του Δήμου Αγίας Νάπας, ως τόπου πραγματοποίησης της έκθεσης αφού είχε παρουσιαστεί προηγουμένως στις δύο μεγάλες πόλεις Λευκωσία και Λεμεσό.

Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι ως εξής:  Δευτέρα – Σάββατο από τις 9.00-17.00 και την Κυριακή από τις 18.00-22.00.

Πηγή: philenews