Το δραματικό S.O.S του κρουαζιερόπλοιου «Ρομάντικα» γεμάτο τουρίστες έξω από τη Λεμεσό….

0
1199

Στις 4 Οκτωβρίου, το πλοίο απέπλευσε από την Αίγυπτο με προορισμό τη Λεμεσό. Περίπου 60 μίλια μακρυά από την πόλη, καπνοί άρχιζαν να το τυλίγουν όταν ακούστηκε η φωνή: «Γυναίκες και παιδιά πρώτα». Η πυρκαγιά είχε ήδη ξεκινήσει από τα ξημερώματα του Σαββάτου κι έγινε αντιληπτή αργότερα.
Οι 487 επιβάτες και 186 μέλη του πληρώματος κυριεύτηκαν από πανικό. Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει πως η ωραία κρουαζιέρα έπαιρνε εφιαλτική τροπή. Το δραματικό S.O.S Το πλοίο Πρινσέσα Βικτόρια, έσπευσε προς βοήθεια στο φλεγόμενο Ρομάντικα. Ο καπετάνιος, Γιάννης Παπαδόπουλος έλαβε το τραγικό S.Ο.S γύρω στις 06:15 το πρωί. «Βρισκόμασταν στην ίδια περιοχή αφού κι εμείς επιστρέφαμε από το Πορτ Σάιντ και κατευθυνθήκαμε αμέσως στο σημείο όπου καιγόταν το Ρομάντικα. Σε 35-40 λεπτά φτάσαμε κι αμέσως κατεβάσαμε τρεις σωστικές λέμβους, αρχίζοντας να επιβιβάζουμε σε αυτές επιβάτες.
Στο μεταξύ είχαν φτάσει στην περιοχή ελικόπτερα των βρετανικών βάσεων και μετέφεραν 30 ακόμη επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου στο πλοίο μας». Διασώθηκαν όλοι όσοι βρίσκονταν στο πλοίο. Στη συνέχεια ρυμουλκήθηκε καιγόμενο στη Λεμεσό και σύμφωνα με αναφορές μετά την κατασβεση οδηγήθηκε σε διαλυτήριο πλοίων στην Αίγυπτο Η ιστορία του «Ωραίου πλοίου» Στις 15 Δεκεμβρίου 1938, έπλευσε για πρώτη φορά στα γερμανικά νερά, το πλοίο Aurelia. Αν και αρχικά ήταν ένα πολυτελέστατο κρουαζιερόπλοιο, ο β παγκόσμιος πόλεμος άλλαξε τα πάντα.
Το Γερμανικό Ναυτικό το μετέτρεψε σε πολεμικό και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του πολέμου στη Νορβηγία. Γύρω στο 1945 καταλήφθηκε από τους Βρετανούς, έπλευσε μέχρι το Λίβερπουλ όπου το επανάφεραν στην αρχική του μορφή κι από εκεί στον Καναδά όπου χρησιμοποιήθηκε από την Καναδική Κυβέρνηση ως πλοίο-φορτηγό μέχρι το 1947. Τότε πουλήθηκε στην Canadian Pacific Line, η οποία την μετονόμασε σε MS Beaverbrae.
Το πλοίο ξεκίνησε τα ταξίδια του από Καναδά προς Ευρώπη όπου εκτός από φορτηγό έγινε και επιβατικό, μεταφέροντας έτσι κόσμο που ήθελε να ταξιδέψει. Το πλοίο διέθετε 669 καμπίνες. Το 1954, αγοράσθηκε από την ιταλική ακτογραμμή Cogedar, η οποία την μετονόμασε σε Aurelia ξανά και τη μετέτρεψε αποκλειστικά σε επιβατηγό πλοίο. Η Aurelia όσο περνούσε ο καιρός μετατρεπόταν σε ένα υπερπολυτελέστατο κρουαζιερόπλοιο.
Εξοπλισμένο με πισίνα και χώρο αθλητικών δραστηριοτήτων, κάθε γωνιά είχε κι ένα μπαρ, το οποίο σέρβιρε με της καλύτερης ποιότητας ποτά τους επιβάτες του. Οι νύχτες προσέφεραν φαντασμαγορικά σόου με τα πιο διάσημα ονόματα της εποχής. Το 1970 η Αurelia μετονομάστηκε σε Romanza. Μεταφέρθηκε στον Πειραιά και ξεκίνησε δρομολόγια ως κρουαζιερόπλοιο αποκλειστικά. Μέσα σε ένα χρόνο έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή κρουαζιερόπλοια της Μεσογείου. Το 1991 μεταπωλήθηκε στην Κύπρο και ονομάστηκε Romantica. Τοποθετήθηκε στο λιμάνι της Λεμεσού για να εξυπηρετεί κρουαζιέρες προς Αίγυπτο και Ισραήλ…