43 χρόνια μετά..οι πληγές παραμένουν ανεξίτιλες

0
371

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ:

Στο Pet Galaxy (By Tasos Kefalas) στο Παραλίμνι θα βρείτε τα ΠΑΝΤΑ: Τροφές, πολλά αξεσουάρ, και ό,τι άλλο επιθυμείτε από τις καλύτερες εταιρείεςΜιχάλης Αντωνίου

Ήταν 15 Ιουλίου του 1974 όταν άρχισαν να ηχούν οι σειρήνες..

Το πραξικόπημα είχε στόχο την ανατροπή του προεδρού της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπου Μακάριου Γ’ και την επίτευξη της Ένωσις με την Ελλάδα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος διέφυγε προς την Πάφο, πρόεδρος τοποθετηκε ο Νίκος Σαμψών όπου ανακύρηξε την “Ελληνική Δημοκρατία της Κύπρου”.
Ο Μακάριος μέσω Μάλτας και Λονδίνου έφτασε στην Νέα Υόρκη, όπου στις 19 Ιουλίου έλαβε μέρος στην σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου καταγγειλε την Χούντα των Αθηνών για εισβολή.
Στις 20 Ιουλίου, η Τουρκία επικαλούμενη το αρθρο 4 της συνθήκης Εγγυήσεων, εισέβαλε στην Κύπρο, και στις 23 Ιουλίου ο Νίκος Σαμψών προ της διαφαινόμενης καταρρευσης παραιτήθηκε, όπως και το στρατιωτικό καθεστώς στην Ελλάδα.
Τα γεγονότα που ακολούθησαν, γνωστά σε όλους. Τον Αύγουστο του ίδιου έτους, 3 χιλιάδες ε/κ περίπου, έχασαν την ζωή τους, και 180 χιλιάδες εκτοπίστηκαν, ενώ 20 χιλιάδες παρέμειναν εγκλωβισμένοι.
43 χρόνια μετά οι πληγές παραμένουν ανεξίτιλες..
Σαραντατρία χρόνια μετά, η Τουρκία κατέχει το 36 τοις εκατόν των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ γίνονται κατά καιρούς προσπάθειες για μια δίκαιη και βίωσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος, ωστόσο οι τελευταίες συνομιλίες που έλαβαν στο Κρανς Μοντάνα ναυάγησαν και πάλι..