Διαβόητος ο διακινητής οργάνων που συνελήφθη στην Κύπρο… Αγόραζε νεφρούς από Τούρκους για 12.000 και τους πωλούσε 100!

0
308

Πονοκέφαλο στις Αστυνομικές αρχές σε διεθνές επίπεδο, προκαλεί για πάνω από 10 χρόνια ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» κυκλώματος εμπορίας προσώπων Moshe Harel.  

Από το 2011 η Ιντερπόλ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες του Ισραηλινού Moshe Harel, κατηγορούμενου για εμπορία προσώπων και οργανωμένο έγκλημα στο Κόσσοβο.

Ο ύποπτος φέρεται εδώ και χρόνια να συμμετέχει μαζί με τον Yusuf Sonmez, έναν Τούρκο γιατρό, στην υπόθεση διακίνησης οργάνων Medicus.

Medicus ονομάζεται μία κλινική, λίγο έξω από την Πρίστινα, απ’ όπου οι δύο φέρονται να συνέλεγαν τα όργανα φτωχών «δωρητών» και να προχωρούσαν με μεταμοσχεύσεις σε οργανισμούς πλούσιων πελατών.

Η κλινική έξω από την Πρίστινα στην οποία γίνονταν οι παράνομες μεταμοσχεύσεις

Ο Harel, ο οποίος είναι τουρκικής καταγωγής, καταφέρνει να «αποφεύγει» τη δικαιοσύνη από το 2008, όταν ένας δικαστής του ΟΗΕ τον απελευθέρωσε με εγγύηση ώστε να φύγει από το Κοσσοβο με σκοπό να παραστεί σε κηδεία και από τότε παρέμενε άφαντος. Άλλα 7 πρόσωπα κατηγορήθηκαν σε σχέση με την υπόθεση αυτή.

Ο γιατρός Yusuf Sonmez – Το «δεξί» χέρι του Harel …

Ο συνεργός του Harel, γιατρός στο επάγγελμα Yusuf Sonmez κατηγορείται  σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, για εμπορία ανθρώπων, οργανωμένο έγκλημα και παράνομη άσκηση ιατρικών δραστηριοτήτων.

Η φωτογραφία των δύο συνεργών φιγουράρει σε διεθνή πρακτορεία ειδήσεων

Ο Sonmez, συνελήφθη τον Ιανουάριο στην Κωνσταντινούπολη, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση λίγο αργότερα. Καταζητείτο για διακίνηση οργάνων σε πολλές χώρες.

Πλούτιζαν σε βάρος «αρρώστων»…

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters ο 68χρονος έταζε μέχρι 12 χιλιάδες ευρώ σε δότες νεφρού από την Τουρκία και χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, τους οποίους πωλούσε κυρίως σε ισραηλινούς βάζοντας στην τσέπη από 80 μέχρι 100 χιλιάδες ευρώ. Μάλιστα κάποιοι από τους δότες δεν παρέλαβαν ποτέ τα χρήματά τους.

Αύριο ενώπιον Δικαστηρίου για έκδοση του…

Ο  68χρονος Moshe Harel  φερόμενος ως «εγκέφαλος» κυκλώματος διακίνησης οργάνων βρίσκεται στα χέρια της Αστυνομίας και αναμένεται αύριο να οδηγηθεί ενώπιον του Δικαστηρίου Λάρνακας για να ζητηθεί η έκδοση του στις Ρωσικές Αρχές. Εναντίον του Ηarel, εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Ο 68χρονος που επιχείρησε να εισέλθει εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Ισραήλ, συνελήφθη από τις αρχές και τελεί υπό κράτηση. Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας πρόκειται για μία πολύ σοβαρή υπόθεση.

Η είδηση για τη σύλληψη του Harel στην Κύπρο, έκανε από το Σάββατο τον γύρο μεγάλων διεθνών πρακτορείων ειδήσεων, με αναφορές στην δράση του.

Πηγή: Reuters, ArabNews, RT