Η ανοιχτή πληγή των θανατηφόρων – Στατιστικά που προκαλούν ίλιγγο

0
70

 

Του Γιώργου Χατζιηπαναγή – Reporter.com.cy

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία των θανατηφόρων δυστυχημάτων κατά την τελευταία πενταετία αφού 245 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίες συγκρούσεις.

Η περσινή σεζόν μάλιστα ήταν η δεύτερη χειρότερη της τελευταίας πενταετίας με συνολικά 53 θύματα.

Eξάλλου όπως φαίνεται από τα πιο πάνω στοιχεία υπάρχουν αυξομειώσεις στα θανατηφόρα δυστυχήματα, ενώ υπάρχει μείωση μόνο στα ελαφρά δυστυχήματα και σε αυτά που υπήρξαν μόνο υλικές ζημιές.

Θλιβερή πρωτιά για την πρωτεύουσα

Η Λευκωσία έχει την θλιβερή πρωτιά στα θανατηφόρα δυστυχήματα αφού από το  2013 μέχρι το 2017 έχει τους περισσότερους νεκρούς στην άσφαλτο. 82 νεκρούς έχει η Λευκωσία με τη Λεμεσό να ακολουθεί με 62, ενώ στην τρίτη θέση είναι η Λάρνακα με 38.

Από την άλλη σταθερά τελευταία η Μόρφου, η οποία έχει και τους λιγότερους κατοίκους, με 10 νεκρούς, ενώ το 2015 δεν υπήρξε ούτε και ένα θύμα στην επαρχία.

Οδηγοί οχημάτων οι περισσότεροι νεκροί, ακολουθούν πεζοί και μοτοσικλετιστέςΑπό τους 245 που έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο οι 71 ήταν οδηγοί οχημάτων. Δεύτερη στη μακρά λίστα οι 63 πεζοί που κτυπήθηκαν από μηχανοκίνητα οχήματα. Άλλοι 60 ήταν μοτοσικλετιστές και 30 επιβάτες οχημάτων.

Σημαντική είναι και η αύξηση των θανάτων στους ποδηλάτες αφού το 2017 είχαμε όσους θανάτους είχαμε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια!

Εάν έφεραν ζώνη ή κράνος;

Ακούσαμε πολλές φορές ότι η ζώνη ασφαλείας και τα κράνη σώζουν ζωές. Τα νούμερα απλά το επιβεβαιώνουν. Συνολικά 59 οδηγοί που έχασαν τη ζωή τους δεν έφεραν ζώνη ασφαλείας, ενώ 38 έφεραν ζώνη όμως ούτε αυτή κατάφερε να τους κρατήσει εν ζωή.Από την άλλη μικρότερες αλλά όχι αμελητέες είναι οι διαφορές για τους μοτοσικλετιστές, αφού 38 δεν έφεραν προστατευτικό κράνος ενώ άλλοι 29 φορούσαν όμως δυστυχώς έχασαν τη ζωή τους.

Δύο στους τρεις νεκρούς είναι άνδρες

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δύο στα τρία θύματα είναι άνδρες. Συνολικά 180 ήταν τα θύματα της πενταετίας, ενώ οι γυναίκες ήταν 59! Ξεκάθαρα είναι τα στατιστικά στοιχεία στις γυναίκες αφού τα περισσότερα θύματα, 28 στον αριθμό είναι άνω των 60 ετών.

Από την άλλη στους άνδρες η μαύρη λίστα είναι πολύ μακρύτερη και ποικίλει ηλικιακά. Πενήντα έξι νεαροί από 15 έως 24 ετών άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο την τελευταία πενταετία με τους άνδρες άνω των εξήντα να ακολουθούν με συνολικά 48 θύματα.

Oικογένειες στα μαύρα τις Παρασκευές και τα Σάββατα

Η Παρασκευή είναι η μέρα που κόσμος χαλαρώνει αφού ακολουθεί το Σαββατοκυρίακο, αλλά για το δαίμονα της ασφάλτου είναι η καλύτερη μέρα. Πενηνταένας νεκροί την Παρασκευή, άλλοι 41 το Σάββατο  και 38 την Κυριακή συμπληρώνουν την τραγική τριάδα. Λιγότερους νεκρούς από όλες τις μέρες έχει η Δευτέρα με 16 νεκρούς.

Από το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα ο μεγαλύτερος κίνδυνος 

Μπορεί η Παρασκευή να είναι η μέρα που είχαμε τους περισσότερους νεκρούς, αλλά οι ώρες που έφυγαν οι πλείστοι ήταν μεταξύ 16:00 με 20:00.

Το τελευταίο τετράωρο της μέρας (20:00-24:00) έφυγαν άλλοι 45 συνάνθρωποι μας. Ακολουθούν οι ώρες αιχμής από τις 8 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι όπου είχαμε 40 νεκρούς.

O άνθρωπος και μετά η αλκοόλη!

Η κυριότερη αιτία πρόκλησης θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων είναι η απρόσεκτη και αμελής οδήγηση με ποσοστό 25,11 τοις εκατό και ακολουθεί το αλκοόλ με 20,85 τοις εκατό.Η υπερβολική ταχύτητα και η μη τήρηση αριστερής πλευράς συμπληρώνουν τις μεγαλύτερες αιτίες πρόκλησης των δυστυχημάτων.

 

Υπάρχει ελπίδα;

Φέτος έχοντας ήδη συμπληρώσει το πρώτο τρίτο του έτους συνολικά έχουμε μέχρι στιγμής 12 νεκρούς στην άσφαλτο. Αριθμό που ελπίζουμε να μην επαληθεύσει τα στατιστικά. Στατιστικά τα οποία δεν λένε ποτέ ψέματα

Ελπίδα υπάρχει, τουλάχιστον για μείωση με τόσο με την άφιξη του νάρκοτεστ όσο και με την επικείμενη τοποθέτηση καμερών τροχαίας.