Συστήνεται ομάδα ΔΙΑΣ κατά του εγκλήματος

0
49

Μελέτες για τη συγκρότηση ομάδας δικυκλιστών στην Αστυνομία, της γνωστής ΔΙΑΣ, γίνονται στο Σώμα με σκοπό την πρόληψη αλλά και την πάταξη του εγκλήματος. Θα είναι ένοπλοι, θα δρουν αστραπιαία και θα φτάνουν πρώτοι σε κάθε σκηνή εγκλήματος.

Η απόφαση για τη δημιουργία της ομάδας έχει ληφθεί από τον Αρχηγό Αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου και απομένει τώρα να αγοραστούν οι μοτοσυκλέτες και να εξευρεθεί το προσωπικό. Τα μέλη της ομάδας θα είναι ένοπλα, σε αντίθεση με τους μοτοσυκλετιστές της Τροχαίας και θα επιβαίνουν ανά ζεύγη σε κάθε δίκυκλο. Θα περιπολούν στις πόλεις και εκτός από πρόληψη θα αντιδρούν άμεσα σε περίπτωση διάπραξης ενός εγκλήματος. Η ομάδα θα λειτουργεί κατά το πρότυπο της αντίστοιχης ομάδας ΔΙΑΣ της Ελληνικής Αστυνομίας, που έχει επιφέρει αξιόλογα αποτελέσματα.

Για το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», έχει ήδη διεξαχθεί μελέτη σύμφωνα με την οποία θα χρειαστούν 30 αστυνομικοί για να συγκροτήσουν την ομάδα. Στόχος της ηγεσίας της Αστυνομίας είναι όπως υπάρχει άμεση ανταπόκριση μελών της στην περίπτωση διάπραξης ενός εγκλήματος, όπου εκτιμάται ότι θα υπάρχουν θετικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, στην περίπτωση διάπραξης μιας ληστείας, οι μοτοσυκλετιστές της Αστυνομίας θα ανταποκρίνονται ταχύτατα και θα μπορούν να καταδιώκουν τους δράστες. Κι αυτό γιατί κρίθηκε πως τώρα μέχρι να ανταποκριθούν αστυνομικοί από εμπλεκόμενα τμήματα χάνεται πολύτιμος χρόνος και οι δράστες εξαφανίζονται.

Στόχος της ηγεσίας της Αστυνομίας είναι η κάλυψη όλων των πόλεων με τη δίκυκλη αστυνόμευση καθ’ όλο το 24ωρο και όπως αποφασίστηκε, τα μέλη της ομάδας ΔΙΑΣ δεν θα ασχολούνται με άλλα καθήκοντα, όπως συμβαίνει με αστυνομικούς άλλων υπηρεσιών, που τη μια κόβουν κλήσεις και την άλλη λαμβάνουν μέρος στην αστυνόμευση εκδηλώσεων ή συμμετέχουν στην πάταξη του εγκλήματος.

Πριν την εφαρμογή του μέτρου τα μέλη της ομάδας θα εκπαιδευτούν εντατικά στα νέα τους καθήκοντα που θα είναι αποκλειστικά η πάταξη του εγκλήματος. Σημειώνεται ότι για τη λήψη της απόφασης για ίδρυση της ομάδας ΔΙΑΣ, συνέβαλαν τα θετικά αποτελέσματα που είχε ανάλογη ενέργεια στην Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου, όπου για την αντιμετώπιση του εγκλήματος το οποίο εμφανίζεται αυξημένο στην πόλη, συστάθηκαν ομάδες μοτοσυκλετιστών οι οποίες ανταποκρίνονται πρώτες σε κάθε κλήση, προβαίνοντας στις δέουσες ενέργειες ώστε να διαφυλαχθεί η σκηνή και να καταδιωχθούν οι δράστες.