"Πονοκέφαλος" για την Αστυνομία η πώληση laughing gas

Η Αστυνομία θα συνεχίσει καθ’ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου τις συντονισμένες επιχειρήσεις της για πάταξη του φαινομένου πώλησης υποξειδίου του αζώτου, δηλαδή laughing gas, δήλωσε ο Αντρέας Κωνσταντίνου, εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι «το φαινόμενο πώλησης υποξειδίου του αζώτου άρχισε δειλά – δειλά να εμφανίζεται στην ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου το 2014 και η Αστυνομία ξεκίνησε τις εκστρατείες το καλοκαίρι του 2015. Τη συγκεκριμένη χρονιά υπήρχαν 12 υποθέσεις, το 2016 15, το 2017 19 υποθέσεις και για το 2018 δηλαδή μέχρι και σήμερα 13 Ιουλίου έχουμε 37 υποθέσεις».

Πρόσθεσε ότι «το φαινόμενο του υποδειξίου του αζώτου έχει ανησυχήσει γενικά την Αστυνομία και την ΑΔΕ Αμμοχώστου ειδικά, αφού σε έκθεση που έχει εξασφαλίσει η Αστυνομία από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους, αναφέρεται ότι η χρήση του θέτει σε κίνδυνο η ανθρώπινη ζωή και είναι δυνατόν να προκληθούν σοβαρές παθήσεις, όπως ασφυξία, βραχυπρόθεσμη απώλεια νοητικής διαύγειας και συντονισμού των κινήσεων».

Η παρατεταμένη χορήγηση του αερίου, συνέχισε «δυνατόν να προκαλέσει νευροτοξικότητα, μεγαλοβλαστική αναιμία και οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια. Εχουν επίσης παρατηρηθεί φαινόμενα όπου άτομα που κάνουν κατάχρηση του υποξειδίου του αζώτου και παράλληλα παίρνουν άλλες παράνομες ουσίες ή αλκοόλ, διαγνώστηκαν με νευρολογική βλάβη, μυελοεγκεφαλοπάθεια και νευροπάθεια».

Εξήγησε ακόμα ότι «η εισπνοή του συγκεκριμένου αερίου από τον χρήστη για ψυχαγωγικούς σκοπούς προκαλεί ευφορία, παραισθήσεις και γέλωτα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι «η εισαγωγή στην Κύπρο του υποξειδίου του αζώτου είναι νόμιμη, αφού χρησιμοποιείται για ιατρικούς σκοπούς αλλά και για σκοπούς βιομηχανίας παρασκευής γλυκισμάτων από ζαχαροπλαστεία και βιομηχανίες παραγωγής γλυκισμάτων. Ουσιαστικά η αμπούλα του υποξειδίου του αζώτου εισάγεται σε ειδικό εργαλείο προώθησης σαντιγής που χρησιμοποιείται από τα ζαχαροπλαστεία για τον σχηματισμό διαφόρων σχεδίων σε τούρτες και γλυκίσματα».

Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως «στην αγορά, τα μπαλόνια που περιέχουν υποξείδιο του αζώτου πωλούνται προς 3 – 4 ευρώ το ένα. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που η Αστυνομία έχει ανησυχήσει από το συγκεκριμένο φαινόμενο και αποφασίστηκε η λήψη συντονισμένων ενεργειών και επιχειρήσεων αλλά και δραστικών μέτρων για πάταξη του».

Με τη σύλληψη των ατόμων, συνέχισε «η Αστυνομία προχωρεί σε άμεση καταχώρηση ενώπιον Δικαστηρίου των υποθέσεων και εκδίκαση τους το συντομότερο δυνατόν. Στόχος μας είναι να αποτραπεί η φυγοδικία και να δοθεί το μήνυμα ότι τέτοιου είδους ενέργειες είναι καταδικαστέες από τη στιγμή που τίθεται σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή».

Ανέφερε ακόμα ότι «η ΑΔΕ Αμμοχώστου θα συνεχίσει τις συντονισμένες επιχειρήσεις για πάταξη του φαινομένου πώλησης laughing gas, καθ’ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου».

Σε άλλες ερωτήσεις ο εκπρόσωπος Τύπου της ΑΔΕ Αμμοχώστου απάντησε πως το πρόστιμο για το συγκεκριμένο αδίκημα κυμαίνεται από 300 – 500 ευρώ, είναι άμεσα πληρωτέο και σε περίπτωση που οι παρανομούντες δεν έχουν τα απαραίτητα χρήματα τότε φυλακίζονται μέχρι να τα εξεύρουν.

Είπε ακόμα ότι μέχρι σήμερα μόνο μία φορά άτομο που συνελήφθη ενώ πωλούσε laughing gas, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης αφού λήφθηκε υπόψη από το Δικαστήριο προηγούμενη καταδίκη του για το συγκεκριμένο αδίκημα.

Πηγή: ΚΥΠΕ