Παραλύουν για δύο ώρες τα νοσοκομεία

0
40

Παραλύουν για δύο ώρες σήμερα τα νοσοκομεία μετά το κάλεσμα Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών προς τα μέλη της να κατέλθουν σε στάση εργασίας, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι.

Η απόφαση λήφθηκε έπειτα και από τη σύλληψη δύο ιατρών των Πρώτων Βοηθειών του νοσοκομείου Λάρνακας σχετικά με το θάνατο του δεκάχρονου μαθητή, Σταύρου Γιωργαλλή, ο οποίος έχασε τη ζωή του την Παρασκευή, μετά από χτύπημα στο κεφάλι κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στο Δημοτικό Σχολείο Αλεθρικού.

Παρά το γεγονός ότι την Τρίτη ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των συντεχνιών ΠΑΣΥΚΙ ΠΙΣ και ΠΑΣΥΔΥ, όπου συζητήθηκε το ζήτημα της πρωτοβάθμιας παροχής υγείας, δεν υπήρξε άρση των μέτρων που έλαβε η Συντεχνία.

Ως εκ τούτου σήμερα τα δημόσια νοσηλευτήρια τις συγκεκριμένες ώρες θα λειτουργήσεις με προσωπικό ασφαλείας, για τα εξαιρετικά επείγοντα περιστατικά.

Στις 10.00, με την έναρξη της στάσης εργασίας, οι ηγεσίες της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών και του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου θα δώσουν συνέντευξη τύπου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Οι ιατροί του δημοσίου δήλωσαν ότι «στόχος, με τη δίωρη στάση εργασίας, δεν είναι η ταλαιπωρία των ασθενών αλλά η δημιουργία τέτοιων συνθήκων στα δημόσια νοσηλευτήρια έτσι ώστε να μπορούν να λαμβάνουν και να απολαμβάνουν την περίθαλψη που η πολιτεία τους οφείλει.

Το Υπουργείο Υγείας κάλεσε το κοινό να μην προσέρχεται στα δημόσια νοσηλευτήρια για τα προγραμματισμένα ραντεβού από τις 10 μέχρι τις 12, προς αποφυγήν ταλαιπωρίας.

Εξαιρείται και… «επαναστατεί» η Καρδιολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου

Το προσωπικό της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου αποφάσισαν όπως δε συμμετέχουν στη στάση εργασίας, όπως ανέφερε ο Διευθυντής της Κλινικής Ιωσήφ Μουτήρης, συναισθανόμενοι την κρισιμότητα των ημερών και μη επιθυμώντας επιδείνωση της ταλαιπωρίας των ασθενών και περισσότερη επιβάρυνση του δημόσιου συστήματος υγείας.

O κ. Μουτήρης αναφέρει ότι η στάση εργασίας, που αποφάσισε η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών αποφασίστηκε, κατά την άποψη του, “σε λανθασμένη χρονικά περίοδο και χωρίς να συντρέχει ουσιαστικός λόγος, που να δικαιολογεί την ενέργεια αυτή”.

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια συνέχισε τα ιατρεία και τα εργαστήρια καρδιολογίας του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου θα λειτουργήσουν κανονικά, όπως κανονικά θα πραγματοποιηθεί η πρωινή επίσκεψη στους νοσηλευόμενους ασθενείς.
Οι ασθενείς, που έχουν σήμερα ραντεβού στη Καρδιολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου Πάφου, μπορούν συνέχισε ο κ. Moutiris, να προσέλθουν και θα εξυπηρετηθούν κανονικά, όπως κάθε άλλη ημέρα.
Χάος στη Λάρνακα

Στο μεταξύ χαώδης είναι η εικόνα που παρουσιάζουν, εδώ και δύο ημέρες, οι Πρώτες Βοήθειες του νοσοκομείου Λάρνακας.

Ασθενείς που επισκέπτονται το νοσοκομείο, αναμένουν για τέσσερις και πλέον ώρες να εξεταστούν από γιατρό. Μάλιστα κατά τη χθεσινή ημέρα οι Πρώτες Βοήθειες είχαν παρουσιαστεί για περίθαλψη εκατοντάδες ασθενείς, ανάμεσα στους οποίους πολλά παιδιά με τραύματα στο κεφάλι, και πολλά άλλα σοβαρά περιστατικά.

Σύμφωνα με Ιατρικό Λειτουργό του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, οι εξετάσεις των ασθενών τις τελευταίες ημέρες, είναι ιδιαίτερα ενδελεχείς και αυτό σύμφωνα με τον ίδιο οφείλεται στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί έπειτα από τον τραγικό θάνατο του 10χρονου αγοριού.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ένα περιστατικό με παιδί, στάλθηκε προληπτικά στο Μακάρειο Νοσοκομείο, και σε άλλο παιδί το οποίο δεν είχε εμφανή ανησυχητικά συμπτώματα, υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία.