30 γραμμάρια κάνναβη σε κάθε ασθενή

0
704

Ενώπιον της Βουλής βρίσκεται, πλέον, το πολύκροτο νομοσχέδιο που νομιμοποιεί την καλλιέργεια, εισαγωγή, κατοχή και χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης.

Μαζί με το νομοσχέδιο κατατέθηκαν προχθές στη Βουλή και οι Κανονισμοί που επιτρέπουν σε γιατρούς καθορισμένων ειδικοτήτων να συνταγογραφούν φαρμακευτικής ποιότητας κάνναβη σε ασθενείς με συγκεκριμένες παθήσεις.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ειδικότερα, με τους Κανονισμούς επιχειρείται η βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής φροντίδας των ιδιαίτερα σοβαρά πασχόντων ασθενών. Κάποιοι εξ αυτών, στην προσπάθεια τους να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν τους αφόρητους πόνους με τους οποίους υποφέρουν, αναγκάζονται να καταφεύγουν στην παράνομη αγορά για να προμηθευτούν κάνναβη αμφιβόλου ποιότητας, που ενδεχομένως να έχει ψηλή επιμόλυνση με μικρόβια και μύκητες (ιδιαίτερα με τον μύκητα ασπέργιλλο, ο οποίος, δυνατό να προκαλέσει σοβαρή πνευμονία ειδικά σε ευάλωτους ασθενείς), βαρέα μέταλλα, κατάλοιπα φυτοφαρμάκων κ.ά., θέτοντας, έτσι, σε κίνδυνο την ήδη βεβαρημένη ιατρική κατάσταση τους.

Η φαρμακευτική κάνναβη θα καλλιεργείται σε ειδικά αδειοδοτημένες μονάδες κάτω από συγκεκριμένες και σταθερές συνθήκες ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα της.

Οι προτεινόμενοι Κανονισμοί επιτρέπουν στον ασθενή την προμήθεια 30 γραμμαρίων φαρμακευτικής κάνναβης ανά μήνα από τα φαρμακεία κατόπιν συνταγής ειδικού γιατρού.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, περίπου το 70%-80% των 27.000 ασθενών που λαμβάνουν κάνναβη στο Ισραήλ είναι καρκινοπαθείς. Η δοσολογία της κάνναβης για την αντιμετώπιση του πόνου στους περισσότερους από τους καρκινοπαθείς αυτούς δεν υπερβαίνει τα 0,6 γραμμάρια την ημέρα.

Επειδή η φαρμακευτική κάνναβη θα προσφέρεται δωρεάν από το κράτος, όπως τονίζει το υπουργείο Υγείας, υπάρχει ο κίνδυνος εάν επιτραπεί η προμήθεια πλεονάζουσας ποσότητας απ’ ότι στην πραγματικότητα χρειάζεται ο ασθενής, να καταλήξει στην παράνομη αγορά.

Στους προτεινόμενους Κανονισμούς έχει προστεθεί παράγραφος, η οποία, καλύπτει τις περιπτώσεις στις οποίες ο θεράπων γιατρός θα επιτρέπεται να συνταγογραφήσει ποσότητα κάνναβης πέραν των 30 γραμμαρίων σε συγκεκριμένο ασθενή ανά μήνα.

Επίσης, οι προτεινόμενοι Κανονισμοί επιτρέπουν τη χρήση φαρμακευτικής κάνναβης για τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας αναφορικά με την ιατρική χρήση της, την προετοιμασία γαληνικών σκευασμάτων από τα φαρμακεία για ιατρική χρήση ή την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο και τους Κανονισμούς, με την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση τα οφέλη θα είναι αρκετά. Μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

1. Οι ασθενείς θα προμηθεύονται φαρμακευτική κάνναβη με συνταγή ειδικού γιατρού από τα φαρμακεία. Αυτή η διαδικασία διασφαλίζει ότι οι ασθενείς θα λαμβάνουν ποιοτική κάνναβη χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγουν στην παράνομη αγορά.

2. Αναμένεται ότι φυσικά και νομικά πρόσωπα που ασχολούνται με την φαρμακευτική κάνναβη και δη με την παρασκευή προϊόντων που περιέχουν φαρμακευτική κάνναβη, ότι θα ενδιαφερθούν να αποκτήσουν άδεια παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης στην Κύπρο, επενδύοντας για την εξασφάλιση χώρου και για τη δημιουργία εγκαταστάσεων παραγωγής.

3. Αναμένεται ότι φυσικά και νομικά πρόσωπα που ασχολούνται με την έρευνα για τη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων σοβαρών παθήσεων καθώς και στην παρασκευή φαρμακευτικών προϊόντων που περιέχουν φαρμακευτική κάνναβη, θα ενδιαφερθούν να αποκτήσουν άδεια παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης στην Κύπρο, επενδύοντας στην έρευνα και στην παρασκευή φαρμακευτικών προϊόντων.

4. Η κάθοδος ενδιαφερομένων για να επενδύσουν στον τομέα αυτό στην Κύπρο αναμφίβολα θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, γεγονός που θα έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

5. Πέραν της επίλυσης του προβλήματος προμήθειας φαρμακευτικής κάνναβης στους ασθενείς στην Κύπρο, οι προτεινόμενοι Κανονισμοί διασφαλίζουν τη δυνατότητα εξαγωγής φαρμακευτικής κάνναβης, γεγονός το οποίο θα έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για ποιούς ιατρικούς λόγους θα παραχωρείται

Σύμφωνα με τους Κανονισμούς, οι γιατροί που θα μπορούν να συνταγογραφούν φαρμακευτική κάνναβη θα πρέπει να έχουν μια από τις ακόλουθες ειδικεύσεις και οι ασθενείς τις εξής ενδείξεις:

● Ογκολογία, νευρολογία, παρηγορητική ιατρική, θεραπευτική αγωγή κατά του πόνου, ρευματολογία, ορθοπεδική, παθολογία, οφθαλμολογία, γηριατρική. Ενδείξεις ασθενών: Χρόνιος επίμονος πόνος ιδίως πόνος που συνδέεται με καρκίνο, πόνος που σχετίζεται με εκφυλιστικές παθήσεις του κινητικού συστήματος, συστηματική ρευματοπάθεια και ανοσοπαθολογικές καταστάσεις, νευροπάθεια και πόνος από γλαύκωμα.

● Νευρολογία και γηριατρική. Ενδείξεις ασθενών: Σπαστικότητα και σχετιζόμενος πόνος σε πολλαπλή σκλήρυνση, μη επώδυνη επίμονη σπαστικότητα που περιορίζει σημαντικά τις κινήσεις και την κινητικότητα ή την αναπνοή του ασθενούς, μυοκλονία που προκαλείται από νευρολογικές ασθένειες και λοιπές περιπλοκές της υγείας που προκύπτουν από νευρολογική ασθένεια, τραυματισμός του νωτιαίου μυελού που περιλαμβάνει τραυματισμό στο νωτιαίο μυελό ή εγκεφαλική βλάβη, νευρολογικός τρόμος που προκαλείται από τη νόσο του Πάρκινσον, καθώς και λοιπά νευρολογικά προβλήματα που αφήνονται στη διακριτική ευχέρεια του θεράποντος ιατρού.

● Ογκολογία, μεταδοτικές ασθένειες και γηριατρική. Ενδείξεις ασθενών: Ναυτία, εμετός, διέγερση της όρεξης αναφορικά με τη θεραπεία κατά του καρκίνου και του HIV.

● Ψυχιατρική. Ενδείξεις ασθενών: Μετατραυματική Αγχώδης Διαταραχή (PTSD).

● Νευρολογία. Ενδείξεις ασθενών: Σύνδρομο Τουρέτ.

● Γαστρεντερολογία. Ενδείξεις ασθενών: Νόσος του Crohn (ελκώδης κολίτιδα).

Θα αδειοδοτηθούν δύο παραγωγοί

Το υπουργείο Υγείας εξηγεί στην αιτιολογική του έκθεση και τους λόγους που ώθησαν το Υπουργικό Συμβούλιο να αποφασίσει την αδειοδότηση μόνο δύο παραγωγών φαρμακευτικής κάνναβης, τουλάχιστον, για τα πρώτα 15 χρόνια.

Όπως αναφέρεται, η Κυβέρνηση επιχειρεί με τους προτεινόμενους Κανονισμούς να δημιουργήσει το κατάλληλο νομικό και θεσμικό πλαίσιο με στόχο την απρόσκοπτη δωρεάν προμήθεια φαρμακευτικής κάνναβης στους ασθενείς και ταυτόχρονα, την προσέλκυση οικονομικά εύρωστων εταιρειών με παγκόσμια εμπειρία στον τομέα της καλλιέργειας και παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης, οι οποίες θα εξάγουν φαρμακευτική κάνναβη σε άλλες χώρες, δημιουργώντας αρκετές νέες θέσεις εργασίας και οφέλη για την οικονομία του τόπου.

Για να πετύχει τους πιο πάνω στόχους, τονίζει το υπουργείο Υγείας, η Κυβέρνηση πρέπει να δώσει κίνητρα σε αυτές τις εταιρείες, όπως είναι η μερική αποκλειστικότητα καλλιέργειας και παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τέτοιες εταιρείες για να αναλάβουν την παραγωγή σημαντικών ποσοτήτων φαρμακευτικής κάνναβης για εξαγωγές και για να κάνουν την ανάλογη επένδυση στην Κύπρο θα πρέπει να νιώθουν ότι θα λειτουργήσουν σε ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον.

Επίσης, η αδειοδότηση δύο παραγωγών φαρμακευτικής κάνναβης συστήνεται και για λόγους ασφάλειας και αποτελεσματικού ελέγχου, έτσι ώστε η φαρμακευτική κάνναβη να μην καταλήγει στην παράνομη αγορά ή σε παράνομη χρήση.

Για τους πιο πάνω λόγους, τονίζει το υπουργείο Υγείας, η Ολλανδία είχε αδειοδοτήσει δύο παραγωγούς αρχικά και κατόπιν προβλημάτων ποιότητας στην κάνναβη που αντιμετώπισε με τον έναν παραγωγό, εδώ και αρκετά χρόνια αδειοδοτεί έναν παραγωγό μόνο. Η Τσεχία από την αρχή αδειοδότησε έναν παραγωγό μόνο. Η Ιταλία ανέθεσε στον στρατό την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης. Η Ολλανδία διαθέτει περίπου 16,6 εκατομμύρια πληθυσμό, η Τσεχία περίπου 10 εκατομμύρια και η Ιταλία 60 εκατομμύρια σε σύγκριση με το μικρό μέγεθος της Κύπρου.

Σημειώνεται εμφαντικά, ότι δεν μπορεί να επιτραπεί η καλλιέργεια κάνναβης από τους ασθενείς για λόγους διασφάλισης της ποιότητας της φαρμακευτικής κάνναβης προς όφελος της υγείας των ασθενών, αλλά και για λόγους ασφάλειας.