Γκάφα ολκής στο Νοσοκομείο Λευκωσίας. Έκαναν μεταγγίσεις αίματος μολυσμένου με σύφιλη

0
210

Σε γκάφα ολκής φαίνεται να υπέπεσαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, αφού προχώρησαν σε μετάγγιση αίματος από αιμοδότη που ήταν μολυσμένος με σύφιλη σε άλλο ασθενή και τώρα τρέχουν να ελέγξουν εάν μεταδόθηκε η ασθένεια.

«Αν είναι δυνατόν! Πήγα για σοβαρές επεμβάσεις στο Νοσοκομείο και μαθαίνω μετά από ένα χρόνο ότι μου μετάγγισαν μολυσματικό αίμα. Είναι τραγική και απαράδεκτη η κατάσταση» αναφέρει ο ασθενής μιλώντας αποκλειστικά στη CyprusTimes.

Σύμφωνα με την καταγγελία του ασθενούς στη Cyprus Times, αναστάτωση προκάλεσε στον ίδιο αλλά και στην οικογένεια του ένα τηλεφώνημα που δέχθηκε αρχικά από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Το ιστορικό της υπόθεσης…

O εν λόγω ασθενής έχει υποβληθεί τον τελευταίο χρόνο σε δύο σοβαρές επεμβάσεις στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Ο ασθενής ύστερα από τηλεφώνημα που δέχθηκε πριν από μερικά 24ώρα, μετέβη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για μία εξέταση -όπως του ανέφεραν από το τηλέφωνο- χωρίς να γνωρίζει για τι ακριβώς πρόκειται.

Όταν πήγε στο Νοσοκομείο ενημερώθηκε και παρέλαβε από γιατρό τις επιστολές που εξασφάλισε η Cyprus Times -και σας παραθέτει αυτούσιες- οι οποίες αναφέρουν ότι, ο ίδιος μεταγγίστηκε από ασθενή που στο παρελθόν ήταν αιμοδότης και βρέθηκε θετικός στη σύφιλη.

Έτσι ο παραπονούμενος, ο οποίος μάλιστα αντιμετωπίζει σοβαρά καρδιακά προβλήματα, ενημερώθηκε ότι είχε δεχθεί μετάγγιση αίματος την συγκεκριμένη περίοδο όταν υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και θα έπρεπε να δώσει δείγματα τώρα για να διαφανεί κατά πόσον προσβλήθηκε τελικά από την μολυσματική ασθένεια.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο ασθενής, αυτή δεν ήταν η μοναδική γκάφα. Επιπλέον, ούτε καν ενημερώθηκε για το συμβάν έγκαιρα αφού δεν έλαβε ποτέ τις επιστολές στο σπίτι του. Αυτές του δόθηκαν στο χέρι, πριν από μόλις λίγες μέρες όταν επισκέφθηκε το Νοσοκομείο και αφού δέχθηκε το τηλεφώνημα το οποίο ως ήταν αναμενόμενο του προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση.

Όπως αναφέρεται και στην επιστολή, ο εν λόγω αιμοδότης, είχε προσφέρει αίμα και στο παρελθόν σε άλλες έξι περιπτώσεις, των οποίων -όπως προέκυψε από εξετάσεις- τα αποτελέσματα ήταν ευτυχώς αρνητικά.

Πάντως ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι, από τις 28 Αυγούστου του 2017 όπως αναγράφεται και στην επιστολή, εντοπίστηκε αιμοδότης θετικός σε σύφιλη και οι ασθενείς ενημερώθηκαν για να πάνε για εξετάσεις μετά από τόσους μήνες.

Γιατί και πώς γίνεται ένας ασθενής που είναι θετικός σε σύφιλη να είναι ταυτόχρονα και δωρητής αίματος;

O παραπονούμενος -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στη Cyprus Times– είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση μετά τα τελευταία γεγονότα, όπως βεβαίως και η οικογένεια του.

Τι είναι η σύφιλη και πως μεταδίδεται  

Η σύφιλη είναι επικίνδυνο αφροδίσιο νόσημα που προκαλείται από τη σπειροχαίτη Treponema pallidum. Παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα σύφιλης μειώθηκαν τον εικοστό αιώνα, κατά τα τελευταία χρόνια αρχίζει να επανακάμπτει. Συχνά η σύφιλη παρουσιάζει εξάρσεις κατά τους θερινούς μήνες.

Χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, η σύφιλη έχει ποσοστό θνησιμότητας από 8% έως 58%, με μεγαλύτερη συχνότητα θανάτου στους άνδρες.

Η σύφιλη μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή. Άλλες οδοί μετάδοσής της είναι από τη μητέρα στο έμβρυο κατά την ενδομήτρια ζωή, η μετάγγιση αίματος, η μεταμόσχευση οργάνου και η μη σεξουαλική ατομική επαφή.

Η σύφιλη ήταν πολύ διαδεδομένη στην Ευρώπη κατά τον 18ο και 19ο αιώνα. Στις αρχές του 20ού αιώνα, στον αναπτυγμένο κόσμο ο αριθμός των μολύνσεων παρουσίασε ραγδαία μείωση λόγω της ευρείας χρήσης των αντιβιοτικών, μέχρι τη δεκαετία του 1980 και του 1990. Από το 2000 και ύστερα, τα ποσοστά σύφιλης έχουν αρχίσει να αυξάνονται στις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και την Ευρώπη, κυρίως μεταξύ ανδρών.

Πηγή: cyprustimes.com