Πρόταση για κλιμακωτή αύξηση €500 σε παραβίαση κόκκινου - Οι προϋποθέσεις

Για την πρόταση για κλιμακωτή αύξηση 500 ευρώ για παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη, μίλησε στο Πρωτοσέλιδο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών, Μαρίνος Μουσιούττας.

Αρχικά ανέφερε ότι σύμφωνα με τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, όταν κάποιος παραβιάσει το κόκκινο σηματοδότη θα του επιβληθεί πρόστιμο 300 ευρώ και τρεις βαθμοί ποινής. «Η παραβίαση είναι όταν περάσεις την πρώτη άσπρη γραμμή και πατήσεις τη δεύτερη άσπρη γραμμή πριν τον φωτεινό σηματοδότη. Από αυτό το σημείο και πέρα θεωρείται παραβίαση 300 ευρώ».

Εξήγησε ότι η πρόταση του προνοεί ότι «ο οδηγός που θα παραβιάσει τη δεύτερη άσπρη γραμμή το πρόστιμο θα είναι 85 ευρώ έτσι ώστε να η παραβίαση να συνάδει με την αντίστοιχη παραβίαση στα σημεία που δεν υπάρχουν κάμερες».

Συμπλήρωσε ότι αν παραβιάσεις και το κόκκινο τετράγωνο, δηλαδή να είσαι κοντά στο κόκκινο αλλά να έχεις σταματήσει, τότε το πρόστιμο παραμένει 300 ευρώ. «Αν κάποιος συνεχίσει την πορεία του τότε το πρόστιμο ανεβαίνει στα 500 ευρώ».

Εξήγησε ότι ο λόγος που γίνεται αυτή η διακύμανση είναι επειδή η βαρύτητα της παραβίασης διαφέρει από το να περάσει ο οδηγός λίγο τη γραμμή με το να περάσεις με κόκκινο».

Όσον αφορά το βέλος δεξιά, τόνισε ότι η Αστυνομία επιμένει ότι όταν το τόξο είναι πράσινο για δεξιά και μετά ανάψει το κόκκινο για την ευθεία γραμμή και ο οδηγός είναι μέσα στο τετράγωνο τότε δεν σε γράφει η κάμερα. «Παρακάλεσα αν υπάρχουν περιπτώσεις όπου τους έστειλαν πρόστιμο, να μας τα στείλουν για να τα ελέγξει η Αστυνομία».

Πρόσθεσε ότι τώρα γίνεται προσπάθεια έτσι ώστε να νιώσει ο κόσμος ότι δεν εγκλωβίζεται σε αυτή την παράβαση. «Θα μπορούσε να υπάρχει ο χρονοδιακόπτης, ωστόσο εξηγήσαμε ότι η τεχνολογία που έχουμε δεν συνάδει για να μπει ο χρονοδιακόπτης. Ίσως, θα πρέπει να υπάρξει αύξηση του χρόνου που δικαιούται ο οδηγός να περάσει για να ρυθμιστεί το θέμα. Είναι εκνευριστικό για τον κόσμο».